En onsdag morgon för några år sedan damp det ner ett brev till min man i postinkastet. I brevet stod att Skatteförvaltningen ville ha en detaljerad lista över den alkohol han förvarar i hemmet samt en fritt formulerad redogörelse över allt som druckits under året. Med mängder, alkoholhalter, "användningssyfte" och en förteckning över alla som deltagit i konsumtionen. Det tog ett stund innan han insåg att det var första april.

Efter chocken kommer insikten om att du nyss blivit grundlurad. Alla har vi väl upplevt det någon gång, att vi gått på ett aprilskämt.

Enligt Nordiska museet går aprilskämten tillbaka till 1600-talet då lärlingar skickades ut för att köpa påhittade saker som spikolja, synvinklar eller "Jagedumm-piller".

En annan teori är att det härstammar från 1500-talet då den gregorianska kalendern infördes. I det gamla systemet inföll nyår i slutet av mars, de som inte nåddes av nyheten i tid fortsatte fira den första april blev utskrattade för att de var efter sin tid.

Aprilskämten var återkommande i tidningsspalterna ända tills för några år sedan. Bland annat så här resonerade Sofie Stara i en kommentar i ÖT år 2022: "Vi vill vara en pålitlig och trovärdig informationsförmedlare. Det känns viktigare än någonsin att inte publicera falska och vilseledande nyheter. Inte ens på skoj."


Vilket aprilskämt
minns du bäst? Har du blivit lurad i år? Eller har du lyckats lura någon annan?

Skicka din berättelse till online@hssmedia.fi. Vi kan komma att publicera din berättelse.