Det var en fredagsmorgon i höstas som Vöråbon Isak Nyqvists Instagramkonto plötsligt tog fart. Han hade fått en del nya följare under natten och under dagen fortsatte de att strömma in. Ungefär 100 nya per timme. Redan på kvällen nådde han sitt stora mål: 10 000 följare före jul. Nästa dag var de uppe i 20 000 och sedan blev de 30 000 ...

– Så i stället för 10 000 var jag plötsligt uppe i 100 000 när det blev jul, säger han med ett skratt.

– Det var förstås helt fantastiskt, men jag tänkte också på allt arbete jag lagt ner på det. Även om det är ett intresse och något jag tycker är kul så har det tagit mycket energi.

Den ökade trafiken var alltså ingen slump utan resultatet av en målmedveten satsning. Från och med juni och fram till julen laddade Isak Nyqvist upp en ny träningsvideo på Instagram varje dag.

– Jag har jobbat som personlig tränare i snart tio år nu och ville göra något mer. Jag märkte ju att det jag gör på jobbet fungerar bra och ville kunna sprida det till en större publik för att kunna hjälpa fler. Och även kapitalisera på det.

På samma sätt som en nybörjare på gymmet kanske vänder sig till en personlig tränare valde också han att ta hjälp av ett proffs. Han gick bland annat en onlinekurs och lärde sig mera om algoritmer och hur man skapar virala videor. Sedan implementerade han allt han lärt sig och gjorde upp en plan.

– Jag började på gräsmattenivå och jobbade mig upp till något hållbart, precis som man gör med träning.

Praktiska tips

I sina videor ger Isak Nyqvist enkla men nyttiga hälso- och träningstips. Övningarna han visar kan lika bra göras hemma i vardagsrummet som på gymmet, och tonen är lättsam när han berättar hur man får bukt med gamnackar, "slappa arslen" och bananryggar. Han föreslår också vilka "skitövningar" man kan hoppa över.

– Det är ett medvetet val att försöka göra det komplicerade så okomplicerat som möjligt. Jag vill visa hur man med enkla metoder får ordning på vanliga problem och bygger en stark och smärtfri kropp. Det handlar egentligen inte om att lära sig något nytt utan bara om att verkligen göra det man redan vet är bra.

– Folk pratar om träning som att det är något mystiskt, och man förknippar det ofta med gym och stora muskler. Vi har fått en förvrängd bild av vad det är att träna. Jag gillar nästan inte ens det ordet utan pratar hellre om rörelse.

Och det han framför allt vill förmedla till sina följare är att rörelse är lika naturligt som att gå på toaletten.

– Vi behöver alla röra på oss. Den psykiska ohälsan, som ju tyvärr "blomstrar" i dag, har mycket att göra med vår fysiska inaktivitet. Vi rör oss alldeles för lite och scrollar på mobilen alldeles för mycket.

"Folk pratar om träning som att det är något mystiskt, och man förknippar det ofta med gym och stora muskler. Vi har fått en förvrängd bild av vad det är att träna."

Från husbyggare till PT

I augusti 2014 tog Isak Nyqvist steget och flyttade från Vörå till Stockholm för att börja jobba som personlig tränare på gymmet Balance på Östermalm. Men yrkesvalet hade inte varit helt självklart; efter högstadiet utbildade han sig till husbyggare.

– Som liten ville jag bli som min pappa och bygga hus. Så jag sökte in till snickarlinjen och började sedan jobba på pappas företag Nyqvist Elementhus.

– Men jag har alltid varit intresserad av träning och att röra på mig, och intresset bara växte. Småningom började jag också känna att det här med byggande kanske inte var min grej.

Han valde att gå klart utbildningen, men under det sista studieåret anmälde han sig också till en ny PT-utbildning på Norrvalla.

– Eftersom jag aldrig riktigt tyckt om skolan tvekade jag först, men bestämde mig för att testa. Och när vi väl var på gymmet kände jag att det är det här jag vill göra. Jag öppnade till och med en bok efteråt och började läsa på om kroppen och muskelgrupper. Både min mamma och jag var helt i chock.

PT-utbildningen på Norrvalla blev snabbt en bekräftelse på att det är det här Isak Nyqvist vill göra. I dag hyr han in sig på ett gym på Östermalm i Stockholm där han tar emot sina kunder.

Att flyttlasset gick till Stockholm är delvis tack vare den svenska träningsprofilen Mårten Nylén, känd från tv-programmet "Biggest Loser".

– Han kom till Norrvalla och föreläste 2013 och efteråt gick jag fram och pratade med honom. När han lite senare hade en utlottning på sin blogg och jag skickade in varför just jag skulle få komma och träna med honom i Stockholm kom han ihåg mig. Jag blev utvald bland över trehundra sökande.

Vintern 2014 kom Mårten Nylén tillbaka för ett nytt träningsevenemang i Vörå.

– Då hängde jag lite mera med honom och berättade att jag skulle vilja jobba som PT. Han uppmanade mig att komma till Stockholm. Småningom åkte jag över, sökte lite olika jobb och fick till slut ett på Balance där Mårten arbetade.

Meditativ styrketräning

Efter fem år i Stockholm valde Isak Nyqvist och tre av hans kollegor att ta med sig sina kunder och hyra in sig på ett eget gym på Östermalm. Där är han kvar än i dag. Förutom att träna med kunder på plats har han onlinekunder som han gör tränings- och kostupplägg åt.

En av de vanligaste orsakerna till att folk anlitar Isak Nyqvist är smärta. Många har ont i knäna, ryggen eller axlarna och vill bli starka och smärtfria. För att hjälpa folk med det tillämpar han en metod som han kallar "meditativ styrketräning", som är en kombination av yoga och styrketräning.

– Det är absolut inget nytt och speciellt med den metoden; den är lika gammal som galaxen.

Genom att plocka in yogans fokus på andning och att vara här och nu hjälper man folk att först varva ner efter till exempel en lång dag på jobbet, förklarar han.

– Många människor tar alldeles för ytliga andetag. Men när vi andas ända från magen lugnar vi ner nervsystemet och våra tankar, vilket gör att vi kan fokusera bättre och vara ett med de rörelser vi gör. Och när vi verkligen fokuserar på det vi gör och känner efter om det gynnar oss, programmeras det bättre i kroppen och i vårt undermedvetna.

Men han är bekymrad över alla de distraktioner vi utsätter oss för, framför allt via våra telefoner.

– Fokus är verkligen en sällsynt vara i dag.

Som personlig tränare har Isak Nyqvist hjälpt många till en bättre livsstil. Nyckeln till att lyckas med en livsstilsförändring är att inte ta sig vatten över huvudet och införa för många förändringar på en gång, säger han.

Mental träning allt viktigare

Varför kan det vara så svårt att lyckas med livsstilsförändringar?

– Två saker: Man har ofta alldeles för orimliga krav på hur en sådan ska se ut, och dessutom vill man göra alldeles för många nya saker på en gång. Det gör att man tvingas kämpa hårt och det går åt mycket energi. Så när man väl slappnar av faller man bara tillbaka i sina gamla mönster igen.

– Jag brukar säga att man ska välja en sak och köra på med det tills det är integrerat i en. Och man ska välja något man faktiskt vill göra.

Det gäller också att vara tillräckligt specifik. Att säga att man vill bli mera hälsosam räcker inte:

– Det är ju hur brett som helst och kan betyda tusen olika saker. Specificera i stället att du till exempel vill börja promenera tio minuter varje dag. Först då den vanan är integrerad i dig är du redo för livsstilsförändring nummer två.

"Precis som att träna sina muskler kan man träna sina tankar och lära sig att hålla distans till saker och inte ta sig själv på så stort allvar."

För Isak Nyqvist är fysisk och mental träning nära sammankopplat. Under de senaste åren har han läst alltmer psykologi och personlig utveckling, och bestämde sig till sist för att också utbilda sig till mental tränare.

Det visade sig komma väl till pass när han plötsligt fick mera synlighet på sociala medier.

– Det har hjälpt mig otroligt mycket. Precis som att träna sina muskler kan man träna sina tankar och lära sig att hålla distans till saker och inte ta sig själv på så stort allvar.

– Så även om den feedback jag får till 98 procent ändå är kärlek så har jag lärt mig att inte identifiera mig med min Instagramprofil.

Han tror att mental träning kommer att vara helt avgörande i framtiden.

– Det borde integreras ännu mer i skolan. Vi har ju alla våra mentala processer och känslor. Den psykiska ohälsan brer ut sig, så mental träning kommer att vara av största vikt.

Isak Nyqvist

  • 30 år.
  • Uppväxt i Vörå, bor numera i Stockholm med sambon Sara. Till hans familj hör också föräldrarna i Vörå och tre bröder.
  • Utbildad personlig tränare och mental tränare.
  • Gör helst på en ledig dag: "Umgås med vänner och familj. Dricker kaffe och filosofunderar antingen med mig själv eller någon annan intressant person. Promenera och strosa är också fina grejer."
  • Det bästa med Stockholm: "Att man träffar en massa intressanta människor. Det är stora kontraster i vardagen, vilket ger mig den stimulans jag behöver och vill ha."
  • Det bästa med Vörå: "Lugnet. Min familj och mina vänner. Mina gator. Alla barndomsminnen. Det bästa som finns."
  • Ett bok- eller poddtips: "Lev livet fullt ut i praktiken" av Eckhart Tolle. Jag lyssnar inte särskilt mycket på poddar men gillar Huberman Lab."

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.