Julfirandet är förbi och nu är det många som blickar fram mot ett nytt år. Helgens stora händelse är förstås nyårsafton, men det finns en del evenemang runtom i regionen för dig söker något att göra under årets sista veckoslut.

Något nyårsfyrverkeri bjuder Vasa stad inte på i år heller. I stället donerar staden fyrverkeripengarna till Vasa mathjälp.

Men i Maxmo firar man barnens nyår på fredag kväll. Nyårsfirandet tjuvstartar vid grillplatsen i Klockarviken, Lövsund, klockan 18–20. Från arrangörshåll meddelar man att det finns möjligheter att grilla korv så ta med varm dryck och tilltugg, samt korv att grilla och att man gärna får ta med tomtebloss.

För den som vill fira tolvslaget till sjöss är det möjligt att fira in det nya året med en nyårskryssning. Wasaline kastar loss från hamnen i Vasa klockan 16. Bandet Allan and the astronauts står för underhållningen och i baren utlovas nyårsdrinkar.

Fyrverkerierna har avfyrats från Skräddargrund i flera år. I donerar Vasa stad pengar till Vasa mathjälp i stället för att avfyra raketer.

Utställning och hockey

På juldagen öppnade Wasa Grafittilandias vinterutställning. Nöjesparkens väggar har både nybörjare och mer erfarna graffitiskapare prytt, vilket har resulterat i ett överraskande och kollektivt lapptäcke. Utöver graffitin och väggmålningar finns det på området även installationer, fotografier och uv-konst samt en butik. Till årets Winter Edition öppnas ett helt nytt utrymme, nämligen den gamla spelhallen, dessutom förnyas uv-tunneln helt.

Grafittilandia är öppet fredag–söndag klockan 12–15. Gatukonstutställningen pågår till den 8 januari.

För den som är hockeyintresserad tar Sport emot KooKoo från Kouvola på fredagskvällen. Det är Sports tredje match den här veckan. Har Sport vad som krävs för att utöka avståndet till Kookoo som just nu har en poäng upp till Sports 12:e placering i FM-ligan?

I måndags förlorade Sport knappt mot serieledarna Lukko i Raumo och i onsdags vann man mot de regerande mästarna Tappara med 3-2.

Teater och spöken

I helgen finns goda möjligheter att avsluta året med kulturella upplevelser. Wasa teater visar pjäsen "Man får väl att ställa upp" både fredag och lördag. Samma kväll visas farsen "Puhtaana käteen" på Vasa stadsteater.

Råkar man befinna sig i Kristinestad finns det flera evenemang att ta del av på nyårsafton. Klockan 18 är det revypremiär igen i Brahegården då visar där man visar upp pjäsen "Bränn it proppan". Sammanlagt sju föreställningar är inplanerade.

För den som årets sista timmar är ute efter spänning ordnas en spökvandring i Kristinestad klockan 23 på nyårsafton. Under vandringen får man höra om stadens kända byggnader, människorna som bott i dem och märkliga händelser som utspelat sig i husen. Spökvandringen tar 1,5 timme så början av 2023 kan bli en riktig nagelbitare.

Ett nyår i soffan är också mer än okej!

Om du hellre stannar hemma finns det gott om tips på underhållning i följande listor som VBL sammanställt den senaste tiden:

Era favoritfilmer bland julfilmerna – har du sett alla tio?

Böcker att läsa tillsammans med barnen – här är våra följares favoriter

VBL tipsar: Här är några serier att se i höst – "Känns ända in i benmärgen"