En framtid i Europa? 

När hösten 2015 blev till vinter bara fortsatte strömmen av flyktingbåtar från Turkiet till Grekland, om än lite långsammare. Ingen tror att det är över, snarare att det blir en ny stor våg till våren. Samtidigt strömmar frivilliga från resten av världen för att hjälpa de nödställda. De kommer med goda avsikter och åker hem med förändrade sinnen. 

I fjol flydde nästan en miljon människor över havet till Europa. Tretusensexhundranittiofem dog medan de försökte. Siffror. Statistik. Sörjande ansikten flimrar förbi i ett aldrig sinande flöde. Vi stämplar dem som flyktingar. Vad skulle hända om vi kallade dem människor, människor med namn? Det här är en historia som handlar om rädsla, död och sorg. Men också medmänsklighet, hopp och respekt. Allt detta möts på den lilla ön Lesbos, en plats som blivit målet för en enorm flyktingström. Journalist Ann-Sofi Berger och fotograf Kasper Gustavsson åkte dit för att se, för att försöka förstå.


Läs vår digitala långläsning – klicka här! (Reportaget är exklusivt för våra prenumeranter och kräver därför inloggning.)


Den digitala långläsningen är en satsning som VBL och ÖT gör på ett digitalt format för en bättre läsupplevelse, där video, bild och text tillsammans stärker berättelsen. Reportagen är exklusiva för våra Surf-, Digital- och Total-kunder. 


Trevlig läsning!