Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

25.5.2018

En dag framåt
Nyhetsbild

Olja tyngde Wall Street

Oljepriset sjönk markant och pressade ned energisektorn när börsveckan på Wall Street avslutades.

Nyhetsbild

Cyklon drog in över Mellanöstern – flera döda

Minst fem människor har omkommit och minst 40 saknas sedan cyklonen Mekunu drog in över den jemenitiska ön Sokotra öster om Afrikas horn.

Erto kräver reform av företagarnas socialskydd

Tjänstemannaförbundet Erto kräver att socialskyddet förnyas för ensamföretagare.

Tre kvinnor påkörda vid USA-universitet

Tre kvinnor skadades när de blev påkörda av en bil i ett universitetsområde i centrala Portland i den amerikanska delstaten Oregon. Två av dem fick livshotande skador, uppger CBS News.

Defensiv genomklappning när HBK II föll mot Väsymättömät

HBK II hade en riktigt tung match borta mot Väsymättömät, och förlorade med hela 0–8 (0–2) i division 7 MÖ-distriktet i fotboll. Heino Känsäkangas 2, ...

Nyhetsbild

Många skogsbränder på fredagen

Det torra och varma vädret förorsakade en lång rad skogsbränder som höll Räddningsverkets brandmän sysselsatta på fredagen.

Nyhetsbild

Nobelstiftelsens vd: Eventuellt inget pris 2019

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser att det inte alls är säkert att Nobelpriset i litteratur delas ut 2019. Svenska Akademien har tidigare meddelat att årets prisutdelning skjuts upp till nästa år.

Storseger för Esse IK III hemma mot FoBK

Esse IK III hade en riktig målfest när man besegrade FoBK hemma på Bollplan, Överesse i division 7 MÖ-distriktet i fotboll. Esse IK III gjorde sex mål...

Nyhetsbild

Putin kan bli premiärminister – igen

Rysslands ledare Vladimir Putin antyder att han tänka sig att återta posten som premiärminister 2024, när hans tid som president är över.

Nyhetsbild

Explosioner vid kommunisthögkvarter i Bagdad

Två explosioner har inträffat vid eller i det kommunistiska partiets högkvarter i Bagdad i Irak.

Nyhetsbild

Hopp och oro när Iranavtalet dryftades i Wien

Parterna i det globala kärnenergiavtalet med Iran har mötts i Wien för att försöka rädda överenskommelsen, två veckor efter det att den amerikanske presidenten Donald Trump meddelat att USA lämnar uppgörelsen.Från iranskt håll vädrades både oro och hopp om en lösning.

Nyhetsbild

Statsrådet sänker skatten på naturgas och gör det billigare att köra elbil

Regeringen beslöt på fredagen att skärpa beskattningen av stenkol och sänka skatten på naturgas. Beskattningen av den el som används av elbilar ska också ses över.

PeFF förlorade borta mot Sporting

PeFF förlorade bortamatchen mot Sporting i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll på fredagen. 3–0 (2–0) slutade matchen. Resultatet innebär att PeF...

Tobias Wentin till KPV-Akatemia

FOTBOLL GBK-fostrade Tobias Wentin, som inledde säsongen i Sundom IF, har flyttat över till KPV- Akatemia. Wentin debuterade på fredagen när Akatemia mötte Kiisto hemma.

Nyhetsbild

Weinstein åtalas för sexbrott mot två kvinnor

Harvey Weinstein, tidigare en av Hollywoods mäktigaste personer, kommer att åtalas för sexbrott mot två kvinnor, uppger New York-polisen."I dag tar han första steget på sin resa till helvetet", kommenterar en av kvinnorna som anklagat Weinstein för våldtäkt.

KPV Akatemia kunde inte stoppa formstarka FC Kiisto

KPV Akatemia och FC Kiisto möttes på fredagen på Sandhagens konstgräsplan. FC Kiisto hade tre vinster i rad i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll...

Nyhetsbild

Måns Zelmerlöw har blivit pappa

Artisten och programledaren Måns Zelmerlöw har med fästmön Ciara Janson fått en son, bekräftar Eurovision Song Contest-vinnaren på Instagram.

Nyhetsbild

Sirpa Kähkönen: Litteraturen måste forska i vårt historiska arv och hjälpa oss behandla svåra frågor

Författaren Sirpa Kähkönen anser att litteratur och humaniora kan hjälpa människor förstå sig själva och det förflutna. På fredag blir Kähkönen promoverad till filosofie hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Sebastian Östman tävlar om FM-poäng i sommar

MOTOCROSS Sebastian Östman möter en ny utmaning den här säsongen. Den 18-årige motocrossföraren från Jakobstad debuterar i FM-klassen MX2. Den första deltävlingen avgörs på söndag.

Nyhetsbild

Finlands naturskyddsförbund öppnar marknadsplats för kompensation av klimatutsläpp

Nu ska det bli lättare att kompensera sitt ekologiska fotavtryck. Finlands naturskyddsförbund har grundat en så kallad kolbörs som satsar på återställning av myrmark.

Nyhetsbild

Snart kostar det att parkera i Visasbacken

JAKOBSTAD En euro per timme kommer det att kosta att ha bilen stående i centrala Jakobstad. Så fort automaten levereras införs avgiften.

Nyhetsbild

Akuta röntgenpatienter skickas vidare från Malmska

JAKOBSTAD Tre veckor i juni och några veckor kring månadsskiftet juli/augusti saknar Malmska radiolog. De röntgenundersökningar som kräver en radiolog närvarande måste i stället göras på ett större sjukhus.

Nyhetsbild

Statsrådet förlänger jaktsäsongen för hjortdjur – målet är färre trafikolyckor

Statsrådet godkände på fredagen en förordning som förlänger jakttiderna för älg, vitsvanshjort och rådjur. Beslutet syftar till att minska skogs- och trafikskador, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Nyhetsbild

Den flottiga korven håller ställningarna – råkorv är årets trend

Korv hör fortfarande till finländarnas stapelföda under sommaren. Enligt köttinformationsföreningen mumsar vi en tredjedel av hela årets korvkonsumtion i maj och juni.

Nyhetsbild

IFN på jakt efter 30 000 euro

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden arrangerar sitt Ärevarv på Skogsvallen på måndagskvällen. Föreningen siktar som vanligt högt.

Nyhetsbild

Lucas och hans mamma kan andas ut – ÅA ändrade sig

VASA I höst börjar Lucas Räisänen i förskolan vid Övis. Hans mamma är glad att processen nu är slut men det har varit tungt.

Nyhetsbild

Statsvetarna är överens – Henriksson har skött sig väl

Svenska folkpartiet under Anna-Maja Henrikssons ledning har protesterat högljutt när det behövs men samtidigt visat att man vill sitta i nästa regering. Några av Svenskfinlands ledande statsvetare ger SFP-basen godkänt med marginal.

Nyhetsbild

Forskning med mushjärnor kan leda till nya rön om aggressivitet

Hög hjärnaktivitet i en hittills väldigt dåligt utforskad del av hjärnan kan ha en koppling till aggression. Det här visar en ny studie från Karolinska institutet i Sverige. Forskarna kom fram till sina nya rön genom att studera möss.

Nyhetsbild

Dyrare skolor i Jakobstad - tilläggsresurser behövs

JAKOBSTAD Jakobstads utbildningsverk ser ut att överskrida budgeten med cirka 0,7 miljoner euro på årsnivå. Detta enligt delårsresultatet för årets fyra första månader. Samtidigt krävs nya tilläggsresurser.

Nyhetsbild

FPA halverade kötiden i sin telefontjänst

Folkpensionsanstalten (FPA) prickades i våras för orimligt långa kötider i telefontjänsten. Nu har man lyckats halvera kötiden och förbättra kundbetjäningen.

Nyhetsbild

Misstänkt mord i Umeå kan vara olycka

Den man som under dagen suttit anhållen misstänkt för mord alternativt dråp på en kvinna i Umeå har släppts, meddelar polisen på sin webbsida. Polisen utesluter inte heller det handlar om en olycka eller sjukdom.

Nyhetsbild

Stort pådrag sedan varg passerat nära centrum av Jakobstad

JAKOBSTAD Ett tiotal poliser och ännu fler jägare deltog i ett försök till vargjakt i Jakobstad sedan en varg passerat de nordvästra stadsdelarna på fredag förmiddag. Experten Mattias Kanckos: "Det här kan bli vardag."

Nyhetsbild

Soite föreslås lösa i hälsocentraltomten och byggnaderna

KARLEBY Stadsstyrelsen i Karleby tar på måndag ställning till en eventuell försäljning av hälsocentraltomten med byggnader (Libeckska). Köpesumman som förhandlats fram är 2,4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Taxiföretagare: "Finland får Europas vildaste taxilagstiftning"

Den första juli blir prissättningen för taxiresor fri.

Nyhetsbild

Gruppordförande Kalle Jokinen om Koskis beslut: "Det är förargligt"

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) från Vasa valkrets röstar mot vårdreformen. Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kalle Jokinen är inte förvånad över Koskis beslut, men han medger att det är förargligt.

Nyhetsbild

Fusionsarbetet: Räkningen växer kraftigt i Korsholm

Kostnaden för fusionsutredningen stiger i Korsholm. Det behövs mer än dubbelt så mycket pengar som har budgeterats hittills.

Nyhetsbild

Dags igen för våfflor och konst i mysig miljö

KARLEBY Det gamla bageriet i museikvarteret i Karleby fylls igen av lokala konstnärers verk och av doften av nygräddade våfflor.

Nyhetsbild

Linda Bergendahl en av 155 nyexaminerade från Vamk: "Det bästa med studierna är alla nya vänner"

VASA I dag utexaminerade Vasa yrkeshögskola 155 studerande. Linda Bergendahl från Lillkyro är nu rättstradenom.

Nyhetsbild

Grundlagsutskottet ökar säkerheten efter läckan – slutar dela dokument per e-post

Riksdagens grundlagsutskott kommer i fortsättningen att låsa dörrarna mellan mötena och sluta använda e-post för att dela dokument. Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) betraktar läckan som allvarlig.

Nyhetsbild

Torget engagerar Jakobstadsborna

JAKOBSTAD I Jeppisgruppen på facebook pågår en livlig diskussion om torget och behovet av utsmyckning.

Nyhetsbild

Susanna Koski röstar mot vårdreformen – "Utveckla dagens system i stället"

Vårdreformen kommer att misslyckas när det gäller att ge finländarna valfrihet i vården. Tidtabellen fungerar inte och reformen sparar inga pengar heller. Därför kommer riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) att gå emot sitt parti. Hon säger nej till vårdreformen.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 82: Som en snöboll i blidväder

FOTBOLLSPODDEN Var står Jaro egentligen efter segern i Jyväskylä. Var det en mental vändning eller bara en tillfällig sköldputsning.

Nyhetsbild

"Det brådskar med ny flygtrafik"

Det brådskar med att hitta en lösning på flygtrafiken till Kronoby. Nextjets konkurs lämnade ett stort hål att fylla.

Nyhetsbild

Nedervetilryttare tävlar i Nations Cup i helgen

RIDSPORT När Nations Cup i banhoppning går av stapeln i danska Uggerhalne i helgen finns Nedervetilryttaren Emma Broända med i det finländska laget.

Nyhetsbild

Framgång för Zafir Emran i Kroatien

BADMINTON Bröderna Emran deltog förra helgen i en internationell badmintontävling i Opatija, Kroatien. Zafir Emran lyckades bäst genom att nå semifinal och knipa en tredjeplats i 15-årsklassen.

Nyhetsbild

VIDEO: Vargen jagas av polis och SRVA

JAKOBSTAD Vår reporter Marcus Lillkvist är på plats och följer jakten på vargen som rör sig i Jakobstad. Här ger han den senaste rapporten om vad som händer just nu.

Nyhetsbild

Eftisbarnen fick byta utfärdsmål i sista minuten

JAKOBSTAD Tanken var att Språkbadsskolans eftiselever skulle på utfärd till Fäboda i eftermiddag. På polisens inrådan flyttas utfärden från Storsand till Svanens campingområde.

Nyhetsbild

Hopptornet på Kittholmen ska renoveras

JAKOBSTAD Hopptornet på Kittholmen har fått förfalla och är i dag obrukbart. Men tornet är ett landmärke och en symbol för Jakobstad. Därför ska det renoveras och förhoppningen är att det ska kunna användas som hopptorn i framtiden.

Nyhetsbild

Polisen hade Jakobstadsvargen i siktet men fick inte skottläge

JAKOBSTAD Vargen hittades inte i de områden där den hade fått skjutas, därför avblåstes jakten. Vargen for troligen söderut. En polispatrull hade chans att skjuta vargen, men då vek den av.

Nyhetsbild

Elever med välutbildade föräldrar klarar sig allt bättre

Elevernas föräldrars utbildning och stöd skapar allt större skillnader mellan eleverna, enligt Nationella centret för utbildningsvärdering (NCU).

Befolkningsregistercentralen: Du har inte rätt att bli bortglömd ur vårt register

EU:s dataskyddsförordning GDPR som trädde i kraft på fredagen ger dig rätt att raderas ur digitala register. Men inte alla register, meddelar Befolkningsregistercentralen.

Nyhetsbild

Friidrottens evighetsmaskin orkar än: ”Ser mig som en försökskanin”

FRIIDROTT David Söderberg fyller 40 om ett år, men jagar fortfarande topplaceringar och rekordlängder. Nycklarna till en lång idrottskarriär? Att lyssna på kroppen, känna till sina gränser – och experimentera friskt i träning.

Nyhetsbild

MTV3 kan få ny ägare – Telia ska köpa upp Bonniers tv-verksamhet

Telia förhandlar om att köpa Bonnier Broadcasting som äger bland annat MTV3 i Finland och TV4 i Sverige. Det är omkring tusen anställda som kan få ny arbetsgivare.

Nyhetsbild

Byggmax slog upp dörrarna i Karleby - Kunder välkomnar ökad konkurrens

KARLEBY Ett trettiotal personer hade samlats vid ingången då Byggmax slog upp sina dörrar på fredag förmiddag. Affären är den elfte i landet.

Nyhetsbild

Vargjakten är avblåst – nya observationer inväntas

JAKOBSTAD Polisen och SRVA har beslutat att avbryta jakten på vargen som rört sig i Jakobstad under dagen.

Religiös musikberättelse för barn

KARLEBY I år fyller Lochteå kyrkomusikfest 40 år och man tjuvstartar firandet med en religiös musikberättelse för barn.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Sydamerikanska ledare – har du koll på dem?

Den som noga följt med medierna på sistone vet att Nicolás Maduro fortsätter på posten som Venezuelas president. Men hur är det med kunskaperna om sydamerikanska ledare så där i övrigt?

Nyhetsbild

Bildspel: Vargjakten i full gång

JAKOBSTAD Vår fotograf Jonas Brunnström följer med polisens och SRVA:s arbete på nära håll. Se bilderna från vargjakten som pågår som bäst.

Nyhetsbild

Polisen har fullt upp under skolavslutningen – föräldrar kan följa med på Twitter

VASA Skolavslutningen är en hektisk kväll för polisen i Österbotten. I år ordnas dessutom en stor popfestival samtidigt i Vasa. Precis som i fjol kan man följa polisens uppdrag på Twitter.

Nyhetsbild

Då kommer nästa Bondfilm

25 oktober 2019. Skriv upp det i almanackan om du gillar James Bond – då är det nämligen dags för nästa film om den brittiske agenten.

Nyhetsbild

Dagvårdaren Monica Thylin: Jag tog upp barnen på terrassen

JAKOBSTAD Flera ögonvittnen har sett vargen som verkar ha rört sig kring Alholmen, hamnskogen och nu vidare mot Skutnäs och Nyåkern.

Nyhetsbild

Polisen: Vargen ska skjutas

JAKOBSTAD Vargen har rört sig från gamla hamn och sågs senast i slutet på Skutnäsvägen mot Nyåkern. Polisen varnar allmänheten för att närma sig vargen som nu ska skjutas.

Nyhetsbild

Aktia kartlägger möjligheten att leverera kontanter till hemdörren

Kontanter levererade från banken direkt till hemdörren. Det är Aktias vision. Banken har tillsammans med Posten inlett en kartläggning av hur det hela ska förverkligas och om behovet finns.

Varg rör sig i Jakobstad – polisen spärrade av området

JAKOBSTAD Polisen har som bäst spärrat av ett område kring hamnskogen i Gamla Hamn i Jakobstad. Orsaken är att en varg lär ska röra sig i området.

Nyhetsbild

Nykarleby inför reseersättning för studerande

NYKARLEBY Förtroendevalda som studerar utanför Nykarleby ska ha rätt till reseersättning för de kommunala mötena. Det beslöt stadsfullmäktige på torsdagens möte.

Rapport: gipsbehandling av åkrar kan minska fosforutsläppen i Östersjön med hälften

Helsingfors universitets och Finlands miljöcentrals forskning visar att gipsbehandling kan minska fosforbelastningen från åkrar med 50 procent.

Nyhetsbild

Niklas Wallis förordnas till kyrkoherde i Kronoby

KRONOBY Kronoby församling fick inga sökande till tjänsten som kyrkoherde. I stället har församlingspastorn i Kronoby församling Niklas Wallis, förordnats att sköta kyrkoherdetjänsten i Kronoby mellan första september 2018 och sista augusti 2019.

Nyhetsbild

Tillfällig lösning för Fanta Sea – tidigare företagaren fortsätter över 2018

JAKOBSTAD Det har länge varit oklart hur Fanta Sea egentligen ska drivas i sommar. Staden och Jakob Garden som drivit parken de senaste tio åren har inte kommit överens. Men nu har parterna enats om ett korttidskontrakt.

Motorcyklist körde undan polisen i 150 km/h på 50-väg i Jämsä

En motorcyklist i Jämsä körde undan polisen och körde bland annat i motsatt körrikting i en rondell natten till fredagen.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen till Schaumansalen

JAKOBSTAD Den svenska sångerskan och programledaren Sanna Nielsen är bokad för en konsert i Schaumansalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Skithusparty sätter färg på skolavslutningen – Krista Siegfrieds står på scen

PEDERSÖRE Efter många års paus är det liv i danspaviljongen i Forsby på skolavslutningen. Ett rosamålat utedass har fått ge namn åt Forsby bollklubbs party.

Nyhetsbild

Inga renoveringspengar för Karleby sockenkyrka

KARLEBY Karleby sockenkyrka får inga renoveringspengar från Kyrkostyrelsen.

Nyhetsbild

Nya Sport tar form – "Bra grund att bygga på"

ISHOCKEY Två anfallare kommer från andra sidan vattnet. En har varit poängkung i Danmark. Och en av backarna känner sig redo för FM-ligan efter att hans förra klubb ansökt om konkurs. Ivern är stor när Sports nya spelare lär känna varandra på och utanför isen.

KOLUMN: Prinsesslekar i tevesoffan

Det har knappast gått någon förbi att det brittiska kungahuset i lördags firade äktenskapet mellan prins Harry och Meghan Markle. Ett sagolikt bröllop där prinsen fick sin prinsessa. Skribenten är abiturient

Nyhetsbild

NHL-krönikan: Kan Vegas gå hela vägen?

ISHOCKEY Ishockeyvärlden kan snart få beskåda motsvarigheten till vad fotbollsvärlden fick se våren 2016. Vegas Golden Knights är nämligen nära att göra "en Leicester”.

Etla: Datajättarna klarar sig tack vare patent kring persondata – oklart vad GDPR innebär

Innovationer och patent kring persondata har ökat teknologijättars marknadsvärde rejält, enligt Näringslivets forskningsinstitut Etlas rapport.

Två personer gripna och misstänkta på sannolika skäl för mordet i Villmanstrand

På tisdagen hittade en trettonåring ett lik i en bränd bil i Villmanstrand. Nu har Södra Karelens tingsrätt gripit en man och en kvinna som på sannolika skäl misstänks för mord.

Nyhetsbild

Person hittad död i Umeå – mord utreds

En person har hittats död i Umeå och polisen utreder händelsen som ett misstänkt mord. Larmet kom klockan 22.40. Polisen vill inte säga om någon är gripen.

Nyhetsbild

Dagvårdschefen: Flera utmaningar med verksamheten

JAKOBSTAD Dagvårdschef Tom Enbacka talar sig varm för familjedagvården men ser flera utmaningar.

Nyhetsbild

Familjedagvårdarna blir allt färre – "friheten det bästa med jobbet"

JAKOBSTAD Det är få som vill jobba som familjedagvårdare i dag men de som gör det trivs med jobbet. Friheten är den största fördelen med jobbet, säger familjedagvårdare i Jakobstad.

NIK förlorade jämn match borta mot Jaro U23

En jämn match slutade till slut med förlust för NIK, som föll på bortaplan i division 4 MÖ-distriktet i fotboll mot Jaro U23 på torsdagen. 1–0 (0–0) s...

Nyhetsbild

GDPR kommer – är du redo?

GDPR är tänkt att skydda den enskilda medborgaren men ska inte tolkas in absurdum.