Allt dricksvatten och allt vatten som används vid matlagning ska kokas i 5 minuter. Det här meddelade Miljöhälsan Kallan Jakobstads Vattens kunder på tisdagseftermiddagen. Uppmaningen om att koka vattnet gäller tillsvidare.

Vattenbolaget inleder effektiverad klorering av hushållsvattnet och det kommer att förekomma en starkare lukt av klor än vanligt.

Klor dödar skadliga mikrober och tryggar hushållsvattnets mikrobiologiska kvalitet, men kloret i vattnet orsakar inte sanitära olägenheter, skriver Miljöhälsan Kallan.

Det går att tvätta sig som normalt med vattnet och man kan diska kärl med okokt vatten, men de måste torkas omsorgsfullt efter diskningen, skriver Miljöhälsan Kallan.

Jakobstads Vatten förser staden Jakobstad och delar av södra Larsmo kommun med hushållsvatten. Miljöhälsan Kallan tar nya prov på onsdagen.

När vi når Kim Thylin, vd på Larsmo Vatten vid 18-tiden är han mitt uppe i att skicka ut uppdaterad information till sina kunder.

– Det var lite beklagligt att jag var tvungen att ta ny kontakt med Kallan för att få information om kokuppmaning, säger han.

När Thylin hade kontakt med Miljöhälsan Kallan tidigare på eftermiddagen gällde inte uppmaningen södra Larsmo. Men enligt nya uppgifter ska också invånare på Furuholmen och Vikarholmen koka sitt dricksvatten.

Thylin säger ändå att risken att vattnet innehåller koliforma bakterier är minimal. Eftersom det finns en förbindelseledning mellan Jakobstad och Furuholmen finns det ändå risk att vattnet är kontaminerat därför har uppmaningen utvidgats. Ledningen är nu stängd.

Tomas Skog som är driftschef på Pedersöre Vatten säger att det inte finns förenande ledningar mellan Jakobstad och Pedersöre.

När vi ringer upp Jakobstads Vattens vd Andreas Svarvar säger han att de undersöker orsakerna.

I vintras hade Jakobstads Vatten problem med dricksvattnet på grund av för höga järnnivåer. Då delades vatten ut vid olika vattenposter i Jakobstad, men en ny vattenutdelning är inte aktuell i det här skedet.

– Det har vi inga planer på i det här läget. Som det står i pressmeddelandet från Kallan gäller det att koka vattnet i fem minuter, säger Svarvar.

Han poängterar att kokuppmaningar är vanliga och ges med låg tröskel. Ett prov av många visade på koliforma bakterier.

Annika Portin på Miljöhälsan Kallan säger att bakterierna upptäcktes i ett rutinkontrollprov som med jämna mellanrum tas av hushållsvattnet. Ny information kommer då Miljöhälsan Kallan fått svar på nästa prov på torsdagen.

Uppdaterad klockan 17.18 med kommentarer av Andreas Svarvar. Uppdaterad vid 18-tiden med information från Annika Portin och Kim Thylin. Uppdaterad 18.41 med kommentar från Tomas Skog på Pedersöre Vatten.