I stället för studentskrivningarna kunde gymnasieeleverna skriva en längre vetenskaplig uppsats under handledning, tycker ÅSS.

– Det skulle bättre förbereda en för akademiska studier än vad studentexamen för tillfället gör, säger studentföreningens ordförande Pontus Westmalm i ett pressmeddelande.

Undervisnings- och kulturministeriet har som mål att minst femtio procent av de studerande i framtiden ska antas till universiteten enbart baserat på studentexamensbetyget. Många högskolor och utbildningslinjer har redan fattat beslut att införa systemet hösten 2019.

ÅSS tycker att det är problematiskt eftersom studentexamensbetyget får en alltför stor betydelse i antagningsprocessen. De nuvarande inträdesproven till högskolorna har garanterat både gymnasie- och yrkesskolestuderande jämlika möjligheter till fortsatta studier.

– Den nu aktuella reformen är ett stort kliv bakåt i denna positiva utveckling eftersom de som skriver studentexamen nu har förkörsrätt till en studieplats på en högskola, tycker ÅSS.

Enligt ÅSS finns det möjligheter att skapa ett finländskt högskoleprov som ger alla jämlika möjligheter att skaffa sig en högskoleexamen, men som inte heller ger avkall på kunskapskrav och en bred allmänbildning.

– Vi vill på det här sättet höja landets utbildningsnivå och slå vakt om vårt jämlika skolsystem som gjort vårt land framgångsrikt, säger Westmalm.

ÅSS tänker nu föra förslaget vidare till takorganisationen SONK med syftet att det blir socialdemokratiska studentförbundets linje. Föreningen vill också att Åbo Akademis Studentkårs policydokument ändras så att även studentkåren jobbar för den här frågan.