Enligt tidtabellen ska Lagmansgården kunna flytta in i nya lokaler i Pirilö tidigast om tre och ett halvt år. Från statens sida handlar det om en satsning på närmare tio miljoner euro.

Jari Auer från Senatfastigheter hoppas kunna ordna en arkitekttävling till hösten.

– En tävling kostar oss några månader och lite pengar. Men med tanke på att vi bygger någonting som ska hålla och fungera i tiotals, kanske över hundra år, så är några månader extra inte så mycket. Att få fram smarta och kostnadseffektiva lösningar är också en bra ekonomisk investering, säger Auer i ett pressmeddelande.

Lagmansgårdens direktör Carl-Johan Strömberg ser många fördelar med ett nybygge.

– Nu kan vi beakta hur också arkitekturen kan användas för att främja vården. Eleverna trivs bättre liksom personalen, vilket bidrar till att vi blir attraktivare också som arbetsplats. Vi bygger för framtiden, säger Strömberg i samma pressmeddelande.

För tillfället görs ett förslag till ny detaljplan för området. Statliga Senatfastigheter äger ett 12 hektar stort område i Pirilö, av vilka 2 hektar skulle vikas för den nya Lagmansgården. Staten äger också en sommarstuga i närheten. 

Enligt tf stadsplanearkitekt Sören Öhberg i Jakobstad kan en ny detaljplan för området i bästa fall bli klar före sommaren. 

På torsdag ordnas ett infomöte om den nya detaljplanen klockan 17 på Lagmansgråden i Östensö. På plats är bland andra Carl-Johan Strömberg, Jari Auer, kundchef vid Senatfastigheter, och Kristina Salomaa, projektchef vid FCG Design och planering Ab.

– I framtiden kan det även bli aktuellt med nya detaljplaner för Pirilö. Därför vill vi i det här skedet bland annat förbereda en smidig anslutning från Kållbyvägen och ett tillräckligt brett vägområde för Gamla Pirilövägen. De här åtgärderna görs för att säkerställa bra lösningar för fordons-, cykel- och gångtrafik, säger Sören Öhberg i pressmeddelandet.

Som planläggare fungerar FCG Design och planering Ab i samarbete med staden Jakobstad. Initiativtagare till planeringen är Senatfastigheter.