– Vi har hela tiden sagt att Sverige lider av blockpolitiken och att det krävs mera samarbete, säger näringsminister Mikael Damberg.

Blockpolitiken har varit en måltavla för Stefan Löfven under hala valrörelsen och när valet ser ut att bli oerhört jämt ökar inviterna från Socialdemokraterna.

– Jag hoppas att det här valresultatet blir en väckarklocka även för andra partier att förstå att vi måste ta ansvar tillsammans, säger Mikael Damberg till TT.


Även LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson säger att det finns ett starkt stöd för en blocköverskridande regering.

– Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han.

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad blåser det högervindar över hela Europa.

– Men vi kan konstatera att vi gjort en väldigt bra valrörelse, vi har samtalat med över 1,7 miljoner människor. Men nu är det ett jämnt resultat och det gäller att ha is i magen tills vi vår det slutgiltiga resultatet, säger hon till SVT.


Undersökningar pekar på att Socialdemokraterna tappat stort till SD, men Anders Ygeman, S-gruppledare i riksdagen, tror att andra tappat mer.

– Jag tror framför allt att Sverigedemokraterna tagit väljare från Moderaterna eftersom det rödgröna blocket ser ganska intakt ut. Men det är klart att vi har haft en tuff mandat period med migrationskrisen och följderna av den.

Även utrikesminister Margot Wallström är försiktig med att kommentera vallokalsundersökningarna.

– Det var väl ungefär vad som beskrivits så här långt i opinionsundersökningarna.

Kan ni regera vidare på det resultatet?

– Jag vill inte hålla på att spekulera. Jag tycker det är bättre att vi väntar tills att vi har valresultatet klart.


Många på valvakan hade givetvis önskat bättre prognoser.

– Det är klart att vi hade velat ha högre siffror, säger Philip Botström, ordföranden i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

– Vi går upp något och presterar lite mer än vad många förväntat sig, tillägger han.