Christmas fun i Jakobstads simhall

På fredag kväll kan du plaska, dyka och flyta runt i en simbassäng, samtidigt som du får en rejäl dos julstämning i Jakobstads simhall. Klockan 17.30-19.30 utlovas mysig julkänsla och julmusik i simhallen.

Den som inte är simkunnig behöver ha med sig en person som är över 15 år och kan simma.

I helgen har du möjlighet att testa på amerikansk fotboll i Karleby. Bilden är från Vasa.

Testa på amerikansk fotboll

Har du alltid känt på dig att du är en potentiell stjärna på amerikansk fotboll? Nu har du möjligheten att glänsa! Kokkola Scorpions har öppna träningar för hugade nybörjare fram till nyår. Det enda du behöver ha med dig är träningskläder, gympaskor och en vattenflaska.

Helgens träningar hålls i Kipparihallen klockan 10-12 på lördag.

Kvällen före julafton kan krönas med att du blir schackmästare.

Spela schack på Station23

På lördag kväll ordnar Station23 i Jakobstad sitt första schackmästerskap. Här utlovas en vänlig, tävlingsfylld atmosfär för både rutinerade spelare och entusiastiska nybörjare.
Bara 20 spelare ryms med och du måste anmäla dig på förhand. Åskådare önskas förstås också, och då är det bara att dyka upp.

Schackmästerskapet börjar klockan 18.30.

Jultablå i Karleby

Vill du se julens händelser levandegjorda i en jultablå för hela familjen? I Karleby sockenkyrka ges två Jultablå-föreställningar kvällen före julafton, alltså på lördag. Föreställningen innehåller julevangeliet, dans och musik. Arrangörer är Crosspoint och Karleby svenska församling. Den första föreställningen är klockan 18, den andra klockan 20.

I Karleby kan du inleda julafton med en löprunda.

Spring in julen

Varför inte starta julafton med en rejäl löptur? I Karleby bjuds det på juligt sällskap med start klockan 8 på julaftons morgon. KK Team Pohjalainen bjuder in till gemensam tomtelänk och det enda kravet för att komma med är att klä sig i något rött och ha julstämning.

Rutten som startar vid simhallen är 14 kilometer lång och går via Sandhagen, Prisma och Biskopsbacken. Det går också att ta genvägar för en kortare sträcka.

Gemensam jul

Vill du fira jul tillsammans med andra? I Jakobstads församlingscentrum ordnas evenemanget Gemensam jul på julafton klockan 13. Under evenemanget blir det en enkel måltid, sång, andakt och något programinslag.

Gå i julkyrka

Under hela julhelgen finns alla möjligheter att stilla sig inför julens budskap. Det ordnas julbönsgudstjänster, julandakter och julottor av alla de slag i alla kommuner i regionen av både lutherska församlingar och frikyrkor.

Församlingarnas program under julhelgen hittas via deras egna webbplatser.

I Kronoby kyrka ordnas musik i julnatten, för den som vill stilla sig på julaftons kväll.

Musik i julnatten i Kronoby

Om du känner att du behöver varva ner på julaftonskvällen ska du söka dig till Kronoby kyrka klockan 23 på söndag. Vokalgruppen Aglepta ordnar då tillsammans med sångare från Kronoby gymnasiekör en traditionell julkonsert. Sångarna leds av Malin Storbjörk.

David Batra är årets julvärd i i SVT.

Julen i tv-soffan

Som vanligt bjuder julafton på en hel del tv-klassiker.

Klockan 11.55 utlyses julfreden från Åbo och händelsen sänds direkt i Yle 1.

Klockan 16.05 är det dags för Kalle Ankas julafton från SVT1 och strax före det tänder årets julvärd David Batra julljuset.

Premier League-fotbollen pågår under hela julen och för första gången på 28 år spelas en match på självaste julafton. Klockan 15 sänder Viaplay Wolverhampton mot Chelsea.

På kvällen är det dags för klassiker som Julspecial med familjen Svensson klockan 19.15 från SVT 1, liksom Karl Bertil Jonssons jul klockan 20.05 i samma kanal.

För den som vill avsluta julkvällen med lite hårdrock bjuder Nelonen på konserterna Raskasta joulua 2023 och 2022 med start klockan 21.

Under juldagen bjuds det på en hel del julfilmer i olika kanaler, till exempel familjefilmen Håkan Bråkan från år 2022 (SVT) och klassikerna Sällskapsresan (TV4) och Crocodile Dundee på MTV3 (uppföljaren sänds på annandagen) samt Oscarsbelönade "The King´s speech" (SVT2).

Dansbandet Guns rosor anno 2023, när det spelade på Ålands Dansbandsfestival den 10 juli. Från vänster i bild Robin Grankvist, Herman Hagnäs, Joel Åman, Herman Nyqvist och Holger Lund.

Juldansa i Nykarleby

När julafton är över och måndagen tar vid är helgen långtifrån slut. Då kan du städa upp dig igen och dra på dans till Stjärnhallen i Nykarleby, där Guns Rosor bjuder upp till juldans från klockan 20.

Vi önskar er alla en riktigt god jul!