I tisdagens ÖT ingick en debattartikel angående coronavaccineringen i Jakobstadsområdet. Där framgick att Social- och hälsovårdsverket strävar till att få alla över 80 år vaccinerade innan sportlovet, vecka 9. Den tidtabellen kommer inte att hålla uppger verket i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen. 
 
"Vi behöver ännu vecka 9 på oss, för att få alla över 80 år vaccinerade. Vecka 7–9 har vi som mål att få alla över 80 år vaccinerade om de kontaktat coronatelefonnumret eller bor på ett effektiverat serviceboende. De som fått en tid längre fram och är 80 år eller äldre, kommer att kontaktas för att få en tid för vaccinering senast vecka 9", skriver man i meddelandet.

Denna vecka är coronatelefonlinjen öppen för att alla som är 70 år och äldre (födda 1950 och tidigare) ska kunna ringa och anmäla intresse för att få vaccin. De som kontaktar vården på telefonnumret läggs i en kö, varifrån man inom 1–4 veckor blir uppringd och får exakt vaccinationstid.

De som har hemvård eller bor på ett effektiverat serviceboende, får sitt vaccin på boendet och av hemvårdens personal i samband med besök. Vaccineringen av hemvårdens klienter har inletts och pågår hela mars månad. Hemvårdens personal tar kontakt när var och en får sitt vaccin.