Incidenstalet är i dag 895, det vill säga antalet positiva per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. 

I går måndag tog 1278 personer ett test. Sedan pandemins början har Österbottens välfärdsområde 6441 fall totalt. 

Enligt uppgifter i går har Korsholm, Malax och Närpes nu ett incidenstal på över tusen. Det är förmodligen julfirandet som lett till snabb smittspridning men smittan har även spridits på diverse fester i Österbotten, berättar infektionsöverläkaren Juha Salonen:

– Bland annat i Korsholm har det varit nån slags julfest som orsakat mycket smitta runtom i kommunen, och även i Kristinestad har det varit flera fester bland ungdomar. Och efter julen har det förstås blivit vidaresmittor i familjerna, så det är många familjemedlemmar som testat positivt efteråt – och kommer att göra det ännu. 


Södra Österbotten: 114 nya fall

Totalt 114 nya coronafall rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om på sin webbplats på tisdagen. I går, måndag, var antalet nya fall 102.

Incidensen är nu 550,3. Under de senaste 14 dygnen har totalt 1062 nya fall konstaterats. 



LÄS MERA: 

Den här veckan är det skolstart igen och med höga incidenstal i våra kommuner undrar många om eleverna kan vara på plats. I Vasa väntar skoldirektör Marianne West på besked om hur det blir med fredagen.

– Jag hoppas att skolorna kan börja som vanligt men välfärdsområdet ska ta ställning till frågan. Vi väntar på besked och kör igång hela maskineriet genast vi vet något nytt, säger West.