Har du något att säga?

Skriv en insändare.

Skriv insändare
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Inför omröstningen om Mastbacka delgeneralplan den 2 maj tackade några fullmäktigemedlemmar Purmo Motvind för att vi varit en bra motkraft som, för att citera en fullmäktigemedlem, "gör ett bra arbete, tar fram aspekter som kanske annars inte skulle komma fram. Det har betydelse om inte just nu men med tanke på framtiden och negativa konsekvenser av stora industrivindparker".

Sedan röstar fullmäktige, även de som tackat oss, för ett godkännande av Mastbacka delgeneralplan. Detta utan att en enda förändring gjorts på området utifrån den respons invånare och medlemmar i Purmo Motvind lämnat in under planläggningens gång.


Enligt Kungliga tekniska högskolan sänks fastighetsvärdena där vindkraft byggs. Enligt WHO är vindkraftsbuller ofta mer störande än övrigt buller, till exempel från trafik. Gränsvärdet vid Mastbacka, 45 decibel, är ett medelvärde och området har inga bakgrundsljud. Enligt flera tyska studier är infraljud från vindkraftverk skadligt och ger upphov till sömnlöshet, depression, störning i hjärtverksamheten, i öron, balanssinne, och så vidare. De som har erfarenhet av att bo nära vindkraft berättar att vindkraftsbullret ger upphov till stress och sömnlöshet. Det här är en del av konsekvenserna på människors hälsa.

De vindkraftverk som planeras vid Mastbacka är de största som någonsin byggts på land och Pedersöre godkänner dem på under två kilometer från bostäder!

Till det kommer ännu konsekvenser för naturen och djuren, förstörelse av unikt tyst och mörkt område, utsläpp av mikroplaster och bisfenoler nära grundvattenområden, åkrar och djurgårdar och att en levande landsbygd förändras till industriområde.

"När är det då de ska beaktas? Är det den dagen det är ett faktum att det berör er själva?"

 
Ni tackar oss för att vi fört fram de negativa konsekvenserna av vindkraft men anser alltså att de inte behöver tas i beaktande när det gäller de människor och de områden som berörs just nu. När är det då de ska beaktas? Är det den dagen det är ett faktum att det berör er själva? Är de människor som drabbas nu enligt er mindre värda?