Ministrarna och experten på plats påtalade behovet av att förhindra att smittan sprids. Därför gäller det nu att minimera all fysisk kontakt och att undvika att träffas i grupp.

"Nu gäller det för alla, också barn och unga att undvika att umgås i grupp. Det gäller också till exempel bollspel och andra lekar barn emellan i kvarteren."

Sanna Marin

statsminister

 

– Trots att vissa befolkningsgrupper drabbas av svårare symtom vill jag påminna om att människor i alla åldrar kan få, bära och smitta andra med coronaviruset. Och trots att man själv har lindriga symtom kan man fortfarande föra smittan vidare, säger Aino-Kaisa Pekonen (VF), social och hälsovårdsminister.

– Nu gäller det för alla, också barn och unga att undvika att umgås i grupp. Det gäller också till exempel bollspel och andra lekar barn emellan i kvarteren, säger Sanna Marin (SDP), statsminister.

Att verkligen alla tar bestämmelser och rekommendationer på allvar behövs för att de som löper risk att drabbas hårdast av viruset behöver skyddas. 

– Gamla och långtidssjuka är mest utsatta. Tillsammans kan vi försöka minimera konsekvenserna genom att alla tar ansvar och skyddar riskgrupper och äldre, säger Krista Kiuru (SDP), familje- och omsorgsminister. 


Just nu finns 359 bekräftade fall av coronaviruset i Finland och mindre än 10 personer får intensivvård. Antalet smittade är trots det sannolikt mycket större. Nationellt är läget värst i huvudstadsregionen och Nyland. 

"I relation till befolkningsnämnden har vi större kapacitet att utföra tester än Kina."

Mika Salminen

Direktör, THL

 
Någon fingervisning i fråga om hur mycket större antalet smittade är än den bekräftade siffran framkom inte under infotillfället. Men angående kapaciteten att utföra tester i Finland berättade Mika Salminen, direktör på THL att man i dagläget kan utföra 1500 tester per dag. Under onsdagen testades 1100 personer.

– Om man jämför internationellt är det en bra siffra. I relation till befolkningsnämnden har vi större testkapacitet än Kina.

Trots det ska man nu noggrannare prioritera vem som testas. 

– Nu är det viktigt att de som vårdas på sjukhus testas. Tröskeln är också lägre för att testa sjukvårdpersonal så att smittan inte ska spridas på vårdanstalter.

Det är fortfarande för tidigt att spekulera i när virusutbrottet kommer att nå sin kulmen enligt Salminen. 

– Men det är redan nu klart att det kommer att dröja kvar i flera månader.

 I regioner där spridningen inte är lika långt gången kommer man att fortsätta testa dem som kommer tillbaka från resor. THL ska leverera testutrustning till flera orter och leder koordineringen av tester. 


Mika Salminen från THL och Kirsi Varhila, kanslichef på social- och hälsovårdministeriet.


De praktiska tipsen då? 
Kirsi Varhila, kanslichef på social- och hälsovårdsministeriet berättade om hur de som vill ordna möten, träffar och tillfällen bör tänka. Allt som bara går att undvikas, bör undvikas. 

– Är det här oundvikligt, är den första man behöver ställa sig själv. Om man kommer fram till att mötet är oundvikligt ska man se till så att det genomförs så hygieniskt som möjligt och att den fysiska kontakten människor emellan minimeras.

Det gäller också till exempel minnesstunder. 

Om man sysslar med så kallad kompishjälp och bistår utsatta personer som inte själva bör utföra ärenden på stan, gäller det att se till så att man är symtomfri.

Är det vettigt att isolera sig vid sommarstugan?

– Där är det åtminstone lätt att undvika fysisk kontakt med andra människor. Det man bör ha i åtanke är att inte resa till regioner där sjukvården har lägre kapacitet om man kan komma att behöva sjukvård, säger Varhila.

I nuläget finns inga hinder för inrikesresor, men Pekonen påtalar att man också genom inrikesresor löper risk att sprida viruset till regioner där man hittills klarat sig undan viruset. 

"Promenader och utetid i trädgården är okej. Det viktigaste är att man håller sig på avstånd från varandra."

Kirsi Varhila om hur äldre och riskgrupper ska förhålla sig till att röra sig ute

 

En fråga som bekymrar många är hur människor och de som hör till riskgrupper bör förhålla sig till att utföra ärenden på stan. Det finns över 880.000 personer äldre än 70 år i Finland, regeringen rekommenderar varenda en av dem att inte ge sig ut bland folk om det går att undvika. 

– Promenader är och utetid i trädgården är okej. Det viktigaste är att man håller sig på avstånd från varandra, säger Kiuru.

Tanken är att kommunen ska börja bistå de äldre som behöver hjälp men inte får hemvård. Social och hälsovårdministeriet kommer att skicka ut instruktioner till kommunerna om hur hälsovården och primärvården ska organiseras.

Man ska också skicka ut instruktioner till alla hem i Finland, målsättningen är att de ska levereras senast första helgen i april.

Vad aktiveringen av beredskapslagen innebär för den privata sjukvården kommer att klarna senare.

– Men i och med beredskapslagen kan vi utnyttja hela sjukvårdens resurser snabbt och koordinerat. Där ingår även den privata sjukvården, säger Kiuru.