|

Två personer behöver intensivvård – men överlag har covidpatienterna minskat i Österbotten

Zoom
Foto: Simone Åbacka

1200 nya smittfall har konstaterats vid den officella coronaprovtagningen sedan i tisdags.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ytterligare en person behöver intensivvård på grund av covid-19, men överlag har covidpatienterna minskat i antal – både på Vasa centralsjukhus och inom primärvården. Det visar den senaste sammanfattningen av coronaläget i Österbotten, som välfärdsområdet gav ut på fredagen.

Det är nu alltså två patienter som vårdas på centralsjukhusets intensivavdelning. På centralsjukhusets vårdavdelningar vårdas fyra patienter och på primärvårdens sjukhusavdelningar fyra personer. I den senaste rapporten, som kom i tisdags, var de sju respektive åtta.

Inga nya dödsfall har registrerats sedan den senaste rapporten. 


 
Annons
 

50 procent av proverna positiva

Sedan tisdagens rapport har ytterligare 1222 nya coronafall bekräftats i Österbotten – i snitt alltså drygt 400 per dag. Detta handlar dock endast om fall som konstaterats vid den officiella coronaprovtagningen. Österbottningarna rekommenderas nu i första hand att testa sig med självtester och de siffrorna syns alltså inte i statistiken, vilket gör att mörkertalet är stort.

Under de senaste dagarna har 1500 prover tagits vid den officiella testningen och över 54 procent av dessa har varit positiva. Det är en större andel än i tisdags då man rapporterade att drygt 43 procent av alla tester varit positiva.

Incidenstalet för Österbotten ligger nu på 2417.


50 procent har fått tre vaccindoser

Coronavaccineringen framskrider och nu är det över 54 procent av alla österbottningar över 18 år som fått tre doser. 

Av invånarna under 18 år har 34 procent fått sin första vaccindos och 25 procent även sin andra dos. 0,4 procent har hunnit få den tredje.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan