Ända sedan 1984 hade förbundet Kyrkans Ungdom (KU) hållit sitt familjeläger i Pieksämäki varje sommar. Men så kom först coronapandemin och sedan också beskedet att byggnader skulle rivas på det som tidigare fungerat som lägerområde i Pieksämäki. Inför förra sommaren blev man därför tvungen att tänka om.

Valet föll då på Nykarleby som lägerplats – och slutresultatet var väldigt lyckat. Feedbacken från lägerdeltagarna var positiv, och speciellt barnfamiljer lyfte fram att det kändes tryggt att komma till Nykarleby.

I år blir det ett nytt läger här, den 23–28 juli, och precis som i fjol är det KU tillsammans med Kristliga folkhögskolan Kredu som står för arrangemangen.

– Det känns fantastiskt att vi kan ordna lägret här i Nykarleby, där vi har både KU:s kansli och Kredu, och att vi nu kan jobba tillsammans kring det här, säger Sofie Björkgren-Näse, vikarierande ungdomsledare på KU.

Kerstin Storvall, rektor på Kredu, säger att fjolårets läger gav bra erfarenhet:

– Förutom att platsen var ny var också många av oss i planeringsteamet nya, så det var nog väldigt spännande. Men vi klarade det bra, och det som fungerade mindre bra har vi tagit lärdom av och försökt förbättra till i år.

Utöver de två ingår också Åsa Snellman, Johannes Lindvall och Sonja Frilund från Kredu i årets planeringsteam, tillsammans med Matti Aspvik och Maria Edman från Kyrkans Ungdom. Man har också ett tätt samarbete med Nykarleby församling och Nykarleby stad.

Lägret riktar sig till hela Svenskfinland och till alla åldrar. Ifjol deltog ungefär 470 personer i lägret, men vissa programpunkter hade till och med över 500 deltagare. I år hoppas man att ännu fler ska hitta till Nykarleby.

Ett önskemål som dock lyftes fram efter fjolårets läger var att det kunde ha synts ännu mera i stadsbilden.

– 500 personer fler här på Himmelsbacken ger ju också synergieffekter till övriga Nykarleby. Det rör sig fler besökare i Ljusparken, på Kuddnäs och överallt i staden. Men jag tror inte att till exempel alla företagare kände till att det här pågick, så vi behöver nog vara mera synliga med skyltning och banderoller i år, säger Kerstin Storvall.

Åsa Snellman, Sofie Björkgren-Näse och Kerstin Storvall vid de nya beachvolley-planerna som kommer att komma väl till pass under sommarens läger.

Temat för årets läger är "Tillsammans".

– Det passar väldigt bra med tanke på att det här är ett konkret samarbetsprojekt som KU och Kredu genomför tillsammans med våra samarbetspartners och tillsammans med alla deltagare. Under den här veckan fungerar vi alla tillsammans, oavsett ålder och intressen. Och, det viktigaste, vi gör det tillsammans med Gud, säger Kerstin Storvall.

Sofie Björkgren-Näse lyfter också fram att lägret fyller en viktig funktion i en tid när ensamheten blir allt mera utbredd:

– Att finnas på samma plats tillsammans med andra och att få mötas är väldigt meningsfullt för många människor.

I programmet ingår ett brett utbud av kurser för alla åldrar: allt från andlig fördjupning och stillhet till motion och rörelse och kreativt skapande.

– Som människor är vi ju kropp, själ och ande – allt behövs, men i olika skeden behöver vi olika saker. Därför tycker vi det är viktigt att kunna erbjuda allt det här, så att alla får sitt, säger Sofie Björkgren-Näse.

De dagliga bibelstudierna hålls av Magnus Persson och Stefan Myrskog (för vuxna), Alexandra och Emmanuel Hyllerud (för barn) samt tweens- och ungdomsteamet (för tweens 9–12 år och unga).

Programpunkter som är öppna för alla

  • Onsdag 24 juli: Lovsång och förbön med nattvard i kyrkan klockan 18.
  • Fredag 26 juli: Konsert med Bengt Johansson och projektkör i kyrkan klockan 19.
  • Fredag 26 juli: Träff för unga vuxna i församlingshemmet klockan 21.
  • Lördag 27 juli: Mässan "Människa – kom fram!" i kyrkan klockan 21.30.
  • Söndag 28 juli: Mässa med Bengt Johansson i kyrkan klockan 13, tillsammans med Nykarleby församling.

Lägerdeltagarna inkvarteras bland annat på folkhögskolans internat, Optima och Juthbacka, medan måltiderna serveras dels på Kredu och dels i Zachariasskolan.

Från lägerarrangörerna har man en hälsning till Nykarlebyborna:

– Om det finns någon som till exempel bor på sommarstugan i juli och har en lägenhet som står tom i stan och som man kan tänka sig att låna eller hyra ut får man gärna höra av sig till Kredu. Man kan också ta kontakt om man har cyklar att låna ut under veckan.

– Dessutom behöver vi folk som hjälper till på talko i köket under de olika måltiderna, säger Kerstin Storvall.

Anmälningen till årets läger har nu öppnat på Kredus webbplats och pågår fram till den 26 juni.

– Vi kommer att vara lite mera strikta med anmälningen i år, bland annat för att veta hur mycket mat som behövs men också för att det ska bli en trygg gemenskap för alla. Vi har några programpunkter som är öppna för alla, men i huvudsak är programmet till för dem som anmält sig till lägret – så vi önskar att alla som är på väg faktiskt anmäler sig, säger Sofie Björkgren-Näse.

Artikeln har publicerats i Nykarlebyposten den 15 maj.