Jul på Södermalm och Julmarknad på Kyrkbacken

Den som vill komma i rejäl julstämning har en ypperlig möjlighet på lördag. Då ordnas två riktiga julmarknadsklassiker; Jul på Södermalm i Jakobstad och Julmarknad på Kyrkbacken i Karleby.

Jul på Södermalm brukar locka massorna till After Eights innergård och området runt omkring. Här erbjuds hantverk av alla de slag och en mysig inramning. Också inne i Campus Allegro ordnas julmarknad.

Julmarknaden på Kyrkbacken har ordnats på samma plats i över trettio år. Förebilden är julmarknaden på Skansen. Här utlovas många försäljare, mysig miljö och en äkta julstämning.

Helgens övriga julmarknader kan du hitta i vår Julmarknadsguide.

Jultraditioner och gamla vintersporter på Malmska gården i Jakobstad

På Malmska gården i Jakobstad finns det möjlighet att under helgen bekanta sig med gamla vintersporter. Föremålen och fotografierna kommer från museets egna samlingar.

Här kan du också bekanta dig med julens traditioner. Visste du till exempel att Jakobstad fick sin första gran på torget redan år 1906?

Malmska gården är öppen 10-16 på lördag och 12-16 på söndag.

Julstämning och renar i Rödsö

Poro-Pirtti i Rödsö håller öppet för julstämning på söndag klockan 12-16.

Här kan man träffa tomtar, men också två vita renkalvar har flyttat in. Vid Julgården finns Jultomtens postlåda, där barnen kan lämna post till både jultomten och hans tomtar och renar. Jultomten själv gör också en snabbvisit mellan klockan 13 och 14.

Julpromenad i Neristan

I december förvandlas 24 fönster i Neristan till en julkalender, då invånarna pyntar fönstren inför julen. Varför inte passa på att ta en promenad i den gamla stadsdelen i helgen?

Karta över alla julkalenderfönster hittar du på Neristans Facebook-sida.

Gå på julkonsert

Den här helgen är årets mesta julkonserthelg, så känner du att du vill luta dig tillbaka och njuta av vacker sång och musik finns alla möjligheter.

Julkonserterna som ordnas i regionen hittar du här.

Hockeyderby i Jakobstad

Orkar du verkligen inte med något juligt i helgen? Inga problem! I ishallen i Jakobstad blir det ett hett hockeyderby i division två på lördag, mellan Highsticks HT och IFK Lepplax. Matchen börjar klockan 17.

Teater om medelålderskris

I Karleby bjuds också på något helt annat än julstämning. Pjäsen "Private Talk Show" på Karleby stadsteater handlar om ett par i 40-årsåldern som kämpar med både stora och små livsfrågor som hur de ska få ihop livet efter en skilsmässa, i en värld som är upp och ner och då midjemåttet obönhörligt ökar.

I den finskspråkiga pjäsen utlovas livemusik, humor, självironi och en rejäl dos uppriktighet.

Tre föreställningar ordnas under helgen.

Mys med en julfilm i soffan

Har du verkligen inte lust att gå på något evenemang i helgen, utan bara ta det lugnt hemma? På strömningstjänsterna finns ett rejält utbud av mysiga julfilmer för både barn och vuxna.

Varför inte ge den nya norska julfilmen "Så blev det jul igen" en chans? Den hade premiär på Netflix i onsdags och här blir det kulturkrockar då Thea överraskar sin familj med att ta med sig sin nya indiska pojkvän Jashan till julfirandet.

Vill du ha ett riktigt säkert kort klickar du i stället fram klassikern Holiday från år 2006 då Cameron Diaz och Kate Winslets karaktärer byter hus i två veckor över jul.

För hela familjen finns också mycket juligt att välja mellan på Netflix, som Grinchen - julen är stulen, The Christmas Chronicles eller varför inte Jakten på julen.

Prime Video bjuder på en helt ny julkomedi med Eddie Murphy i huvudrollen. "Candy cane lane" handlar om en jultokig man som för att vinna kvarterets juldekorationstävling ingår ett avtal med en av tomtens nissar.

Vill du se något roligt på svenska? På SVT Play bjuds på sketchserien Trevlig julhelg, en spinoff av Trevlig helg, där vi får se fler av komikern Hampus Nessvolds karaktärer som Terese i kassan och Prästbjörn.

Bara att plocka fram konfektasken och dimpa ner i tv-soffan!