|

Havannasyndrom – nu även i Wien

Amerikanska diplomater i Wien misstänks ha drabbats av Havannasyndromet. På bilden en FN-byggnad i staden. Zoom
Foto: Florian Schroetter/AP/TT

Amerikanska diplomater i Wien misstänks ha drabbats av Havannasyndromet. På bilden en FN-byggnad i staden.

USA utreder ett antal sjukdomsfall bland landets diplomater i den österrikiska huvudstaden Wien, vars symptom överensstämmer med det så kallade Havannasyndromet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Namnet härstammar från 2016, då personal på den amerikanska ambassaden i Kuba drabbades av huvudvärk, yrsel och i vissa fall bestående hjärnskador. Året därpå drabbades även personal vid USA:s konsulat i kinesiska Kanton och liknande rapporter har därefter kommit från Ryssland och amerikanska Miami.

Enligt den amerikanska tidningen New Yorker har omkring 20 amerikanska diplomater i den diplomatiska knutpunkten Wien uppvisat symptom.

Det är fortfarande oklart vad som orsakar Havannasyndromet, men en teori är att det rör sig om attacker med riktade mikrovågor utförda av främmande makt.

Institutionen The National Academics of Sciences, Engineering and Medicine pekade i december ut riktade radiovågor som den mest troliga orsaken i en rapport, beställd av den amerikanska regeringen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan