Styrelsen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ställer sig kritiskt till köttförädlingsföretaget HK Scans beslut att sänka producentpriset för nöt och broiler.

– Regeringens utredningsman Reijo Karhinens rapport om jordbrukets lönsamhet som publicerades i början av februari visar att vi måste få ut ett högre marknadspris för alla jordbruksprodukter om jordbruket i Finland ska överleva. Det är verkligen inte jordbrukarnas producentpriser som är orsak till HK Scans ekonomiskt trängda situation, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

 SLC:s styrelse kritiserar även S-kedjans billiga köttpriser. 

– På grund av bland annat torkan kommer det att krävas prishöjningar. Trots det meddelade S-gruppen i början av februari att man fortsätter och utökar sin billighetskampanj ytterligare med en prissänkning på bland annat köttfärs och broiler. Är det jordbrukarna som får räkningen för den kampanjen nu, frågar SLC:s styrelsemedlem Tomas Långgård.

– I ett läge där det bland konsumenterna finns ett allt större intresse för finländska råvaror samt ansvarsfulla och hållbara produktionsmetoder är det dags för alla livsmedelskedjans parter att vända matens värdediskussion på rätt köl, säger Nylund.