Christine Lagarde försöker samtidigt dämpa spekulationerna kring när ECB kan tänka sig börja dra ned på sina stimulanser. Enligt ECB-chefen avgörs tidpunkten för detta inte av kalendern utan av vad som faktiskt händer i ekonomin.

Och där – i eurozonens ekonomi – handlar det mesta just nu om försenade vaccinationsprogram och oväntat utdragna nedstängningar i tredje vågen i covid-19-pandemin.

Eurozonens BNP kan enligt Lagarde ha krympt i första kvartalet, trots att draghjälp kommer både från ökad global efterfrågan och stimulansåtgärder. Fast hon räknar med att tillväxten kan komma tillbaka i det innevarande andra kvartalet.

De ekonomiska utsikterna är dock osäkra, understryker hon. Och det underliggande inflationstrycket och inflationsförväntningarna är svaga samtidigt som riskerna för bakslag på kort sikt är större än möjligheterna till en positiv ekonomisk överraskning.


Det räntebesked ECB levererade inför presskonferensen låg i linje med marknadens förväntningar. Styrräntan är kvar på noll och insättningsräntan på minus 0,50 procent.

Något beslut om att börja dra ned på stödköpen från ECB:s direktion, med Christine Lagarde som ordförande, väntas inte förrän tidigast i juni enligt de flesta bedömare.


Stödköpen inom ramen för Pepp ska enligt ECB:s tidigare aviserade plan totalt pumpa ut 1 850 miljarder euro i ekonomin, vilket syftar till att stimulera kreditgivning med lägre marknadsräntor.

Räntebeskedet kommer sedan eurozonens inflation klättrat upp till 1,3 procent i mars, bland annat till följd av högre energipriser. Många bedömare räknar med att inflationen fortsätter uppåt den närmaste tiden. Det är inte uteslutet att den till och med kommer att överstiga ECB:s inflationsmål på nära, men under 2 procent. Men detta antas bli under en kort episod, inför det att inflationen faller tillbaka igen.


Räntan stiger marginellt


Den gemensamma valutan, euron, har på några veckor stigit 3 procent mot den amerikanska dollarn, men rör sig knappt alls efter räntebeskedet och ligger på kursen 1:20 dollar per euro.

Marknadsräntorna i eurozonen har samtidigt sjunkit tillbaka de gångna veckorna, ned från de högsta noteringarna på ett år i slutet av februari när räntan på den tioåriga tyska statsobligationen noterades på minus 0,20 procent.

Efter torsdagens räntebesked stiger den tyska tioåringens ränta marginellt till minus 0,25 procent.