"Jag har levt ett rikt och händelserikt liv", skriver Allan Blom i sin boks förord. Redan starten på livet var dramatisk.

– Jag föddes i Sarins taxibil på väg från Jeppo till sjukhuset i Jakobstad. Erik Sarin agerade barnmorska och när mamma kom till sjukhuset kallades pappa genast till BB för nöddop. Men jag vet inte så många detaljer, ”du är ju pigg” kunde mamma säga om jag frågade något om mina första dagar, säger Blom.

Allan Bloms familj flyttade till olika ställen inom Österbotten när han var barn och Allan var företagsam. Som barn ägnade han sig åt fiskhandel i Karperö och där fick han höra att han säkert skulle bli kommerseråd en dag.


Intresset för ekonomi förde honom till Handelsläroverket i Vasa. Han blev merkonom, men ville inte studera vidare till ekonom. Han hade för många järn i elden, bland annat hade han börjat sälja begagnade bilar.

– Jag har alltid varit mer praktisk och haft människor omkring mig som fungerat som mentorer. All den livsvisdom de bar på sög jag åt mig som en svamp.

Allan kom att bli föreståndare på Helsingfors Aktiebank, först i Oravais och sedan i Nykarleby där han levt största delen av sitt liv. År 1963 gifte sig med sin kärlek, hälsosyster Vivi-Ann Antill.

– Hon var verksam i Närpes och jag fick höra att jag är tokig om jag inte väljer henne. Avgörande för mig var när vi besökte en bondgård där ett dödsfall inträffat och Vivi-Ann sjöng ut liket. Hon hade en så otroligt vacker sångröst och stunden var känslosam, jag var såld.

De gifte sig strax innan årsskiftet 1964, varför? Jo, för att få skattelättnader.

– Var man 24 år och ogift tillhörde man en högre skatteklass så vi slog till 28 december, konstaterar Allan, som den mest självklara sak i världen.

"Det var vad jag skulle kalla avancerad dans och man såg väl några nakna bröst i tältet."

Det nalkades lantbruksutställning i Oravais 1970 och även om ”Blommen” flyttat till Nykarleby behövdes han som PR-chef för utställningen. Han fick artister som Katri-Helena och Agneta Fältskog att komma till Oravais.

– När Agneta slog igenom med ABBA några år senare, var jag nog lite stolt. Vi var före vår tid.

Utställningen skapade rubriker också av en annan orsak, nämligen striptease och jag ber Allan förklara mera.

– Nåja vi var först med det också. Det var vad jag skulle kalla avancerad dans och man såg väl några nakna bröst i tältet. Blygsamt skulle jag säga att det var, men det noterades i pressen.

I detta hus har Allan Blom tillbringat sina arbetsdagar, i det som var Helsingfors Aktie Bank. Han berömmer sina medarbetare. ”Man kan inte ha bara ja-sägare runt omkring sig”.

På bankjobbet i Nykarleby trivdes Allan som fisken i vattnet. Han hade fina kolleger.

– Dina medarbetare ska vara lite bättre än du själv. Det behövs andra än ja-sägare om verksamheten ska frodas.

Det var farmnäringen som hade störst andel i att banken gick bra och än idag är Allan en trogen försvarare av näringen. Han tycker att bankerna i dag borde backa upp en laglig näring med lån och att staten borde ingripa med ekonomiskt stöd.

I Nykarleby blev familjen Blom fulltalig med tre barn och Allan ägnar de sista kapitlen i boken åt familjen. Men mycket av tiden då barnen var små gick åt till arbete och mera arbete. Han ville som bankman ha en nära kundkontakt, något som bankerna i dag inte ägnar speciellt mycket tid åt.

– Inställningen till kunden är den motsatta från när jag var bankman. Vi ska sköta alla ärenden digitalt och det är inte helt lätt för oss äldre. Jag har lärt mig det mest väsentliga, men känner mig fortfarande otrygg på nätet och träffar hellre en fysisk person på bankkontor.

Vid sidan av livet som bankman kom Allan snabbt in i det politiska livet i Nykarleby. Han höll sig alltid till kommun- och landskapspolitik, även om han också tillfrågades att ställa upp i riksdagsval flera gånger.

– Jag ville sova i egen säng och ha en trygg tillvaro med ”Vivi”, det betydde mer.

"Nu har sfp fullständig majoritet i välfärdsområdet och hur framgångsrikt området blir är helt beroende av hur man behandlar de mindre partierna."

Allan fick fungera som ordförande för Österbottens förbund och den posten gav honom särskilt mycket. Han ville samarbeta med alla ledamöter från olika partier, något som hans eget parti sfp inte alla gånger gjorde, säger han.

– Vill man jobba för landskapet Österbotten är det helt avgörande att man samarbetar och sfp hade svårast med den saken. Hade vi blåst i samma horn hade vi kanske sett en Kvarkenbro och tidigarelagt satsningar i vägnätet. Nu har sfp fullständig majoritet i välfärdsområdet och hur framgångsrikt området blir är helt beroende av hur man behandlar de mindre partierna.

Under ”Blommens” tid som ordförande i ÖF gav en arbetsgrupp år 2006 förslag till utvidgat samarbete i Österbotten, men sfp stoppade Norrback-gruppens betänkanden från att bli verklighet.

– Nu är vi tyvärr i det läget att ekonomin kommer att tvinga kommunerna till sammanslagningar. Den diskussionen borde komma i gång nu och vara den största valfrågan i nästa kommunalval. Vilken är kommunernas framtid när vården skurits bort?

Blom fick sig också en personlig törn i Nykarlebypolitiken då han som röstmagnet 2008 sidsteppades från tyngre poster.

– Det var ett politiskt spel och ger man sig i leken får man leken tåla. Men det födde en viss bitterhet hos mig. Många tror att vår flytt till Korsholm berodde på detta, men det är inte sant.

Allan Blom ägnar flera kapitel i boken åt energifrågor. Han fick upp intresset i samband med Kanäsaffären och satsningarna i Nykarleby kraftverk. Att Nykarleby gjorde rätt när man köpte Kanäs råder det ingen tvekan om, säger han.

– Att Herrfors kunde ha sålt området till ett kärnkraftsbolag var en skrämmande tanke och som ordförande fick jag fullmäktige på min sida.

Blom ägnar flera sidor åt Gigavasa, men är inte särskilt optimistisk när han granskar alla vändningar i frågan.

– Just nu ser det ut som att Karleby bygger upp det som Vasa drömmer om. Ett samarbete mellan Vasa och Karleby med Kanäs i mitten är något att tänka på.

Trots sina 85 år har Allans intresse för politik och näringsliv inte svalnat. Sedan 2020 diskuterar han aktualiteter på sin Youtube-kanal ”Bloms bästa bitar” med inbjudna gäster i studion i Kantlax. Kanalen har nu 100 000 visningar.

– Även om kroppen sviker ibland med tilltagande ålder, är det inget fel på knoppen. Så är det för många av oss äldre och vi vill vara delaktiga.

Allan fortsätter också med sitt bokförlag Labyrinth Books och denna förmiddag i Nykarleby finns Ove Lillas också på kontoret. Han har redigerat hela 66 böcker åt Labyrinth Books.

– Jag tittade just på statistiken. Jag tackar dig Allan för din verksamhet, säger Ove när han hämtar ett vattenglas i köket.

"När man möter död, blir samtidigt det liv man har mer värdefullt."

Ett händelserikt liv är också ett liv som innefattar sorg och motgångar. Allan berättar om hustruns cancerdiagnos vid 49 år när barnen ännu var barn, en diagnos som återkom senare i livet och som blev hennes död år 2018. Allan konstaterar att det är en sak att mista sin partner, men att mista sitt barn är något helt annat. Mellanbarnet Johanna dog av cancer, 49 år gammal.

– Det är orättvist och grymt att barn ska gå före sina föräldrar. Jag mår fortfarande illa när jag tänker på Johannas sista tid i livet.

– När man möter död, blir samtidigt det liv man har mer värdefullt. Och det är händelserna i vardagen som har betydelse. Fyll dagen med innehåll, det är det som hållit mig i gång, säger Allan Blom.