|

LYSSNA: Varannan kvinna i Finland har upplevt fysiskt eller sexuellt våld

Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Finland.  Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Finland.

Nyhetspodden Bakom rubrikerna uppmärksammar våld mot kvinnor och varför situationen i Österbotten är en av de värsta i landet. VBL-journalisten Alexia Sahl gästar dagens avsnitt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Statistikcentralen var 77 procent av offren för våld i par- och nära relationer kvinnor år 2019. Våld mot kvinnor är ett jämställdhetsproblem eftersom det ofta grundar sig på orättvis maktbalans mellan könen.

Det mest typiska är att kvinnor upplever våld hemma, i andra privata utrymmen och på arbetsplatserna. Mer och mer trakasserier och till och med våld sker även på nätet. Mörkertalet är stort, också i Österbotten. 

– Österbotten är ett av de områden i Finland där situationen med våld mot har varit som värst. Det kan bero på att det finns mycket patriarkala attityder här, säger VBL-reportern Alexia Sahl i podden. 

Enligt undersökningen som EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) publicerade år 2014 utsätts finländska kvinnor betydligt mer för våld än kvinnor i EU-länderna i genomsnitt.Enligt rapporten hade 53 procent av de finländska kvinnorna utsatts för någon form av psykiskt våld av sin nuvarande eller tidigare partner. iIgenomsnitt 30 procent hade utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. 

Annons
Lyssna på det senaste och alla tidigare avsnitt av Bakom rubrikerna på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.

 

Listen on Apple Podcasts
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan