|

Desperata flyktingar vill vidare

NyhetsbildZoom
Migranter på väg mot ungersk-österrikiska gränsen från tågstationen i Budapest. Foto: Lehtikuva/AFP
Det uppstod fullt kaos då ungerska polisen försökte få flyktingar att gå av ett tåg i staden Bicske, 40 kilometer väst om Budapest.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hundratals flyktingar, som trodde sig vara på väg till Österrike, vägrade lämna tåget. Polisen jagade bort journalister och förklarade området till en operationszon. Tåget hade startat från östra centralstationen i Budapest tidigare på dagen sedan polisen där låtit migranterna resa efter en väntan på flera dagar. I Bicske stoppades tåget emellertid och flyktingarna kommenderades ut för att transporteras med buss till en flyktingförläggning i närheten. Flyktingarna bankade på tågfönstren och skrek "No camp, no camp". En del sprang iväg medan andra pressade sig på tåget igen. En familj med ett spädbarn lade sig på tågspåret men avlägsnades brutalt av kravallpolis. Nästan 2 000 flyktingar och migranter har sedan i tisdags nekats resa vidare från Budapest till Österrike och Tyskland då de saknat nödvändiga dokument, enligt de ungerska myndigheterna. På torsdagen hävde polisen avspärrningarna av Keleti-stationen i Budapest och hundratals migranter rusade ombord på ett tåg vid perrongen. Tv-bilder visade hur desperata föräldrar försökte pressa in sina barn genom de öppna tågfönstren. Lokaltåget körde iväg mot Sopron nära den österrikiska gränsen men stoppades i Bicske. Myndigheterna sade att extra tåg skulle sättas in, men på torsdagsförmiddagen hade inga extra tåg ankommit Keleti-stationen i Budapest. En talesman för den ungerska regeringen sade att polisen kommer att kontrollera alla migranter och flyktingar på alla tåg mellan Budapest och Ungerns västgränser. Det var mycket varmt ombord på det fullproppade tåget i Bicske. – Vi behöver vatten, sade en syrisk man som fortfarande befann sig ombord. – Respektera människorna här; ingen respekt för människorna. Vi vill till Tyskland, inte hit, sade mannen på engelska. Ungerns premiärminister Viktor Orban försvarade på torsdagen Ungerns strikta gränskontroll. Han vädjade även till flyktingarna att inte komma till Ungern. – Turkiet är ett säkert land. Serbien är ett säkert land. Stanna där, sade Orban i Bryssel. Turkiet kommer att fortsätta hålla dörrarna öppna för flyktingar, sade landets premiärminister Ahmet Davutoglu på torsdagen. Han uppmanade dock EU-länderna att ta sin del av ansvaret. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserade EU-länderna för att de förvandlat Medelhavet till "en kyrkogård" för migranter.  Läs också: 120.000 flyktingar ska flyttas

Kommentarer
|

Iran visar upp beslagtaget fartyg i tv

Nyhetsbild
En bild publicerad i statlig iransk tv visar det beslagtagna fartyget. Foto: Press tv via AP/TT
Revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, har beslagtagit ett utländskt fartyg som påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken. Tolv personer i besättningen har frihetsberövats.

Mest läst senaste veckan