Tonerna till "God save the queen" och "Rule britannia" ekade utanför den brittiska ambassaden i Hongkong på söndagen. Ett hundratal demonstranter slöt upp med brittiska flaggor och plakat som både uppmanade Storbritannien att agera – och kritiserade landet för att inte har gjort tillräckligt.

"Den sino-brittiska deklarationen är URHOLKAD", står det enligt AFP på en banderoll, med hänvisning till det avtal från 1984 som låg till grund för Storbritanniens överlämnande av Hongkong till Kina 1997. Där står bland annat att Hongkong ska bevara sitt oberoende gentemot Fastlandskina – något som proteströrelsen menar att regeringen i Peking försöker bryta mot.

– Jag är ganska besviken över Storbritannien som inte har gjort någonting för att stödja oss, säger demonstranten Alex Leung till AFP.

Ropar efter Trump

Även USA har fått en släng av skeden. Stora massor, sjungande den amerikanska nationalsången "Star spangled banner", har samlats utanför den amerikanska ambassaden i Hongkong under veckan. Så också under söndagen.

En av orsakerna är ett förslag som lades fram i den amerikanska kongressen i juni, the Hong Kong human rights democracy act. Enligt förslaget bör USA årligen undersöka om Hongkong fortfarande är en så pass självständig kinesisk region att dess speciella handelsstatus är befogad, skriver Time.

Om utredningen slår fast att så inte är fallet bör statusen enligt förslaget dras tillbaka. Många demonstranter anser att ett sådant beslut skulle öka Fastlandskinas intresse att sänka anspråken på Hongkong.

– Vi vill att det internationella samfundet ska bry sig om vad som händer i Hongkong och hjälpa oss, sade 28-åriga Kelli Lo, viftandes med två amerikanska flaggor, till Time tidigare i veckan.

– Trump kan tvinga Kina att backa.

Sammandrabbningar

I nära hundra dagar har slagorden ekat på Hongkongs gator. Protesterna, som vid flera tillfällen lockat över en miljon deltagare, motsätter sig vad de uppfattar som ökad kinesisk kontroll över den semiautonoma, administrativa regionen.

Marscherna har ofta mynnat ut i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Under den senaste tiden har sammankomsterna visserligen varit mer fredliga, enligt AFP, trots att våld också utbrutit mellan aktivister och prokinesiska motståndare.

Regeringen i Peking har kritiserat proteströrelsen för att finansieras av främmande makter, och har särskilt pekat ut Storbritannien och USA. De har dock inte uppgett några bevis för det, skriver AFP.