Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.3.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Siltakorpi och Laitinen seniorettor i Larsmo

SKIDSKYTTE Annukka Siltakorpi och Heikki Laitinen var starkast i seniorklasserna när traditionella Mellersta Österbottens Biathlon Games gick av stapeln i Larsmo på lördagen med cirka 150 deltagare.

Nyhetsbild

Eric Storvall segrade med en halv skolängd

LÄNGDSKIDOR Förhandsfavoriten Andrea Julin fick se sig slagen av Jennie Lindvall på Tössbacken. På herrarnas tremil tänjde sig Eric Storvall till en knapp seger före unge Alexander Ståhlberg.

Blue Fox B föll i Vanda

INNEBANDY. Blue Fox mötte EräViikingit från Vanda på bortaplan i FM-serien för b-juniorer. Efter en tung första period orkade blårävarna inte vända matchen. (4-0, 3-2, 3-2).

Eremenko tvåmålsskytt

FOTBOLL. Roman Eremenko gjorde bägge målen då Rostov slog Rubin Kazan med 2–0 i ryska ligan på lördagen.

Bronsmatch nästa för Los Bombers

ISHOCKEY. Ishockey. Det blev förlust för Los Bombers även i den andra semi­finalen i treans slutspel. Karstulan Kiva vann i Kristallen med klara 2–7 (0–3, 1–1, 1–3).

Nyhetsbild

Jeppis FBC en seger från division 2

INNEBANDY Jeppis FBC tog ett steg närmare innebandyns division 2 när man hemmabesegrade Remix med 7-6 (3-0, 1-2, 3-4) inför hela 438 åskådare.

Nyhetsbild

Amerikan dömd till tio år i iranskt fängelse

Den 46-årige amerikanen Michael White greps i nordöstra Iran i juli när han var på besök hos en kvinna han blivit förälskad i på nätet. Nu har White dömts till tio års fängelse för en bild han publicerat och för att ha förolämpat Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, säger advokat Mark Zaid.

Nyhetsbild

Klimatdemonstration i centrala Paris

Österbottniska framgångar i skol-FM

LÄNGDSKIDOR Skol-FM går av stapeln i Kemi i helgen. I dag blev det tre medaljer för de österbottniska skolorna och många har ett bra utgångsläge inför söndagens jaktstart.

Nyhetsbild

Massmarsch i protest mot utdragen brexit

Storbritanniens utdragna skilsmässa från EU ses som ett svek av dem som röstade för ett utträde för tre år sedan. Nu har en två veckor lång protestmarsch inletts för att manifestera missnöjet mot att brexit dröjer.

Nyhetsbild

Jaro B förlorade tuff match

FOTBOLL. Jaros B-juniorer kunde i praktiken ha säkrat sommarens FM-slutserieplats genom att hemmabesegra, men i stället grep JJK sitt sista halmstrå och vann en jämn match med 1-2 (0-0).

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: En fullträff i krishantering

Den förlorade mästartränaren Zinedine Zidane är tillbaka i Real Madrid. Det var som att en gammal förälskelse hörde av sig och ville börja om.

Blue Fox förlorade grundseriens sista match

INNEBANDY. Blue Fox mötte serietrean Pirkat på bortaplan i grundseriens sista match i går och förlorade med 5-3. Resultate innebär att båda lagen är klara för fortsatt kval till ligan under våren.

Nyhetsbild

Sport A utnyttjade sina styrkor – tog klar seger i andra mötet

ISHOCKEY Det första kvartsfinalmötet slutade med uddamålsförlust. Det andra med en klar seger för Sport. Nu står det klart att det åtminstone blir fyra möten mellan Sport och Jukurit.

Nyhetsbild

FC Kiisto är ute ur cupen: "Nyttig match med tanke på fortsättningen"

FOTBOLL FC Kiisto åkte på en klar förlust i åttondelsfinalen av Finlands cup. Ligalaget FC Lahti vann med fem mål, men Kiisto skulle ha varit värda ett bättre resultat.

Nyhetsbild

GBK besegrade VPS-j

FOTBOLL GBK gästades av nya division 2-laget VPS-j i en träningsmatch i Karleby på lördagen.

Nyhetsbild

Daghem rustas med lutande tak – Språkbadsskolan kör på platt tak

JAKOBSTAD För att taket ska vara tåligt och klara alla väderlekar får Alma daghem ett lutande plåttak. Samtidigt förses Språkbadsskolan med ett platt filttak.

Nyhetsbild

Spädbarn fick allvarlig hjärnskada av överdosering – Överläkare till MTV: Ett likande fel borde inte kunna inträffa

Ett spädbarn fick permanenta skador 2015 på grund av för höga doser cancermedicin. Kuopio universitetssjukhus har ändrat sina rutiner efter vårdfelet.

Nyhetsbild

Seppo har byggt över hundratusen fågelholkar

KAUHAVA Få har tjänat sitt levebröd och försörjt sin familj med att bygga fågelholkar. Seppo Liikala i Kauhava är en.

Nyhetsbild

Berlusconi-vittnes död utreds av åklagare

Ett vittne från sexrättegången mot Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi har avlidit efter att ha drabbats av mystiska symtom. Dödsfallet utreds nu av åklagare i Milano sedan prov från sjukhuset visat rester av radioaktiva substanser i kvinnans kropp.

Nyhetsbild

Därför röstade Reijo Hongisto nej till omfattande jour på Vasa centralsjukhus

Många har kontaktat Reijo Hongisto (Blå ) från Vindala för att höra hur han resonerade när han röstade emot förslaget som skulle ha gett Vasa omfattande jour. Nu förklarar han varför.

Nyhetsbild

Finlands Bank sågar bankernas servicekostnader i Lännen Media – "Alla ska ha rätt att ta ut sina egna pengar"

Alla finländare behärskar inte nätbetalningar. Tuomas Välimäki vid Finland Bank slår ett slag för gamla hederliga kontanter.

Nyhetsbild

Mjuka spår ställde till det för Mäki: "Vill glömma det så fort som möjligt"

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki var vass i kvalet i världscupsprinten i Falun, men i kvartsfinalen blev det mesta fel. "Det kändes som jag hela tiden var på fel plats vid fel tillfälle", säger han,

Nyhetsbild

Genero vill generera affärer

Hur göra för att en potentiell kund ska hitta just dig i det myller av varor och tjänster som erbjuds? Byrån Genero kombinerar traditionellt reklamtänkande med kunskap om de digitala säljmiljöerna.

Nyhetsbild

Garagebrand i Jakobstad – kraftig rökutveckling

Vid 16:30 tiden på lördagen fick räddningsverket ett larm om en brand i ett garage på Ekovägen-Oxhamnsgata nära Tellushallen.

Nyhetsbild

Förlust för Blue Fox – avgörande på hemmaplan

INNEBANDY Det blir en avgörande match mellan Blue Fox och MLT på söndag i Stjärnhallen. Det står klart efter att Blue Fox förlorade lördagens bortamatch mot MLT med 7-5 (4-1, 2-1, 1-3).

Storförlust när Los Bombers föll mot Kiva i Kristallen

Los Bombers hade en riktigt tung match hemma mot Kiva, och förlorade med hela 2–7 (0-3, 1-1, 1-3) i division 3 Division 3, Grupp 3, Playoff i ishockey...

Nyhetsbild

Washilly Tshibasu avgjorde för JBK mot KPV A

FOTBOLL Washilly Tshibasu gjorde matchens enda mål då hans JBK vann med 1–0 (0–0) mot KPV Akatemia.

Nyhetsbild

Nya våldsamma sammandrabbningar i Paris

Efter flera veckor av allt mer avmattade demonstrationer från proteströrelsen Gula västarna utspelar sig än en gång våldsamma scener på Paris gator. En större kraftsamling från rörelsens sida har resulterat i nya sammandrabbningar med polisen.

Nyhetsbild

Dags för första omgången – nu ska nya biskopen väljas

På tisdag är det dags för den första omgången i biskopsvalet i Borgå stift. Fyra kandidater gör upp om att efterträda Björn Vikström. Det är präster och utvalda lekmannaelektorer som väljer.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren: Låt arbetstagarna fritt avtala om sina arbetsvillkor

INRIKES Centralhandelskammaren föreslår en ändring i arbetsavtalslagen. Förslaget skulle innebära att arbetstagare får ingå arbetsvillkor som strider mot de allmänt bindande kollektivavtalen.

Nyhetsbild

Vilsen sälkut räddades i Korsholm – hade ingen chans att klara sig på egen hand

Markku Harju som tagit hand om sälkuten säger att det inte är ovanligt med vilsna kutar. Förra veckan hittade Harju en sälkut som släpat sig två kilometer in i Nykarlebyskogen.

Nyhetsbild

Dansbandsrävarna fick mersmak: "Vi har en cd-skiva på gång"

Det fanns inte plats för alla som ville höra dansbandsrävarna och Herman Hagnäs i Schaumansalen. Nu ger de två konserter till, i Vasa och i Karleby.

Nyhetsbild

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

UTRIKES En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Nyhetsbild

Dags för Kulturkvarteret i Södermalm och "Riktigt gamla bilder" i museet

JAKOBSTAD Under lördagen ordnas pop up-evenemanget Kulturkvarteret Södermalm i Jakobstad.

Nyhetsbild

Bryan Adams ställer in i Christchurch: "I solidaritet med offren"

Den kanadensiske rockstjärnan Bryan Adams ställer in sin planerade konsert i Christchurch i Nya Zeeland – platsen där 49 människor på fredagen mördades i ett högerextremt terrordåd.

Nyhetsbild

"Röstningssystemet är klanderfritt – Emma Kari lät antagligen bli att trycka"

Ingenting tyder på något tekniskt fel när Emma Kari röstade i frågan om fulljour vid Vasa centralsjukhus. Det meddelar riksdagens generalsekreterare.

Nyhetsbild

Finland behåller sitt kreditbetyg – men varnas efter att vårdreformen föll

Nu har de första ekonomiska reaktionerna kommit på att vårdreformen har fallit: om Finland inte klarar av att göra strukturreformer kan kreditbetyget sjunka, skriver Standard & Poor's i sin färska rapport.

Nyhetsbild

Sam Smith: Jag är varken man eller kvinna

Den brittiske världsstjärnan Sam Smith identifierar sig som ickebinär eller intergender, alltså mellan eller bortom en uppdelning mellan man och kvinna.

Kaffe och konst på Karl Hermans 169-årsdag

KARLEBY I år är det 110 år sedan K.H.Renlunds museum grundades. Firandet inleds med en födelsedagsfest för Karl Herman själv.

Nyhetsbild

Nina från Vörå bor i Christchurch: "Det kommer inte att knäcka oss"

Nina Hannuksela från Vörå bor i Nya Zeeland. Om attacken mot moskéerna säger hon: Det här kommer inte att krossa oss. Det är vi fast beslutna om.

Nyhetsbild

Nu kartläggs den misstänkte massmördaren I Nya Zeeland

Den häktade mannen som misstänks för terrordådet kartläggs för fullt. Turkiet och flera europeiska länder tittar närmare på vad 28-åringen gjort under sina resor.

Nyhetsbild

Medeltida soaré på Fogdegården

KARLEBY Torsdagen den 21 mars blir det medeltid för hela slanten på Fogdegården i Hakalax.

Nyhetsbild

Hans Nikula: "En robot kostar lika mycket, oberoende av om den står i Peking eller Terjärv"

I Terjärv har företaget Robotion utvecklat robotteknik sedan 1996. Efterfrågan på företagets kunnande är så stort att kapaciteten att ta hand om förfrågningar inte räcker till.

66 nya ettor i Kronoby i höst – "Det är så klart för få"

KRONOBY Skolorna i Kronoby kommer att ha 66 elever på ettan i höst. Det här är nästan exakt samma antal som årets 67 ettor.

Nyhetsbild

Mercedes gick på knock direkt – Bottas pressade Hamilton i kvalet

FORMEL 1 Ny säsong, samma kvalkung. Ingen kunde rå på Lewis Hamilton när F1-säsongen körde i gång i Australien. Valtteri Bottas pressade sin stallkamrat och säger att Mercedes starka insats kom som en överraskning.

Nyhetsbild

Rädda krypen med kottar, kadaver och en holk

Bostadsbristen bland småkryp blir allt värre och den biologiska mångfalden är i fara. Men det finns hjälp att ge.

Nyhetsbild

”Rig 45” får en andra säsong

TV Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Nyhetsbild

SDP är folkets favorit i nästa regering

INRIKES Nästan hälften av finländarna vill att Socialdemokraterna sitter med i nästa regering. Det visar en färsk opinionsundersökning.

Nyhetsbild

Kristoffer är energiklustrets nya ansikte utåt

VASA Klimatfrågor, hållbarhet och förnyelsebara energikällor. Nordens största energikluster som sysselsätter över 11000 personer och en hel vecka fylld med diskussioner om det senaste i branschen. Allt det här hänger ihop och Kristoffer Jansson är den som håller i trådarna.

Nyhetsbild

Boende i Christchurch efter terrorattacken: Vi måste gå vidare

Tyst, öde, i chock. 24 timmar efter massakern i två moskéer är Christchurch i Nya Zeeland inte sig likt.

Nyhetsbild

Mycket kokain i avloppsvattnet i Mariehamn – "Kryssningsfartyg tömmer inte sitt avloppsvatten här"

Kokainanvändningen i Mariehamn är den fjärde största i landet, enligt en undersökning av avloppsvattnet. "Siffran verkar väldigt hög", säger Ålandspolisen.

Nyhetsbild

Pedersöreskolor testar mellanmål – jämlikheten ett gissel

PEDERSÖRE I fyra Pedersöreskolor kan eleverna snart få testa att äta samma mellanmål som eftisbarnen. Men bara om föräldrarna betalar.

Nyhetsbild

Pilotens sista ord: "Break, break"

UTRIKES Olycksplanet i Etiopien pendlade upp och ner hundratals fot och accelererade onormalt, enligt en källa till The New York Times."Begär att få vända tillbaka", sade piloten till trafikledarna.

Nyhetsbild

Sanktioner av USA, EU och Kanada mot Ryssland

UTRIKES USA har infört nya sanktioner som svar på Rysslands "fortsatta aggressioner i Ukraina", enligt finansdepartementet i Washington.

Nyhetsbild

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

TV "Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Nyhetsbild

Diktatorn Francos grav flyttas i juni

UTRIKES Den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas, beslutar Spaniens regering.

Nyhetsbild

Forskning: Fruktavfall blir ätbar bioplast

UTRIKES Engångsartiklar kan vara miljövänliga. Vad sägs om en mugg som du kan äta upp efter att ha druckit ur, eller en lunchsmörgås som packats in i plastfilm gjord av äppelrester?

Nyhetsbild

Kanadensisk sensation slog ut världssexan

TENNIS Samtidigt tittar Turkiet och flera europeiska länder närmare på vad 28-åringen gjorde under resor.

Nyhetsbild

Ifall Jeppo var en folkomröstningsbygd ... tankelek i tio punkter

Följande tankelek, baserad på Peter Backas bok, bygger på att Finland stiftat en lag som möjliggör bindande folkomröstningar på ett område mindre än en kommun.

Nyhetsbild

Peter Backa: Fler folkomröstningar skulle vitalisera politiken

Rädslan för folkomröstningar är obefogad, hävdar Peter Backa som skrivit en bok om ämnet.

Nyhetsbild

LEDARE: Ta ungas engagemang på allvar

Ungas intresse för politik har utretts sedan 1996 och så här höga har siffrorna aldrig tidigare varit.

DEBATT: Nu gör vi det själva!

Den så kallade sote-reformen blev ett kaotiskt fiasko. Det visade sig att rikspolitikerna inte klarade av sitt uppdrag.

DEBATT: Trygg ålderdom – en del av familjepolititiken

Familjepolitik uppfattas ibland som politik endast riktad till barnfamiljer. En viktig del av familjepolitiken är ändå hur vi tar hand om våra äldre.

DEBATT: Kärnkraften talar ingen om

Bästa Greta, bästa unga, bästa ni alla! Vi talar om en klimatkatastrof, vi fasar för klimathotet, vi bara måste agera för att känna att vi har detta under kontroll.

Nyhetsbild

DEBATT: Nej till klimatskatt på kött

SDP:s ordförande Antti Rinne skriver i Helsingin Sanomats valmaskin att nästa regering ska utreda om det bör införas en köttskatt i Finland av klimatskäl.

Nyhetsbild

KOLUMN: Blev slitvargen ett lappverk?

JAKOBSTAD Problemet i ett nötskal med nya Boeing 737 Max-modellen är att man inte riktigt vet vad som är problemet.

Nyhetsbild

KD vill att det ska gå att lita på Finland

ÖSTERBOTTEN Kristdemokraterna går till val med slagordet "Ett pålitligt Finland". Fokus är på barnen och de äldre samt arbete och företagsamhet.

Nyhetsbild

Fenomenet Peter Östman gläder sig åt konkurrens om KD:s mandat i valkretsen

Efter två perioder i riksdagen siktar Larsmobon Peter Östman, 57, på en tredje period i riksdagen. Men han tar inget för givet.