Genom att räkna mängden kaffekoppar och saftglas som gått åt uppskattar man att 1 200 personer besökt rekryteringsmässan som ordnas i Campus Allegros aula. Det är fler än någonsin tidigare.

Arrangör för mässan är regionens utvecklingsbolag Concordia. Målet är att visa vilka arbetsmöjligheter som finns för de som är intresserade av att flytta till – eller tillbaka till – Jakobstadsregionen.

Heidi Matinlassi, projektledare på Concordia, koordinerar evenemanget för fjärde gången. Hon är positivt överraskad över att ha fått med så många utställare.

– Första gången jag var med och ordnade evenemanget år 2018 hade vi 18 utställare, i år är de 43.

Heidi Matinlassi berättar att man ökat på marknadsföringen inför mässan i år.

Bland utställarna finns förutom nejdens företag också representanter från kommunerna, utbildningsanordnarna och boendeaktörerna.

Om man ska flytta krävs ju inte bara jobb, utan även någonstans att bo och möjlighet till dagvård och utbildning.

– Det här är Finland största rekryteringsevenemang sommartid, berättar Heidi Matinlassi.

Att evenemanget ordnas just under sommaren beror på att mängden sommargäster i regionen är stor, i synnerhet under Jakobs dagar-veckan. Matinlassi förutspår att även Jakobs dagar kommer bli rekordstort i år.

– Det händer mycket, och det finns något för alla. Jakobs dagar är lite som en godishylla där man kan plocka åt sig lite allt möjligt; sött, surt, salt – och så klart choklad. Man kan både prova på nya saker och ta del av gamla traditioner.

En av Kom hit!-mässans besökare är Lucas Käldström. Han är hemma från Jakobstad och har även företag här, men studerar datateknik på magisternivå vid Aalto-universitetet i Esbo.

En arbetsmarknad där det finns jobb även för de som inte studerat här i regionen är vad han efterlyser.

Lucas Käldström fick hem en fysisk inbjudan till Kom hit!-mässan på posten ända till Esbo, något som han uppskattade.

Han besöker Kom hit!-mässan för att se lite vilka jobb som finns inom IT-sektorn.

Käldström är ansvarig för företagsrelationer på ämnesföreningen Automations- och systemtekniska gillet vid Aalto-universitet. Han ser sig därför också som delvis ansvarig att hitta jobbmöjligheter åt de 300– 400 nya studeranden ämnesföreningen får i höst.

– Nästan alla företag vi samarbetar med är från huvudstadsregionen. Det vore roligt att också få med lite företag härifrån, säger Käldström.

Felix Nygård och Alex Lind besöker också mässan för att utforska jobbmöjligheterna inom IT-branschen i regionen. Nygård har redan planer på att i framtiden flytta tillbaka till regionen, medan Lind inte kan se sig själv flytta tillbaka.

– Det är inget fel med stället, jag är bara mer intresserad av andra ställen och vill prova på något nytt, säger han.

Felix Nygård och Alex Lind vill se fler jobb inom IT-branschen.

Både Nygård och Lind tycker att det kunde finnas fler jobb inom IT-sektorn, i synnerhet då regionen är känd för sin företagsamhet.

En som besöker mässan med mål i sikte är Nasir Jamal. Han är ute efter ett jobb, helst inom den egna branschen – business. Det är första gången han besöker Kom hit!-mässan, men har har tidigare varit på liknande evenemang i Karleby. Kom hit!-mässan är ändå det största rekryteringsevenemang han har besökt.

– Här finns flera utställare och möjligheter än de jag varit på tidigare.

Nasir Jamal skulle gärna hitta ett jobb som kombinerar kundrelationer och produktionssidan.

Besöket har för hans del varit lyckat, då han nu vet vad han är ute efter mer tydligt. Han har hittat en del jobb som han tänker söka.

En hel busslast med ukrainare från Vasa, Vörå och Oravais har också besökt mässan. De önskar stanna kvar i Österbotten för att jobba och utbilda sig, och får ta del av presentationer från företag i behov av arbetskraft, tolkade till ukrainska.

Jarl Sundqvist, vd för Concordia, är mycket nöjd med arrangemanget, besökarmängden och stämningen under mässan.

– Det är en hurtig konkurrens mellan företagen.

Rekryteringsmässan har överträffat förväntningarna, och Jarl Sundqvist är mycket nöjd.

Särskilt glad är han att så många ukrainare kommit på besök.

– Vi är i regionen mycket beroende av arbetskraft utifrån. Regionen växer, men inte tillräckligt snabbt, och vi behöver arbetskraftsinvandring.

Det bästa med rekryteringsmässan är enligt honom alla människomöten – möten mellan arbetsgivare och arbetstagare – där erfarenheter, åsikter och möjligheter kan utbytas.