Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.3.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Peter Lillkvist fortsätter hitta målet på isbana

ISSPEEDWAY Peter Lillkvist har nyligen fullbordat sin elfte säsong på isbana. Och han fortsätter hitta målet. Veteranföraren har inte avbrutit en enda tävling sedan han äntrade tvåhjulingen på is 2009.

Nyhetsbild

Expert: Medier svalde terroristens pr-utskick

Den gripne 28-åringen som mördade människor i två moskéer i Nya Zeeland tycks ha lagt ut ett dokument på nätet och sänt förloppet live. Detta var medvetet för att få så stor spridning av terrordådet som möjligt, säger frilansjournalisten Jack Werner. Han är kritisk till att medier svalt massmördarens utskick.

Nyhetsbild

Teknikaktier drog upp Wall Street

USA-börserna steg på fredagen, bland annat gladdes investerarna åt att kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina publicerade uppgifter om att handelssamtalen mellan USA och Kina går framåt.

Nyhetsbild

Trump lägger första vetot: "Min plikt"

USA:s president Donald Trump har som aviserat lagt sitt veto mot kongressens beslut att häva det nödläge han utfärdat. Han skrev under det formellt i Vita huset på fredagen och det är det första veto han lägger som president.

Nyhetsbild

Hermes förlorade men vann

Hermes gjorde inga mål och tog noll poäng hemma mot RoKi. Men trots det var laget segrare efter matchen.

Nyhetsbild

KPV vidare i cupen – men övertygade inte mot VJS

FOTBOLL Det blev ingen klang och jubel fest mot division 2-laget VJS, men en plats bland de åtta bästa i cupen värmde tränaren Jarmo Korhonen.

Nyhetsbild

Nibacos spurt utan belöning - slutspelat för Karlebylaget

INNEBANDY Nibacos steg från 0-4 till 4-4, men föll på slutrakan. Paapat från Vasa gick till zonfinal medan det för Nibacos del är slutspelat för denna säsong.

Nyhetsbild

Kina försvarar interneringen av muslimer

"Illasinnade anklagelser" kallar Kinas vice utrikesminister den kritik som riktats mot landets läger där över en miljon kinesiska muslimer har blivit placerade.

Nyhetsbild

Positiva tongångar när May tar ny sats

Theresa May gör ett sista försök att väcka liv i sitt framförhandlade brexitavtal. Det nordirländska vågmästarpartiet DUP meddelar att det förs lovande samtal med regeringen.

Pekka Puska om VCS-omröstningen: "Vi hade vunnit om alla varit där"

Pekka Puska (C) valde att rösta för Veronica Rehn-Kivis (SFP) lagförslag om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Han är besviken på att oppositionsfronten inte höll hela vägen.

Nyhetsbild

Från Indiska oceanen till finsk snöyra

KARLEBY Tonåringar är tonåringar också på andra sidan jordklotet. Det har en grupp lärare från den franska ön Reunion lärt sig under veckan.

Virkiä vinnare i division två – utklassade KoMu i andra finalen

ISHOCKEY KoMu orkade inte stå emot Virkiä i final två på fredagskvällen. Lappolaget är mästare i C-tvåan efter att ha vunnit med hela 8–0.

Defensiv genomklappning när KoMu HT föll mot Virkiä

KoMu HT hade en riktigt tung match hemma mot Virkiä, och förlorade med hela 0–8 (0-0, 0-4, 0-4) i division 2, Grupp 3, Playoff II-divisioona lohko 3, ...

Nyhetsbild

FBI har gripit Onecoinledare – flera är åtalade

Åtal har väckts mot hela Onecoins ledning. FBI grep för några dagar sedan en av de främsta ledarna, Konstantin Ignatov. Nu hotar långa fängelsestraff på upp till 20 år.

Nyhetsbild

Föräldrarna i Kronoby är nöjda med dagvården

KRONOBY Föräldrarna i Kronoby är överlag mycket nöjda med kommunens småbarnspedagogik och förskola. Det visar en färsk enkät.

Nyhetsbild

Ministern: Det är tryggt att åka buss

Efter bussbranden i Stockholm kallade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ansvariga myndigheter till möte. Men enligt ministern finns det ingen anledning till oro. – Kollektivtrafiken är trygg, säger han.

Nyhetsbild

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Nyhetsbild

Isabella från Pedersöre aktuell med ny singel i LA

Trots att Isabella Sundström numera bor i Los Angeles har hon mycket av den finska sisun kvar. I höstas släppte hon en låt om att aldrig låta sig tämjas. Nu fortsätter hon sprida budskapet om att våga vara sig själv.

Nyhetsbild

Jeppis Skating tävlade på främmande is

KONSTÅKNING Jeppis Skating var i elden i såväl Seinäjoki som Riihimäki förra helgen. Inte mindre än 32 av föreningens konståkare tävlade i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Nygård är kampens fader

SKIDSKYTTE Juniorlandskampen i skidskytte turnerar mellan Finland och Sverige. I år står Finland och som vanligt Larsmo i tur att axla värdskapet med LIF som arrangör på både fredag och lördag.

Fyra tigerjuniorer med i regionlaget

VOLLEYBOLL Fyra B-juniorer från Tiikerit ingår i Västra-Finlands regionlag.

Nyhetsbild

Dags för veckan mot rasism – temat är livskvalitet

VASA Redan på lördag smygstartar veckan mot rasism med ett evenemang på torget i Vasa.

Nyhetsbild

H&M föll tungt på positiv börs

Efter ett tapp i den inledande handeln avslutade Stockholmsbörsen veckan på plus. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,4 procent. För hela veckan blev det en uppgång på 2,3 procent.

Nyhetsbild

Justitieminister Häkkänen föreslår att mindre affärstvister görs upp utanför domstolen

Justitieminister Ant­ti Häk­kä­nen (Saml) föreslår i ett pressmeddelande att Finland borde grunda en nämnd som tar hand om affärstvister mellan småföretagare.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs lag vann skidskyttestafetten i Larsmo

SKIDSKYTTE Det blev en jämn batalj om segern i juniorernas landskamp i skidskytte. Finlands första lag, med Rebecca Sandnäs på startsträckan, tog en knapp seger före Sveriges lag 1.

GBK får gäster från Vasa

FOTBOLL GBK spelar vinterns första träningsmatch när VPS-j gästar Karleby på lördag.

Nyhetsbild

Pride i Vasa är på gång men behöver finansiering – Kvällsfesten ordnas på kulturhuset Fanny

Nu är det bestämt: Det blir såväl parad som familjefest på Sandö under sommarens Pride i Vasa. Kvällsfesten äger rum i kulturhuset Fanny – delvis med tanke på säkerheten.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Finlands bästa publik - javisst!

VOLLEYBOLL Tiikerits säsong kom till vägs ände i tisdags. "Här i Karleby har ni Finlands bästa publik. Det är alltid lika trevligt att spela här", konstaterade en av spelarna i motståndarlaget VaLePa.

Nyhetsbild

Diktatorn Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas.

Nyhetsbild

Osäkerheten kring brexit oroar också i Österbotten

JAKOBSTAD Långdansen med Storbritanniens utträde ur EU upplevs som jobbig av näringslivet. Österbottniska företag vill ha besked hur det blir.

Nyhetsbild

"Bjud in klimatexperter till skolorna" – Akademisk aktivist i Karleby stöder klimatstrejk

KARLEBY Barn och unga berörs mest av klimatförändringen, men de har ingen rösträtt. En strejk är därför deras sätt att påverka, säger Gorana Panic.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport är på rätt väg – och tänker trycka på gasen

Sport lyckades inte knipa den sista slutspelsplatsen. Men laget och hela organisationen kan se tillbaka på en säsong som innebar slutet på en negativ spiral.

Nyhetsbild

Niklas Käcko: Italienska testanfallaren åker hem

FOTBOLL Jaros testanfallare Valerio Anastasi blev inte långvarig. 28-åringen får inget kontrakt och är på väg hem redan i helgen.

Nyhetsbild

Företagarna vädjar för Kronoby flygplats

KARLEBY Förutsättningar för näringslivet ska finnas i hela landet. Mellersta Österbottens Företagare betonar flygförbindelsernas betydelse.

Nyhetsbild

Israel har beskjutit över 100 Gazamål

Israeliska stridsflygplan har attackerat ett 100-tal platser på den palestinska Gazaremsan – dagen efter att två projektiler avfyrades därifrån i riktning mot storstaden Tel Aviv.

Nyhetsbild

Manifestationer världen över för klimatet

Greta Thunberg varnar för en existentiell kris – och världen lyssnar. Under fredagen deltog människor på mer än 2 000 platser runt om i världen i klimatdemonstrationer. – Hon representerar vår generation, säger Channa Törnlund, gymnasieelev i Lund.

Nyhetsbild

Träna i bassängen när det passar dig

JAKOBSTAD Vattengymnastik är en populär träningsform. Men alla har inte möjlighet att delta i ledda pass. Därför testas nu en virtuell ledare på simhallen i Jakobstad.

Farled dras upp utanför Alholmen

JAKOBSTAD På måndagsförmiddagen kommer man att försöka få till en öppen farled utanför Jakobstads slip vid Alholmen.

Nyhetsbild

Finlandiahuset lyser i mörkblått för att hedra terroroffer

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori skriver på Twitter att Finlandiahuset på fredagskvällen kommer att lysas upp i mörkblått för att minnas de offer som dog i terrorattentatet på Nya Zeeland.

Nyhetsbild

Två gripna för inblandning vid Parisdåd

Två män har gripits i Nederländernas huvudstad Amsterdam misstänkta för att ha hjälpt gärningsmännen inför terrordåden i Paris hösten 2015.

Nyhetsbild

USA: Endast några 100 IS-terrorister kvar

Det finns endast några 100 krigande IS-terrorister kvar i Syrien på en yta mindre än en kvadratkilometer, men det kan finnas mellan 15 000 och 20 000 anhängare till terrorgruppen kvar i Syrien och i Irak, enligt USA:s särskilde Syriensändebud.

Nyhetsbild

Emma Kari tryckte på röstningsknappen för tidigt: "Mycket irriterande"

VASA Emma Kari från Gröna förbundet var förtvivlad efter omröstningen. Utan misstaget kunde Vasa centralsjukhus ha fått omfattande jour.

Nyhetsbild

Soite utökar de digitala tjänsterna – ny app har tagits i bruk

Soite breddar sina digitala tjänster med mobilapplikationen Buddycare. Appen kan användas av patienter som kommer till tjocktarmsundersökningar.

Nyhetsbild

Efter anmälan: Apple ger känga till Spotify

Apple tillbakavisar Spotifys anklagelser om att man utnyttjar sin dominerande marknadsställning. I ett uttalande som publicerades på Apples webb på torsdagen skriver bolaget bland annat att Spotify vill ha alla fördelar som en gratis app har, utan att vara gratis.

Nyhetsbild

Ranstorp om dådet i Nya Zeeland: "Han är utan tvekan en terrorist"

Den misstänkte massmördaren i Nya Zeeland ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017, enligt ett manifest på nätet som han uppges ha skrivit. – Han är utan tvekan en terrorist, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Nyhetsbild

Rysare i plenum – Sannfinländarna röstade för omfattande jour i Vasa

På fredagen röstade riksdagen ner medborgarinitiativet om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour.

Nyhetsbild

West Side Story i Österbotten, en annorlunda story

RECENSION Låt det vara sagt från början. Den här föreställningen liknar ingen av de andra jag sett och första intrycket blev förvirring. Hur ska de göra när allt kör i gång?

Nyhetsbild

Knivskars i matbutik i Sverige – slumpmässigt utvald

En kvinna knivskars i magen inne på ICA Maxi i Olofström på torsdagen. Gärningsmannen kunde snabbt gripas på platsen och är misstänkt för försök till mord. Offret uppges ha valts ut slumpmässigt.

Nyhetsbild

Klimatångest och flygskam – nu omprövas normerna

Klimatångest och flygskam – det är numera vanliga ord i det offentliga samtalet. Sverige har drabbats av klimatpanik och individen uppmanas att ta sitt ansvar för klimatkrisen. Men hur stor del av bördan är individens – och inte företagens och politikernas – att bära?

Nyhetsbild

Centerns nya vårdreform kan göras stegvis – vill lämna Samlingspartiet för SDP

Centern utgår fortfarande från 18 landskap, men kan tänka sig specialarrangemang för Helsingfors. Beskattningsrätt för landskapen ska också utredas.

Nyhetsbild

Mjölkbonden som satsar på skogsbruk

Att göra sig av med korna är inget Benny Tjäru gjort lättvindigt. Det var rent av det svåraste beslutet i livet. Men jordbrukandet lämnar han inte – nu satsar han i stället på odling och skogsbruk.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Unga över hela världen står upp för klimatet

Se bilder när ungdomar från hela världen gemensamt demonstrerade för klimatet.

Nyhetsbild

I dag öppnar meröppetbiblioteket i Karleby

Från och med i dag kan besökarna använda tidningssalen på Karleby stadsbibliotek utanför egentliga öppettider.

Nyhetsbild

Åttaårigt Syrienkrig har dödat 370 000

Över 370 000 människor, varav 112 000 civila, har mist livet under de åtta år som kriget i Syrien pågått, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Nyhetsbild

Ännu en restaurangägare i Vasa döms för fiffel

I RÄTTEN En Vasaföretagare född 1967 döms till bötesstraff för arbetsrelaterade brott och förseelser. Dessvärre redan för andra gången.

Äldre man misstänks för rattfylleri i Karleby

KARLEBY Vid femtiden på torsdagseftermiddagen tog polisen i Karleby ett alko-test på en 76-årig man.

Nyhetsbild

Ny teknik i kampen mot hämndporr – Skicka in dina egna nakenbilder

Facebook vill försvåra spridandet av så kallad hämndporr på sina plattformar. Ett sätt är att användare skickar in nakenbilder på sig själva.

Nyhetsbild

Strand: "Nästa regering får lov att fixa detta"

Joakim Strand har svårt att förstå kolleger från egen valkrets som inte stödde omfattande jour för Vasa valkrets. Han förutsätter att nästa regering agerar.

Nyhetsbild

Greta inspirerar: En enda person kan göra skillnad

VASA Det är för vår framtid, och för de som kommer efter. Så säger klimatstrejkare som skippar lektioner för att ha någon planet kvar att lära sig om.

Nyhetsbild

Svag ökning i USA:s industriproduktion

USA:s industriproduktion ökade med 0,1 procent under februari, enligt amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Nyhetsbild

ManU fick tuffaste motståndet i lottningen – möter Barcelona i kvartsfinalen av Champions League

FOTBOLL Victor Nilsson Lindelöf måste hålla Lionel Messi på mattan om drömmen om en Champions League-titel ska bli sann. Hans Manchester United lottades mot Barcelona.

Nyhetsbild

Besvikelsen stor på centralsjukhuset – "Nu står vi här lika platt som förr"

VASA – Det visar på det synnerligen rigida systemet i finländsk politik, säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt. Även bland personalen på VCS var besvikelsen stor på fredagen.

Nyhetsbild

Lottning i Europa League klar: Arsenal möter Napoli

FOTBOLL De två engelska fotbollsklubbarna som är kvar i Europa League slapp varandra när kvartsfinalerna lottades. Arsenal får ta sig an Serie A-klubben Napoli, medan Chelsea möter Slavia Prag från Tjeckien.

Nyhetsbild

Två kvinnor häktades för nätbedrägeri – sålde Muminmuggar som inte fanns

Två kvinnor ägnade sig i åratal åt att lura köpare på pengar. Inte ens villkorligt fängelse fick stopp på nätbedrägeriet.

Nyhetsbild

Trots tekniskt fel: Resultatet i omröstningen om jouren ändras inte

Emma Karis (Gröna) tekniska problem vid omröstningen om Vasa centralsjukhus beaktas inte. Riksdagens centralkansli bekräftar att omröstningsresultat i plenum alltid är gällande.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så röstade riksdagsledamöterna i jouromröstningen

Pekka Puska (C) röstade i praktiken mot sitt eget förslag när medborgarinitiativet behandlades i riksdagen. Susanna Koski (Saml) höll sitt löfte och röstade för VCS medan Antti Kurvinen (C) och Tuomo Puumala (C) inte gjorde det.

Nyhetsbild

Greta Thunberg: "Vi står inför en existentiell kris"

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag genomförs klimatmanifestationer i över hundra svenska städer och i nästan lika många länder. – Vi har åtta år på oss att förändra och förändringen börjar nu, säger Greta Thunberg i ett tal i Stockholm.

Nyhetsbild

Hårda ord från Nordkorea: USA "gangsterlikt"

UTRIKES USA betedde sig gangsterlikt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman.

Nyhetsbild

Pewdiepie "äcklad" av terroristens uppmaning

En 28-årig australisk man misstänks ha skjutit ihjäl minst 49 personer i två moskéer i Nya Zeeland i vad som beskrivs som ett högerextremt terrordåd.

Nyhetsbild

Många stod upp för klimatet i Karleby – Klimatångesten påtaglig

Vad vill vi ha? Klimatåtgärder! När vill vi ha dem? Nu!! Budskapet var tydligt när unga i Karleby strejkade för klimatet.

Nyhetsbild

Tekniskt fel vid VCS-omröstning: Emma Karis röst för fulljour noterades inte

VASA Nya uppgifter talar för att det egentligen borde ha blivit 92-92 i omröstningen om Vasa centralsjukhus. Emma Karis (Gröna) röst registrerades inte.

Nyhetsbild

Långa fängelsestraff för amfetaminligan i Helsingfors – över 30 kilo droger gömdes i skogen

Sammanlagt 21 personer dömdes för brott i samband med en stor amfetaminhärva i Helsingfors.

Nyhetsbild

Fredrik Furu ser stipendiet som kreativ chans: "Det ger en fantastisk arbetsro"

Artisten Fredrik Furu fick i år ett ettårigt arbetsstipendium. – Det är bra med trygghet i ryggen när man för ett tvåfrontskrig, säger han.

Nyhetsbild

Tiotals samlades på Salutorget i Karleby för klimatstrejk

KARLEBY Lite före klockan 11 dök de första ungdomarna upp utanför Stadshuset i Karleby med skyltar. Många vuxna kom också för att visa sitt stöd.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om omröstningen för VCS: "En besvikelse"

VASA "Helt otroligt att vi var så nära". Så kommenterar SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson det oerhört jämna resultatet i omröstningen: 91 var för omfattande jour, 92 emot.

Nyhetsbild

Teslas nya modell säljs i fyra versioner

EKONOMI Lite större och lite dyrare än "folkelbilen" Model 3. Tesla har släppt sin nya modell – Modell Y. Den nya elbilen kommer i USA att kosta mellan 39 000 och 60 000 dollar, rapporterar CNBC.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour – riksdagen röstade nej i jämn omröstning

VASA Riksdagen har nu sagt sitt om långdansen med medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. Jourfrågan går nu vidare till nästa regering.

Nyhetsbild

Riksdagen röstar om jourstatusen för Vasa centralsjukhus

Beslutet om Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour ligger i riksdagens händer i dag. Följ med sändningen från riksdagens plenum som inleds klockan 13 här.

Nyhetsbild

Nattstick på stadshotellet i natt – följ på #nattstickning

JAKOBSTAD Natten till lördag kommer det att stickas rejält i stadshotellets Mannerheimkabinnett.

Nyhetsbild

Läsrörelsen i Esse: "Hur vill ni uppleva livet, vill ni åka taxi eller tunnelbana?"

PEDERSÖRE Läsning är inte bara ett sätt att ta till sig böcker på, utan också till exempel skyltar och dataspel. Med ett breddat läsbegrepp och en stor dos humor inspirerade Läsrörelsen i Överesse i torsdags.

Nyhetsbild

"Högerextrema dåd förekommer hela tiden"

Högerextrem terror har alltid funnits, parallellt med den jihadistiska och den vänsterextrema. Det går inte att bara koppla terror till en inriktning, enligt Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism.

Nyhetsbild

"Vi träffas vid Halppis i Jeppis"

JAKOBSTAD Betyder stan hela Jakobstad eller är det bara centrum som avses? Jakobstadsborna har en annan definition av ordet stan än grannarna.

Nyhetsbild

Kändisbaby bar byxor designade i Karleby – Designer: total överraskning

KARLEBY Textilfabriken Paapiis designade byxor bärs nu också av kändisars barn i Los Angeles.

Nyhetsbild

LISTA: Teaterverksamheten i Österbotten får många bidrag

Både sommarteatrar, revyer, enskilda teateridkare och rollspelsföreningar fick sina ansökningar beviljade av Svenska kulturfonden. Se vem, till vad och hur mycket de fick i vår lista.

Nyhetsbild

Leif G. W. Persson ställer in föreläsningar i Jakobstad och i Vasa

UPPDATERAD 14.23 Tanken var att kriminologen och författaren Leif GW Persson skulle föreläsa i Vasa den 9 april och i Jakobstad den 10 april. Men det blir inte så.

Nyhetsbild

Skärgårdsrådet får ansökt bidrag från Kronoby i år

KRONOBY Skärgårdsrådet får i år det ansökta bidraget om 3 000 euro från Kronoby kommun. Men det förutsätter att föreningen genomför ett muddringsprojekt.

Nyhetsbild

Energiveckan i Vasa lockar folk från hela världen – Arrangörer: "Vi verkar ha extra flyt i år"

VASA Flera föreläsningar är fullbokade och hotellrummen är slut. Årets Energy Week i Vasa blir den bästa någonsin, tror arrangörerna – och avslöjar att en grön soffa lär bli en snackis på Twitter.

Glad idag...

... är en gubbe i Bosund

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Nyhetsbild

Cricketlandslag undvek terrordåd med hårsmån – landskamp ställs in

Bangladesh cricketlandslag var en hårsmån från att hamna mitt i skottlossningen när ett stort antal människor dödades i ett attentat i nyzeeländska Christchurch.

Nyhetsbild

Misstänkt terrorist ville hämnas för Stockholm

Den misstänkte terroristen i Nya Zeeland har publicerat ett manifest på nätet där han förklarar sina motiv, skriver flera medier. Ett av dem var att hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Många slöt upp för klimatstrejken vid stadshuset i Vasa

Runt om i världen strejkar elever för klimatet i dag, även utanför stadshuset i Vasa. Se vår video från demonstrationen här.

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Nyhetsbild

LIVEBLOGG: Skolelever världen över strejkar för klimatet – följ med händelserna här!

Skolelever kräver hårdare tag mot klimatförändringen genom att strejka på fredagen. SPT direktrapporterar om händelserna i sitt flöde.

Nyhetsbild

LISTA: De här fick mest av Svenska kulturfonden

Vi har gått igenom de beviljade ansökningarna och nu listar vi de 15 ansökningar som fick de största summorna.

Glad i dag...

...är vi från Kalljärvi

Nyhetsbild

Muslimska ledare fördömer terrordådet

Muslimska politiska och religiösa ledare fördömer terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland där 40 personer dödats.

Nyhetsbild

Ungdomsfullmäktige uppmanar ingen att skolstrejka – men hoppas på stort engagemang

VASA Man uppmanar ingen att skolstrejka, men ungdomsfullmäktige kommer att delta i fredagens klimatstrejk och hoppas på många deltagare.

Nyhetsbild

Plakaten är klara – på fredag strejkar hon tillsammans med mormor

VASA Barnbarnet har gjort klart plakaten. I morgon deltar också Millamaria Edén och Peter Edén i skolelevernas klimatstrejk.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad kan du om den 15 mars?

Det har hänt en hel del den 15 mars under tidigare år. Känn historiens vingslag när du svarar på frågorna i veckans quiz!

Nyhetsbild

Filmpremiär och författarbesök då Luckan fyller 18 år

KARLEBY Författaren Ellen Strömberg och Grodan Kling kommer till Karleby stadsbibliotek för att fira att Luckan fyller 18 år. Dessutom blir det filmpremiär.

1 500 soldater och 500 fordon till övning i Sverige – trafikstockningar möjliga i norr

INRIKES Militärövningen Northern Wind börjar på måndag i Norrbotten i Sverige. Finländska trupper förflyttar sig till Sverige under veckoslutet.

Nyhetsbild

49 döda i terrorattacken – 20 skadade

49 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland.Fyra personer har gripits.

Nyhetsbild

VPS ställs mot Gnistan i cupen: "Inget medelmåttigt division 2-lag"

FOTBOLL Ett VPS som har en del skadeproblem ställer sig på konstgräset i Åggelby i kväll för cupåttondel mot ett hårdsatsande division 2-lag.

Nyhetsbild

Händer i dag: Skolelever världen över strejkar för klimatet

Skolelever kräver hårdare tag mot klimatförändringen genom att strejka på fredagen.

Nyhetsbild

Efter stipendiet kan Jonas pusta ut: "Jag har inte kniven mot strupen längre"

VASA Jonas Granfors beviljades ett ettårigt arbetsstipendium av Svenska kulturfonden. Nu kan han äntligen få satsa på det han vill, nämligen hantverk i trä.

Äldrevården väldimensionerad i Jakobstadsregionen

Förutom Sandlunden i Larsmo har samtliga boenden i Jakobstadsregionen är personaldimensionering som ligger över regionförvaltningsverkets rekommendation.

Nyhetsbild

Hemmaboende ovanligt för Larsmos äldre

Larsmo har färre över 75-åringar som bor hemma än i Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

Nyhetsbild

SE GRAFIK: Sverige fortfarande populärt flyttmål för unga finlandssvenskar

–  Det är väldigt lätt för en svenskspråkig att flytta till Sverige. Sverige uppfattas som en del av arbets- och studiemarknaden, säger samhällsanalytikern Kaisa Kepsu som undersökt finlandssvenskarnas flyttningsrörelser utomlands.

Nyhetsbild

FC Kiisto ställs mot ligalag i cupen – "Fin möjlighet"

FOTBOLL FC Lahti tog sig vidare i Finlands cup från en grupp varifrån HJK inte gjorde det. FC Kiisto har i huvudsak spelat futsal den här vintern. På lördag möts lagen i åttondelsfinal i cupen i Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: De här fick arbetsstipendium i Österbotten

Vi har sammanställt en lista med de som fått arbetsstipendium som listat sin hemort i Österbotten.

Nyhetsbild

Kaj Carlson är Österbottens "Grand Old Man" bland företagarna: Företagen gynnas av smidig byråkrati

Kaj Carlson, pensionerad företagare och maskinutvecklare, tycker att företagsklimatet i Österbotten är bra. Han hoppas att staten, kommuner och organisationer underlättar företagens utvecklingsmöjligheter.

Nyhetsbild

Intensiv språkvecka på Centria – "Lärarutbytet ger oss ett stort nätverk över Europa"

För femte året i rad har språklärarna på Centria besök av europeiska kolleger. Tillsammans undervisar de och bygger upp ett kontaktnät.

Nyhetsbild

DEBATT: Plankorsningsolyckan i Raseborg

Kommer riksåklagaren att väcka åtal mot Trafikverket, Raseborgs kommun och Försvarsmakten?

DEBATT: Tvångssammanslagning!

Karleby firade ortens 600-åriga tillvaro. På Jungsborg mottog kommunens ledning gratulationer.

DEBATT: Städerna kan ju byta namn

År 1975 firade Karleby 600-års jubileum (fast det är äldre än så) och nu kommer man redan att fira 400-års jubileum. (Tänk vad tiden går).

DEBATT: Därför behövs svenska strukturer inom utbildningen

Det är lätt att räkna ut att utbildningen kommer att diskuteras under nästa riksdagsperiod. Den svenska utbildningen i Finland måste tryggas.

Nyhetsbild

Fixura nådde milstolpe – Vd:n: "Det är för att vi inte lånar ut pengar till vem som helst"

VASA På tio år har Fixura lånat ut 100 miljoner euro. Men Vasaföretaget säger faktiskt nej till de flesta som vill ha lån.

Nyhetsbild

Tiotusentals kvinnor och barn ute ur IS-stad

Striderna mot IS i staden al-Baghuz har drivit tiotusentals kvinnor och barn till flyktinglägret al-Hol i norra Syrien. – Vi är helt överväldigade av den mängd som kommer, säger Paul Donohoe från flyktingorganisationen IRC. Många är i mycket dåligt skick – över hundra barn tros ha dött i lägret sedan december.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Sawandi trivs med att filma i Jakobstad

Filmen som konstform har stagnerat, säger Sawandi Groskind. Nu har han fått stipendium för sin nya film: "Årstiderna."

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Sydösterbottniska ritualer intresserar Elisa Makarevitch

Vad har gamla fruktbarhetsritualer och dansen på Fagerö gemensamt? Mer än man kanske kan tro, säger Elisa Makarevitch. I sommar ska hon och Roee Cohen dokumentera sydösterbottniska ritualer.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Anna Moberg skriver ungdomsmusikal

Dramapedagogen Anna Moberg ska skriva en ny ungdomsmusikal som får premiär i Vasa våren 2020. För det får hon och arbetsgruppen 3 000 euro.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Carina Granlund ställer ut

Korsholmskonstnären Carina Granlund har inte ställt ut på fem år. Nu får hon chansen tack vare pengar från Kulturfonden.

Nyhetsbild

Jessica Riippa: "Kan förverkliga något med lite mindre stress"

KARLEBY Nu kan Jessica Riippa gå in i studion med La Riippa Group. – Att Kulturfonden ser ett värde i att satsa också på det som finns på alternativescenen är fint.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Frivilliga i Korsholm ska hjälpa vuxna med digitala utmaningar

Korsholms vuxeninstitut ska utveckla en IT-pool – ett nätverk med frivilliga IT-stödpersoner och möjlighet att låna teknik. Kulturfonden stöder projektet 10 000 euro.

Kulturfondens utdelning: Bättre undervisning för nyanlända i Närpes

I Närpes finns skolor där över 40 procent av eleverna har invandrarbakgrund. Här är man rustad att utveckla en ny modell för att undervisa nyanlända. Kulturfonden beviljar Närpes stad 105 000 euro för projektet.

Nyhetsbild

Kulturfondens utdelning: Läsning ska göra skillnad i Österbotten

Österbotten ska bli en läsande region. Det är målsättningen då sju österbottniska kommuner samlar sina lärare till ett fortbildningsevenemang.

Nyhetsbild

Fyra gripna efter moskédåd i Nya Zeeland

Flera personer har dödats efter att en eller flera skyttar attackerat två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Fyra personer har gripits och enligt polisen har man oskadliggjort flera sprängladdningar. – Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Nyhetsbild

Ellen Strömberg: "Jag har velat det här länge och plötsligt händer det"

JAKOBSTAD Ellen Strömberg har beviljats ett 1-årigt arbetsstipendium av Svenska Kulturfonden. Hur det känns? Som science fiction, säger hon.

Nyhetsbild

KAJ firar 10-årsjubileum med stor liveshow i Österbotten

"Vi vill bjuda österbottningarna på en kulturupplevelse utöver det vanliga" säger Axel Åhman om tioårsjubileet. Svenska kulturfonden ger humortrion 25 000 euro.

Nyhetsbild

Hanna får äntligen göra ny dialektrap

Rapmusik på närpesiska gick hem hos Kulturfonden. För Hanna Lagerström betyder det att hon nu får satsa på sin hobby. – Det blir en ny EP.

Nyhetsbild

Alla fullmäktigegrupper inbjudna till valvaka på Vallonia

Det blir gemensam valvaka på Vallonia på söndagen. SFP står värd och har bjudit in samtliga fullmäktigegrupper.

Nyhetsbild

Inför folkomröstningen i Korsholm: Statistiken talar för jämnt resultat

Söndagens folkomröstning i Korsholm blir sannolikt en rysare. Statistiken visar att kommunala folkomröstningarna sällan ger över 70 procent för ett alternativ.

Nyhetsbild

Tove Janssons liv blir film

Författaren och bildkonstnären Tove Janssons liv och verksamhet under 1940- och 1950-talet i Helsingfors ska bli långfilm med internationell spridning.

Nyhetsbild

LEDARE: Äldreomsorgen ska inte centraliseras

Vilket är problemet i Jakobstadsregionens nuvarande äldreomsorg som måste få en snar lösning?

Nyhetsbild

Kulturfonden delar ut 21,6 miljoner – Vd:n Sören Lillkung: "Vi har alltid en motivering till summan"

Nu har Svenska kulturfonden meddelat vilka ansökningar de beviljat från ansökningstiden i november i fjol.