"Överlevnadshandbok för finlandssvenskar" ges ut i september. Alfred Backa, som bor i Vasa, skriver om en ljusskygg professor på resa genom Svenskfinland. Med Folkhälsans "Vår hustavla", från 1921, som utgångspunkt försöker professorn hitta levnadsregler för den moderna finlandssvensken. "Överlevnadshandbok för finlandssvenskar" ges ut av Schildts & Söderströms.

Peter Sandström, uppvuxen i Nykarleby och bosatt i Åbo, har hyllats och prisats för romanerna "Transparente blanche" (2014) och "Laudatur" (2016). Hans kommande bok är novellsamlingen "Mamma november. Åtta betraktelser", som ges ut i augusti. Samlingen handlar om familjen – "den enhet som varken kan väljas eller väljas bort".

Karin Erlandsson, även hon en prisad författare med rötterna i Nykarleby, är aktuell med "Fågeltämjaren",som ges ut i augusti. Boken är den andra delen, av fyra, i serien "Legenden om ögonstenen". Äventyrsromanen "Pärlfiskaren", den första delen, belönades med Finlandia junior-priset 2018. "Pärlfiskaren" är även nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Gösta Ågrens nya diktsamling "Ritten mot nuet" ges ut i september. Även Heidi von Wrights diktsamling "Mellanblad" släpps i september.

Bland de övriga Schildts & Söderströms-författarna som är bokaktuella i höst finns Eva Frantz och Sabine Forsblom.