Simon Skrabb hamnade till slut i en återvändsgränd i Brescia. Det verkar närmast vara en lättad Skrabb som i ÖT:s fotbollspodd står i Jakobstad och blickar tillbaka på de knappa två åren i Italien. 

– Allt började bra. Jag kände att här kan jag blomma ut. Jag dominerade träningarna på ett sätt som jag inte gjorde i Norrköping. Det var meningen att offensiven skulle gå via mig, men jag kan inte säga att jag tog den ledande rollen, säger Skrabb. 

Nej, skador och Covid-19 bidrog till att det bara blev 488 spelminuter fördelade på 20 matcher under de två säsongerna i Italien. Brescia föll ner till Serie B efter Skrabbs första halvår i klubben och det har inte saknats turbulens.

– Jag brukar spela mera än så, men på vårsäsongen 2020 kom en skada på ett ledband som gjorde att jag var borta in på nästa säsong. Jag fick sedan börja spela matcher i sträck när Pep Clotet tog över som tränare i början av 2021.

– Vi har haft sex olika tränare, varav en var i två olika repriser, och 4-5 olika sportchefer. 

Efter att ha kommit bra in i laget under Pep Clotet, som har varit tränare i Sverige och kände till Skrabb, kämpade han sig tillbaka in i laget i början av 2021, men nu har han inte spelat en match sedan den 13 mars. 

– Jag fick en långtidsskada på knät efter en våldsam tackling på träning.

Därför var heller inte det historiska EM-slutspelet i somras aktuellt för Skrabb som var med i kvalet och har samlat ihop till 14 landskamper. Våren var jobbig för Skrabb. 

– Efter skadan och fram till EM gjorde det ont att se på fotboll.

Hur följde du med EM?

– Jag var hemma i Jakobstad och tog en promenad med hunden i uppladdningen till första matchen, men jag var tillbaka som anhängare när matchen började. Sedan när Christian Eriksen fick hjärtstillestånd sattes allting i perspektiv. Jag är 
glad att knät nu är i skick. 

Skrabb tränade sig i somras i form hemma i Jakobstad, men väl tillbaka i Brescia öppnades inga dörrar. 

– Vår nya tränare Filippo Inzaghi kom in och ville ha 10-15 nya spelare och då fanns det inte längre någon väg in för mig. Jag var inte med i första laget och kämpade om en plats i startelvan, trots att jag hade varit frisk och kunnat träna obehindrat sedan juni. 

Pavle Milosavljevic, Simon Skrabb och Sergei Eremenko på Jaros träning i Tellushallen på fredag.

"När Christian Eriksen fick hjärtstillestånd sattes allting i perspektiv."

Simon Skrabb.

 
Skrabb hade skrivit på för fyra år i januari 2020, men nu knappt halvvägs in har parterna kommit överens om att bryta det. Skrabb (26) är i sin bästa ålder och vill helt enkelt spela fotboll. 

– Jag tror att jag aldrig har haft större sug efter fotboll. Jag går nu in i min tolfte försäsong, men hoppas få spela tio år ännu. 

Vilken är din fysiska status just nu?

– Bra. Jag har ett österbottniskt pannben som gör att jag orkar ge på, även när det är motigt. Det gäller att vara redo när det kommer ett ljus i tunneln. Jag har sett den här perioden som en chans att bygga upp kroppen för mitt nästa kapitel. Nu behövs bara matcher för att komma i toppform. 

Simon Skrabb

  • Allsvenskan: 145 matcher (23 mål + 18 målgivande passningar), 9417 minuter.
  • FM-ligan: 62 (4+1) 3208 minuter.
  • Serie A: 10, 250 minuter.
  • Serie B: 10 238 minuter.
  • A-landskamper: 14.
 

Bollträningen inledde han med Jaro/JBK i Tellushallen på fredagen. 

– Det känns fantastiskt att få börja nöta i Tellushallen igen som när jag var liten och knappt kunde binda mina skor. 

Att skulle börja spela i Jaro, eller ens i Finland, är inte aktuellt. 

– Jag har jobbat hårt för att komma bort från Finland och därför känns det inte aktuellt att återvända. 

Det är roligt med träning i Tellushallen igen för Jimmy Wargh och Simon Skrabb.


Skrabb har före ankomsten till Jakobstad mellanlandat i Stockholm och det är ingen vågad gissning att karriären fortsätter i Sverige där han har gjort 145 matcher i Allsvenskan. 

– Just nu är jag en fri man på jakt efter ett nytt lag. Telefonen har gått varm med möjliga intressenter. Jag siktar mot toppen, annars kan man lika gärna lägga av. 

Har du pratat med din tidigare klubb Norrköping?

– Nej, men jag har hållit kontakt med spelare jag känner. Det var bra nivå på träningarna i Norrköping. Jag vill påstå att det var högre tempo än i Italien, medan det var taktiskt mera krävande i Brescia. 

De taktiska detaljerna blev inte lättare att ta sig an på italienska. 

– Man lär sig inte ett nytt språk på ett par månader och kommunikationen hämmades till en början, även om jag fick tolkhjälp av Mario Balotelli, säger Skrabb om den tidigare Manchester City- och Liverpoolspelaren. 

Det är på den nivån som Skrabb har rört sig och det är dit han vill tillbaka, men just nu håller han på med att montera Ikea-möbler i sin nya bostad i centrala Jakobstad. Tillsammans med Lovisa Sundstedt från Purmo väntar paret sitt första barn februari. 

– När vi blir tre stycken plus en hund känns det inte aktuellt längre att bo i pojkrummet, när vi besöker Jakobstad. 

Samtidigt är Skrabb beredd att igen flytta på sig på fotbollens villkor. 

– Det är öppet var vi bor efter karriären. Jag tror att det kommer att bli i Finland eller Sverige. Det är inte omöjligt att det blir Jakobstad. 

Spelare som Fredrik Svanbäck och Alexei Eremenko junior avrundade sina karriärer i Jaro. Huruvida vi en dag kommer att få se Simon Skrabb i Jaros dress på Project liv arena får framtiden utvisa, men Simon Skrabb har investerat i stadion och det är ett projekt han talar varmt för. 

– Jag har en lång tid tyckt att Jaro ska spela på konstgräs. Det är enda möjligheten om man ska spela passningsorienterad fotboll på våra breddgrader. Samtidigt öppnar stadion upp för träningsmöjlighet för flera lag, säger Skrabb. 

Simon Skrabb är nu tillbaka i Jakobstad, tränar med Jaro och laddar batterierna för ett nytt fotbollsäventyr.