|

Ödslig inledning på bokmässan i Göteborg

Sveriges kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa i Göteborg. Zoom
Foto: Adam Ihse/TT

Sveriges kulturminister Amanda Lind var en av dem som klippte bandet och invigde årets digitala bokmässa i Göteborg.

Nästan inget är som vanligt på Bokmässan 2021. De vanligen ljusa och montertäta mässhallarna i Göteborg är nu snarast en mörk ödslig hangar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stora, mörklagda studior har byggts upp för de största seminarierna som ändå inte får ta emot särskilt mycket publik.

De närmast oräkneliga förlagsmontrarna är ersatta med tre bokhandlare som säljer åtminstone en del av de böcker som är aktuella i programmet.

– Det är spöklikt. Det var nästan en fysisk känsla när jag kom in och det var så tomt och mörkt. Jag trodde att jag hittade i varenda hörna av de här lokalerna, men jag blev helt förvirrad över hur jag skulle ta mig runt, säger Johannes Holmqvist, förslagschef på Tranan.

Bokmässan 2021

  • Äger rum 23–26 september, digitalt via plattformen Bokmässan Play och för en begränsad publik på Svenska mässan i Göteborg.
  • Varje dag släpps mellan 500 och 2 000 besökare in fysiskt. Bokmässan hoppas på mellan 5 000 och 8 000 besökare under fyra dagar. Biljetterna till de fysiska besöken kostar 995 kronor per dag – då ingår även det digitala passet och en entrébiljett till nästa år.
  • De digitala passen kostar 395 kronor och räcker året ut.
  • Årets seminarieprogram rymmer en särskild satsning på demokrati, läsning och nordisk litteratur. Under lördagen och söndagen arrangeras även Crimetime med seminarier om spänningslitteratur, samt en för i år ny satsning på samtal om feelgood-böcker.
  • Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som den brukar se ut. Enligt Frida Edman har 2/3 av utställarna redan bokat in sig.
 
Annons
Uttrycker glädje

Men liksom andra förläggare, besökare och invigningstalare uttrycker han samtidigt en glädje över att mässan går att genomföra pandemin till trots.

– Det är kul. Det är roligt att träffa människor. Det är roligt att de lyckats få ihop det här programmet. Jag känner ett slags beundran över att de lyckats och jag känner ju nästan hälften av dem som är här.

De tomma ytorna vägs upp av det omfattande programmet med cirka 300 seminarier, plus ett stort antal samtal och diskussioner på tretton scener. Allt strömmas och ligger kvar hela hösten på Bokmässan Play. Publiken ska flockas kring datorerna.

– Känslan man har när man är här är att vi måste nå ut med det här. Och det är ju den stora osäkerheten. Vi får hoppas att man lyckas med det, säger Johannes Holmqvist.

Årets bokmässa i Göteborg är arrangerad för att skapa trängsel framför datorer i stället för på mässgolvet.
Foto: Adam Ihse/TT

Årets bokmässa i Göteborg är arrangerad för att skapa trängsel framför datorer i stället för på mässgolvet."Mittpunkt i litteraturåret"

Mässansvariga Frida Edman beskriver Bokmässan som "en motor i svensk litteraturekonomi och en mittpunkt i det svenska litteraturåret".

– Jag tycker att vi verkligen har tagit ansvar för att samtalet om litteratur och läsning ska få pågå även mitt under pandemin. När vi snart får möjlighet att återgå till den klassiska bokmässan kombinerar vi den med digital innovation och en ökad räckvidd. Då kommer Bokmässan att stå starkare än någonsin; det är jag säker på.

Själva mässinvigningen hade en högre ambitionsnivå än under många tidigare år. Frida Edman inledde med att rikta allt ljus mot den svensk-eritrianske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak som fängslades i Eritrea på dagen för tjugo år sedan. Hon läste högt ur Martin Schibbyes skildring av gripandet i boken "Jakten på Dawit".

– Och nu står vi här tjugo år senare i Göteborg fortfarande utan Dawit Isaaks närvaro.

Frida Edman framhöll den stående inbjudan som han har till Bokmässan där han också har en egen stol som symboliskt väntar.

På dagen 20 år efter Dawit Isaaks gripande invigdes årets Bokmässa i Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT

På dagen 20 år efter Dawit Isaaks gripande invigdes årets Bokmässa i Göteborg."Ger inte upp"

Även kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp Isaak i sitt tal:

– Jag vill försäkra er om att regeringen inte kommer att ge upp förrän Dawit Isaak kan förenas med sin familj igen.

Den första mässdagen brukar mest besökas av branschfolk. Vid Mariaplans bokhandel tittar Karin Rytter, bibliotekschef i Älvdalen, på böcker tillsammans med Monica Jönsson Thollander, biblioteksföreståndare från Idre. De har rest tio timmar och är nominerade till "Årets bibliotek", en utmärkelse som delas ut om några timmar.

Monica Jönsson Thollander och Karin Rytter från Älvdalens bibliotek är nominerade till
Foto: Adam Ihse/TT

Monica Jönsson Thollander och Karin Rytter från Älvdalens bibliotek är nominerade till "Årets bibliotek"."Hade inte känts säkert"

Även om publikrestriktionerna hävs om några dagar hade det inte känts säkert med den vanliga mässträngseln redan nu, framhåller de. Under hösten kommer de att ta del av Bokmässan Play.

– Absolut. Jag hoppas verkligen att Play fortsätter. Då kan vi sitta hemma och ta del av det här nästa år, säger Karin Rytter.

Kennet Sundberg från Vetenskapsmässan i Göteborg är trots allt glad över att vara på plats.

– Saknaden blir tydlig. Det slår en vad det hade kunnat vara, men jag känner att man ger fler samtal chansen när man är här, säger han.

– Om jag ser något som är bra kan jag tipsa andra om att se det i efterhand.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan