Nio nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Hittills den här veckan har man nu konstaterat 47 nya fall. Utöver dagens nio rapporterade man om elva i går och om 27 i måndags. Det totala antalet smittades sedan pandemins början uppgår nu till 2894 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är i dag det samma som i går: 126.

600 personer testade sig för coronaviruset under tisdagen.

Läs också: Infektionsläkaren tror antalet smittade kommer öka: "Vi har fortfarande tusen tester vi inte fått svar på"

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig sedan i måndags på coronaepidemins högsta och allvarligaste nivå, i den så kallade spridningsfasen. 


Händer i dag: Coronatestning med låg tröskel i Vasa

Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter i dag, onsdag, med sina tillfällen då man med låg tröskel kan gå och coronatesta sig. I dag är centralsjukhusets personal på plats med sin ambulans på parkeringen vid Vasa universitet mellan klockan 15 och 18.

På fredag är man på Vasa torg mellan klockan 15 och 18.

Att testa sig är gratis och man behöver ingen remiss. Även den som är symptomfri eller har en annan hemort än Vasa får komma och testa sig.

Vasabor över 16 år kan få sin första coronaspruta på drop in-mottagningen på Kyrkoesplanden i dag. I morgon vaccineras Vasabor i åldern 12–15 år.


Händer i dag: Drop in-vaccinering i Vasa och Jakobstad

Vasa stad fortsätter också med konceptet coronavaccinering utan tidsbokning i dag och i morgon.

I dag, onsdag, kan Vasabor som fyllt 16 år få sin första vaccindos mellan klockan 16 och 18 på drop in-mottagningen. I morgon vaccineras Vasabor i åldern 12–15 år, mellan klockan 16 och 18.

Drop in-mottagningen finns på Kyrkoesplanadens hälsostation på Kyrkoesplanaden 26.

Även i Jakobstad ordnas drop in-vaccinering i kväll i samband med att det är Spotlight – handelns och kulturens kväll – i staden. Mellan klockan 16 och 21 kan man få sin första spruta på Malmskas hälsovårdscentral.