|

Drama i tsarens St:Petersburg

Anders Mård är uppvuxen i Kronoby, men fast bosatt i S:t Petersburg sedan 2002. Zoom
Foto: Niklas Sandström

Anders Mård är uppvuxen i Kronoby, men fast bosatt i S:t Petersburg sedan 2002.

Anders Mård har skrivit en trovärdig thriller om finlandssvenska aktivister. Med närvarokänsla och uppenbar kärlek till sin ryska hemstad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

SKÖNLITTERATUR

  • Storm över S:t Petersburg. Anders Mård. Förlaget 2021. 220 s.
 
Början av förra århundradet innebar ökat ryskt tryck på Finland. Vi talar om ofärdsåren med de förryskningsåtgärder Tsarryssland satte in mot storfurstendömet Finland i och med Februarimanifestet 1899.

Åtgärderna väckte starkt motstånd, både passivt och aktivt, "aktivt" som i aktivism.

Den finländska aktivismen lockade många finlandssvenska akademiker, studenter och gymnasister och antog också former vi i dag skulle kalla terrorism. Men enligt en gammal maxim är den enes frihetskämpe den andres terrorist.

Aktivismen var organiserad, men det mest kända dådet utfördes av en enskild gärningsman då studenten Eugen Schauman mördade den ryske generalkonsuln Eugen Schauman i juni 1904.
Annons

Den här perioden utgör den spännande fonden för Anders Mårds roman "Storm över S:t Petersburg". Boken är Mårds debut som romanförfattare, men ingalunda hans första bok. Kronobybördige Mård är Rysslandskännare som gett ut en rad reportageböcker och Finlandianominerades för "S:t Petersburg – metropolen runt hörnet" 2003.

Historiekunnig, och sedan länge bosatt i metropolen som bytt namn så många gånger är han på sin mammas gata då han låter sitt persongalleri agera i S:t Petersburg det dramatiska året 1905.

Anders Mårds bok
Foto: Förlaget M

Anders Mårds bok "Storm över St:Petersburg" är utgiven av Förlaget M.Mård skriver fiktion, men inspirerad av verkligheten och nära det som hände vid den här tiden, året efter mordet på Bobrikov.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att Mårds roman utkommer samtidigt som Bjarne Nitovuoris biografi över Primus Nyman, recenserad i ÖT den 28 augusti.

Bland mycket annat var denne involverad i aktivismen, och flera av personerna i bokens namnförteckning återkommer i Mårds roman.

I romanen reser syskonparet Ebba och August Stenberg till S:t Petersburg för att mörda ministerstatssekreterare Constantin Linder, mannen som föredrar alla frågor som berör Finland för tsaren.

Det gör honom till hatobjekt nummer ett bland självständighetsivrarna sedan generalguvernören Bobrikov röjts ur vägen och studenten Lennart Hohenthal mördat prokuratorn Eliel Soisalon-Soininen.

Det fanns, skriver Mård i en efterskrift, också i verkligheten konkreta planer på att ta Linder av daga, men bokens mordkomplott emanerar ur Mårds fantasi.

Gott så, Mård väver skickligt en dramatisk intrig kring de fiktiva aktivistsyskonen och personer ur verkligheten. Den Mårdska fabuleringen får så många inslag ur den dokumenterade historien att hans roman blir ett slags reportage.

Anders Mård, född 1968, är journalist och författare.
Foto: Niklas Sandström

Anders Mård, född 1968, är journalist och författare."Den Mårdska fabuleringen får så många inslag ur den dokumenterade historien att hans roman blir ett slags reportage."

 

Mård skriver med närvarokänsla och uppenbar kärlek till sin ryska hemstad, och förmedlar intryck med alla sinnen.

Den som skriver en historisk roman är det frestande att använda personer blott för att föra berättelsen vidare och tillföra autenticitet, men i Mårds roman möter vi människor som är kött och blod.

"Storm över S:t Petersburg" är en bladvändare som förenar thrillerelement med historiens vingslag.

Mest läst senaste veckan