23 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

700 personer testade sig för coronaviruset i går.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

23 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är på onsdagen 102. I går, tisdag, var incidensen 106.

Under tisdagen var det 700 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4598 personer.

Annons

 
Ytterligare en person har avlidit

Hittills den här veckan har nu 46 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 23 rapporterade man om 14 i går och om nio i måndags.

Av gårdagens 14 fall fanns majoriteten – åtta personer – i Vasa, enligt uppgifter från sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen. De övriga fanns utspridda i fyra olika kommuner i distriktets mellersta och södra delar.

Läs också: Marina Kinnunen bekräftar: Ännu en österbottning har dött i corona

Under tisdagen var det ingen som behövde sjukhusvård på grund av covid-19.

Kinnunen kunde däremot bekräfta att ytterligare en person i Vasa sjukvårdsdistrikt nu har avlidit till följd av covid-19. Det totala antalet dödsfall under pandemin uppgår nu till 20.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.Distansarbete rekommenderas igen

När Österbottens coronasamordningsgrupp möttes på tisdagen beslöt man att åter ta i bruk rekommendationen om distansarbete. Beslutet är i enlighet med regeringens riksomfattande rekommendation om distansarbete i områden med samhällsspridning. Coronasamordningsgruppen kunde på sitt möte konstatera att Österbotten fortfarande är ett sådant område.

– I Vasa sjukvårdsdistrikt stiger incidensen igen. Vi behöver göra allt vi kan för att hålla läget under kontroll nu när julen närmar sig, sade Marina Kinnunen, som leder gruppen, till VBL/ÖT på tisdagen.

Läs ocksåÖsterbottningarna tillbaka till hemmakontoren – så säger arbetsgivare om beslutet

Rekommendationen om distansarbete är i kraft till den 31 december.

Utöver detta råder även en stark rekommendation om användning av munskydd i Österbotten fram till nyår samt en stark rekommendation om att man ska gå och ta ett coronatest redan om man har lindriga symptom – och fast man är vaccinerad.

Rekommendationen om distansjobb i Österbotten trädde i kraft på tisdagen och gäller till slutet av månaden.
Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Rekommendationen om distansjobb i Österbotten trädde i kraft på tisdagen och gäller till slutet av månaden.Nästan 9 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna (från tisdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,5 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 83,3 procent har fått två doser och 8,8 procent har fått tre doser.

Över 50 procent av alla över 80 år har nu fått den tredje dosen.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 72,3 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan