På måndag för två veckor sedan hittades en svensk man i 40-årsåldern död på hotell Sheraton i Ugandas huvudstad Kampala. På tisdagen påträffades en ungefär lika gammal finsk affärsman död på hotell Pearl of Africa i samma stad. Finländare var på resa med den tidigare ministern Suvi Lindén (Samlingspartiet) men resans syfte är fortfarande ett mysterium.

Duon anlände till Uganda med en skriftlig inbjudan av säkerhetsmyndigheten ISO:s chef, överste Frank Bagyenda Kaka. Vid ankomsten påstod myndigheterna och ISO att inbjudan var en förfalskning. Affärsmannen hade också med sig finländska krigsmaterielkoncernen Patrias broschyrer trots att det råder exportförbud av vapen till Uganda. Han hade ett konsultbolag och försökte få in en fot på vapenmarknaden. Patriadirektörerna Mika Kari och Juhani Simo sade upp sig på fredagen som en följd av Ugandaskandalen.

Samma dygn som finländaren hittades död, påträffades en svensk medborgare död i ett rum på det närbelägna hotellet Sheraton. Journalisten Zurah Nakabugo skrev förra veckan i tidningen Observer att svensken hade blivit avhämtad på flygplatsen av samma säkerhetstjänst. Några timmar senare hittades han död. Enligt svenskens pappa, som Expressen har talat med, låg ett hjärtfel bakom dödsfallet.

Polisen i Uganda höll i dag (måndag) en presskonferens i huvudstaden Kampala där de uppgav att fyra eller fem personer har gripits i fallet med den döda finländaren. Enligt polisen hade mannen främmande ämnen i kroppen, men inga fysiska skador. Yle var först med nyheten.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat (HS) är två av de gripna, Farida och Musa, den finska affärsmannens kontaktpersoner i Uganda. Enligt HS obekräftade källor är en av de gripna servitör på hotellet Pearl of Africa.

Finländarens död utreds som mord och den ugandiska polisen har begärt hjälp i utredningarna av den finländska polisen. Kroppen har flyttats till Finland för obduktion.

Den finska affärsmannens död uppdagades efter att journalisten Charles Etukuri skrev om omständigheterna kring fallet. Han antydde i sin text att den ugandiska regeringens kontraspionagebyrå ISO var inblandad i dödsfallet. Journalisten kidnappades utanför sin redaktion för en vecka sedan av fem beväpnade män. Enligt tidningen New Vision, där Etukuri arbetade, är det ISO som har gripit honom.

Domstolen ville utreda frihetsberövandet av Etukuri och krävde på måndagen att ISO skulle överlåta Etukuri. Senare samma dag bekräftade New Vision att arbetstagaren hade släppts fri.

Helsingin Sanomat gav på söndagen detaljer kring finländarnas resa till Kampala. Affärsmannen och ex-ministern Suvi Lindén var båda aktiva i Finland-Quatar sällskapet. Enligt HS hade affärsmannen bett Lindén med på Ugandaresan för att hon som ex-minister kunde hjälpa till med att öppna dörrar. Lindén har själv gett olika motiv för sin resa. Hon kallade sig bland annat för specialsändebud för FN:s bredbandskommission, trots att uppdraget upphörde redan 2015.