Varning för obehaglig bild längst ner i artikeln

Mikael Grahn var ute i skogen med sin sjuåriga jaktkompis, taxen Bosco, i lördags. Jakten har inte börjat än, men sedan den 20 augusti är det fritt fram att släppa loss jakthundar i skogen för att träna dem. Mikael tränade med Bosco i Palmlandet, som hör till Jeppo.

Bosco hittade ett rådjur och jagade i ungefär 20 minuter, då han plötsligt tystnade och pejlaren som Mikael hade på hunden visade att den ändrade riktning med 90 grader. Sedan stannade allt upp och pejlaren slutade skicka signaler.

– Allt det här hände ungefär 300 meter från mig. Först tänkte jag att pejlaren gick sönder, men sedan började jag ana oråd, säger Mikael.

"När jag kom nära ropade jag hans namn. Men sedan efter några steg såg jag honom. Det var bara knappt halva hunden kvar."

Mikael Grahn

Han har nyss blivit höftopererad och rör sig inte så snabbt i skogen. Därför tog det ungefär en halvtimme från det att han anade att något var fel tills han var framme vid platsen där Bosco slutat jaga.

Han hade aldrig kunnat föreställa sig det han fick se, utan trodde att taxen kanske ramlat ner i något hål, vilket hänt tidigare.

– När jag kom nära ropade jag hans namn. Men sedan efter några steg såg jag honom. Det var bara knappt halva hunden kvar.

Mikael säger att det var ett hårt slag att se den hund han jagat mycket med i sju år ligga där nästan helt uppäten.

– Jag blev lamslagen. Det här var verkligen ett hårt slag. Han har varit en toppen jakthund och en familjemedlem. Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det här var den syn jag skulle möta.

Mikael säger att han varit medveten om att det troligen finns en vargkull mellan riksväg 8 och Jeppo och att det nu kan vara den som kommit över Pensalavägen till området. Men några färska observationer har inte gjorts.

Han säger att han själv inte varit orolig att släppa hunden i skogen nu, i så fall hade han aldrig gjort det.

– Man försöker ju alltid på förhand ta reda på om någon sett eller hört något och ta reda på var man kan släppa hunden.

"Det är garanterat varg det handlar om. Vargar äter bakifrån och taxen har ätits upp bakifrån så att bara halva hunden var kvar. Det är typiskt vargen."

Jan-Erik Nybyggar

Rovdjurskontaktperson i Nykarleby

Från platsen där taxen attackerades är det cirka 1,5 kilometer till bebyggelse.

Händelsen är anmäld till polisen och till rovdjurskontaktpersonen Jan-Erik Nybyggar. Nybyggar är helt övertygad om att Bosco fallit offer för varg.

– Det är garanterat varg det handlar om. Vargar äter bakifrån och taxen har ätits upp bakifrån så att bara halva hunden var kvar. Det är typiskt vargen. Däremot kan ingen säga om det handlar om en eller flera.

Jan-Erik Nybyggar säger att det här handlar om den första vargattacken på en jakthund i Nykarlebyregionen.

Enligt Lukes beräkningar från i vintras finns det åtminstone fem vargar som rör sig i området.

– Vi har varg över hela Nykarlebynejden nu. I Vexala och Monäs har det kommit in observationer. Men det har inte funnits några officiella observationer i den här delen av Jeppo det senaste halvåret.

Jan-Erik Nybyggar säger att ägaren har rätt att få ersättning för hunden från staten, efter att händelsen anmälts till alla nödvändiga instanser.

Han säger att han inte blir överraskad om fler jakthundar får sätta livet till i vinter.

Mikael Grahn befarar samma sak, då vargarna nu fått smak på hund.

– Jag önskar verkligen inga andra jägare detta. Telefonen har gått varm i helgen och vi har diskuterat händelsen mycket sinsemellan.

"Det är grymt då man inte kan utöva sitt stora intresse utan att behöva vara rädd för varg."

Mikael Grahn

Mikael har flera hundar, men har nu svårt att känna någon entusiasm inför jaktsäsongen.

– Nu for nog gnistan. Det är grymt då man inte kan utöva sitt stora intresse utan att behöva vara rädd för varg. Jag tycker det är fel att Helsingforsgröna ska få bestämma vad som ska finnas i våra österbottniska skogar och nära bebyggelse. Det tror jag alla jägare håller med mig om.

Jan-Erik Nybyggar tror inte att människor i nuläget behöver vara väldigt oroliga för att attackeras av varg i Nykarlebyregionen.

– Än så länge har den mycket mat att äta i skogen. Men det är klart att jag inte vågar garantera något, vargen är ett rovdjur.

Att äta upp ett djur på det här viset är väldigt typiskt för vargen, säger rovdjurskontaktperson Jan-Erik Nybyggar.