Har du något att säga?

Skriv en insändare.

Skriv insändare
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Jag har deltagit i två möten på Optima som har gällt planerna för en vindkraftspark utanför vår skärgård. Planerna omfattar 450 kvadratkilometer det vill säga 4 500 hektar! Till vad behöver man den arealen då en bråkdel räcker på landet?

Båda operatörerna ägs av utländska företag med olika kopplingar till andra dotterbolag och kineserna är med förstås. Det pågår en ny våg av kolonialism där storbolagen roffar åt sig naturtillgångar från länder där det går lätt att bedra beslutsfattarna. Stamhövdingar får glaspärlor och folket blir slavar.


Ändamålet med parken är
att föra elström till Europa längs elledningar som Fingrid har byggt på privata marker. Marker som staten har beslagtagit med hjälp av en föråldrad ellag. Bolagen bygger vindkraft med egen arbetskraft och teknik för att det som byggs på havet kan Finland inte delta i, vi har ingen kapacitet att bygga på havet.

Bolagen bygger ”grön el” och samtidigt får de utsläppsrättigheter som de kan använda för sina kolbränningsstationer och industrier.

"Vi ger områdena gratis och betalar även för att resten av Europa får driva sin nedsmutsande industri vidare."

De har många förmåner att vänta, parken är på internationellt vatten så det blir ingen fastighetsskatt, billig överföring av el för att de finska skattebetalarna betalar bygget av ellinjen till södra Finland. Viktigast av allt är ändå utsläppsrättigheterna som berättigar firmorna att driva industrin effektivt i Europa. Vi ger områdena gratis och betalar även för att resten av Europa får driva sin nedsmutsande industri vidare.

För oss blir det kvar tusentals hektar under ellinjerna där det inte växer någonting, och det räknas förstås bort från vår kolsänka och kostar miljoner igen.

Vindmöllorna på havet har en livslängd på mellan 10 och 20 år. Vem städar bort dem? Ingen, säger jag, eller finska staten för att EU kommer att kräva det. Där har vi 150 torn som lutar till höger och vänster och till sist faller de i havet.


Sannfinländarna kräver i sitt energipolitiska program
att byggandet av vindkraft avbryts under de kommande 5-6 åren så att ellagarna kan uppdateras. Samtidigt kräver vi att om ny vindkraft byggs måste bolagen själva finansiera stamlinjerna som måste byggas på grund av deras behov, och att markägarna får rättvis ersättning för marken. Vi kräver också att reglerkraft måste byggas för samma mängd som man bygger vindkraft, detta för vindstilla perioder.

Representanterna för vindkraften målade upp en fantastisk framtid för kommunerna som berörs av parken, vi får arbete, storindustri, välfärd med mera. Det lät som sirenernas sång och någon i publiken fastnade för deras lockbete och tackade föreläsarna stort för att de kommit hit för att rädda nejden.

I polisskolan för över 40 år sedan sade en erfaren lärare åt oss aspiranter att man ska vara försiktig när oärliga personer blir artiga. Denna visdom gäller också vindkraftsbulvanerna.