Konkurrens- och konsumentverket ger grönt ljus för affären. Bonnier News förvärv av HSS Media godkändes på fredagen.

Genom affären blir Bonnier News ägare till HSS Media. Där ingår tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten.

"Det positiva beskedet var i enlighet med våra förväntningar och vi ser mycket fram mot att nu börja jobba tillsammans. Bonnier News och Dagens Nyheter kommer att kunna skapa goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av journalistiken samt en långsiktig utgivning av tidningarna", säger Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef för Dagens Nyheter, i ett pressmeddelande.

Affären innebär att Bonnier News köper samtliga aktier i HSS Media av Harry Schaumans Stiftelse (HSS). Tidningarna blir därmed en del av koncernens affärsområde Dagens Nyheter.

"Framöver kommer vi att fokusera på tidningstitlarna för journalistiken och på vårt koncernnamn när det gäller kommersiella frågor", säger Peter Wolodarski.

Niklas Nyberg, HSS Medias chefredaktör och vd.

Niklas Nyberg, HSS Medias chefredaktör och vd, kommenterar affären så här:

– Stämningen bland medarbetarna efter beskedet om affären i februari har varit fortsatt mycket positiv. Nu är vår väntan över och vi ser mycket fram emot att fortsätta med vårt journalistiska uppdrag tillsammans med Bonnier, säger Nyberg.

– Det är positiva och historiska dagar för våra tidningar och för finlandssvensk journalistik i Österbotten. Ett stort tack till HS-stiftelsen för ett mycket gott och ansvarstagande ägarskap.

"Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten kan förbli livskraftiga tidningar och förvalta sitt viktiga uppdrag."

Stefan Wikman

Genom att tillföra kompetens och kraft, till exempel med utnyttjande av Bonnier News gemensamma plattformar, teknik- och produktutveckling är ambitionen att ytterligare stärka såväl de österbottniska titlarnas journalistiska som kommersiella positioner ytterligare.

"Vi är mycket nöjda över att denna betydelsefulla affär nu är godkänd. Bonnier News och Dagens Nyheters erfarenheter av digitalisering av nyhetsmedier kommer att möjliggöra att Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten kan förbli livskraftiga tidningar och förvalta sitt viktiga uppdrag som kulturbärare och identitetsskapare i Österbotten och i Svenskfinland", säger Stefan Wikman, styrelseordförande i HSS, i pressmeddelandet.