|

Erbjuder pedagogiskt friluftsliv

NyhetsbildZoom
Pernilla Holmgård och Trey Howard erbjuder friluftsupplevelser de själva vill ha.  Foto: Jonas Brunnström
S´mores är en ny bekantskap för finländarna. Trey Howard presenterar dem vid lägerelden. Rejält sött och gott; marshmallows, choklad och digestivekex blir s´mores.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Amerikanska friluftsdelikatesser som plättar och s`mores är en del av vad Trey Howard brukar bjuda på när han samlar sina grupper vid lägerelden. Han studerade statsvetenskap hemma i Seattle och drömde om att bli vildmarksguide. Nu är han vildmarksguide och har hamnat i Jakobstad tillsammans med sin sambo Pernilla Holmgård. De två träffades när Pernilla var utbytesstuderande i USA. Trey arbetade på ett rekreationscenter för studerande och Pernilla deltog i ett evenemang. – Min mamma sade när jag åkte att det enda som inte får ske är att jag blir kär i en amerikan, säger Pernilla och skrattar åt minnet. Det var självklart för henne att så inte skulle ske. Hon skulle ju bara stanna en höst för att studera kommunikation. Men så förlängdes tiden och hon stannade ännu på vårterminen. Den sjunde januari 2011 träffades de. Pernilla citerar sin pappa som förklarade att det är som att halka. Det bara händer. Till sommaren åkte Pernilla tillbaka till Finland och Trey och hon höll kontakt via Skype varje morgon och kväll. – Tur att vi lever i nutid när sådant är möjligt, säger Pernilla glatt. Trey Howard har själv skandinaviska rötter. För ungefär hundra år sedan flyttade Treys mormorsmormor från Norge till Amerika. När han besökte Pernilla på sommaren bekantade de sig med Kronoby folkhögskola som erbjuder utbildning för vildmarksguider. Där ville han studera och så blev det. Pernilla är språklärare i Jakobstad. – Jag var tvungen att fråga henne innan jag sände in pappren till skolan om hon ville att jag skulle flytta hit, säger Trey med en blick på sin sambo. För Trey har flytten till Finland år 2012 varit en helt igenom seriös satsning. Han ville lära sig svenska och har gjort det. Nu har han tagit itu med finskan. Mest för att han ser nyttan av att kunna de språk som kunderna talar. Sommartid är han guide på det arktiska museet Nanoq och där har han fått inspiration att läsa och lära sig mera om arktiskt liv. – Jag drömmer om att kunna ta med en grupp och åka norrut och skida, säger han. Hans egen favorit i den genren är telemarksåkning med full packning. Pernilla och Trey planerar tillsammans och säger att när en lärare och en vildmarksguide sammanställer ett program så blir det pedagogiskt vildmarksliv. De testar sådant de själva tycker är roligt och erbjuder folk sådant som behövs. Trey har till exempel hållit kurser i att baka med surdeg, tälja med kniv och i geocaching. – Vi experimenterar mycket och har jätteroligt när vi arbetar tillsammans. Det är ett plus vi inte hade räknat med, säger Pernilla Holmgård.

Pernilla och Trey

  • Har företaget Gulf Stream tillsammans, där de gör allt möjligt som har med vildmarksguidning och språktjänster att göra.
  • Vinterbadar regelbundet som dejt.
  • Läser mycket.
  • Pernilla läser främst skönlitteratur och biografier.
  • Trey har alltid fyra böcker i olika ämnen på gång, en om arktisk litteratur, en om medicin kopplad till vildmark, en skönlitterär och en om resor
  • Har katterna Margaret Scratcher och Winston Purrchill.
Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Känd a capellagrupp till Jakobstad

JAKOBSTAD En vokal powertrio som slog igenom på Youtube besöker Schaumansalen. Den är känd för att spela på udda instrument.

Nyhetsbild
Lokalt

Oenigt kring markbyte i Bennäs: "Någon jämlikhet måste det finnas"

PEDERSÖRE Åsikterna gick isär kring ett markbyte på måndagens kommunstyrelsemöte. Det är både ojämlikt och dyrt, enligt kommunpolitiker.

Nyhetsbild
Sport

Robert Gleisner silverkille i FM

STYRKELYFT Robert Gleisner lyfte hem silvret, då FM i klassisk styrkelyft avgjordes i Övertorneå. Det var tunnsått med framgångar, då han var den enda av bygdens lyftare som besteg prispallen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan