Nu kan du ta reda på vem du ska rösta på i välfärdsområdesvalet – gör vårt kandidattest

Valdagen närmar sig och nu är det hög tid att fundera vem som ska få just din röst den 23 januari – eller genom förhandsröstning. Zoom
Foto: Matias Risikko

Valdagen närmar sig och nu är det hög tid att fundera vem som ska få just din röst den 23 januari – eller genom förhandsröstning.

Söndag 23 januari är det val, då ska politikerna i våra nya välfärdsområden röstas fram. Vem får ditt förtroende? Vårt kandidattest hjälper.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I fortsättningen är det välfärdsområdena som ansvarar för att ordna social- och hälsovård åt sina invånare. 

ÖT:s spridningsområde omfattar två välfärdsområden; Österbottens välfärdsområde som ersatte Vasa sjukvårdsdistrikt vid årsskiftet och Mellersta Österbottens välfärdsområde, där vårdsamkommunen Soite ändå sedan år 2017 haft ansvar för vården.

Det nya och unika är att välfärdsområdesvalet är ett regionalt val, du kan alltså rösta på kandidater från hela området och inte bara från din hemkommun. Du som bor i Nykarleby, Jakobstad, Pedersöre, Larsmo eller Kronoby röstar på en kandidat i Österbotten och du som bor i Karleby på en kandidat i Mellersta Österbotten.

I Österbotten är hundratals kandidater uppställda från närmare tio partier. I Mellersta Österbotten är antalet partier tolv. Med vårt kandidattest blir det lättare att navigera i kandidatfloran och – förhoppningsvis – hitta just din kandidat.

Annons
Vi har samlat ihop några frågor som berör olika aspekter av välfärdsområdet. Många frågor är rent konkreta och handlar om din vård medan andra är mer principiella och handlar om saker som beskattning. Den här gången har HSS Media gjort kandidattestet tillsammans med Yle.

Via den här länken kommer du till kandidattestet för Österbottens välfärdsområde. 

Är du bosatt i Mellersta Österbotten hittar du testet här.

Visa fler

Mest läst senaste veckan