Resultatet av de så kallade trepartsförhandlingarna kring lagstiftningsförslaget för förnyelsebar energi har godkänts av Europaparlamentets miljöutskott. Följande steg är godkännande i plenum i Strasbourg under hösten.

– Slutresultatet som preliminärt har godkänts i förhandlingarna och som godkändes av utskottet i dag håller fortfarande en tillräckligt hög ambitionsnivå, säger europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE).

Torvalds säger att man i Finland är rätt bra på att använda förnyelsebar energi, men att landet inte ännu är på en europeisk eller global nivå.

– Det är alltså främst klimatet som tackar för detta slutresultat. EU kommer helt enkelt att ha tuffare regler för att uppnå våra klimatmål när det här direktivet träder i kraft.

Fram till år 2030 ska andelen förnyelsebar energi i EU ligga på 32 procent. När det gäller värmeproduktion ska medlemsländerna sträva efter att öka andelen med 1,3 procentenheter per år. Arbetet med att fasa ut importerad palmolja kommer att inledas och energin som kommer från den finländska skogen ses fortsättningsvis som förnyelsebar energi.

– Finland producerar lyckligtvis förnyelsebar energi i en relativt hög grad, så det är förstås viktigt att trygga dessa verksamhetsförutsättningar. Därför låter också ambitionsnivån på 32 procent relativt låg i en finländsk kontext, men det är viktigt att komma ihåg att i länder i södra och östra Europa kan motsvarande siffra ligga kring 5 procent idag. I det långa loppet kommer klimatet alltså att gynnas, säger Torvalds.