Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

17.5.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Sports ytter gjorde första VM-målet – kassaskåpssäker seger mot britterna

ISHOCKEY-VM I en period gjorde Storbritannien det jobbigt för Finland genom kompakt försvarsspel. Sedan lossnade det för Lejonen och strax var matchen avgjord.

Nyhetsbild

Hund eller inte – dina gener påverkar valet

Det är ingen slump om vi väljer att skaffa hund eller inte. Våra gener har stor betydelse för valet, visar en ny studie. – Jag hade räknat med viss genetisk komponent, men jag blev förvånad över hur stark den här komponenten var, säger forskaren Tove Fall.

Säckinsamlingen Rejäl handling drar igång igen

Säckinsamlingen Rejäl handling har arrangerats sedan år 1975. Under den här tiden har 4H samlat in över 37 miljoner kilo plast, varav 611 ton i fjol.

Glad i dag...

Nyhetsbild

Stark insats av Socklot skola i gatustafetten

STAFETTKARNEVALEN Eleverna från Socklot skola stod för en rasande grann insats i gatustafetten för små grundskolor. Den mixade sextetten från Socklot slutade femma på fredagen.

Delad pott för KPV Akatemia och Sundom IF

Hemmalaget KPV Akatemia och Sundom IF spelade oavgjort i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll, 2–2 (0–0) på fredagen. Hemmalagets mål gjordes av S...

Seger för LBK mot NoStars efter sent avgörande

Efter en mållös första halvlek, tog LBK ledningen i andra halvleken i matchen i division 4 MÖ-distriktet mot NoStars, och bortalaget lyckades inte res...

Segerraden förlängd för FC Kiisto - besegrade KPS

3–0 (0–0) blev resultatet när FC Kiisto och KPS möttes på Elisa Stadion, Vasa på fredagen. I och med detta har FC Kiisto hela fem raka segrar i divisi...

Nyhetsbild

Finländaren bakom Norges Eurovisionsbidrag: "Finland skickade fel låt”

Att årets norska Eurovisionsbidrag enligt vissa har ett gammaldags sound var ett medvetet val för att nå framgång i tävlingen. Det säger bidragets finländska producent Henrik Tala som tävlar för Norge på lördagen.

Roys ruta: Sjunde gången gillt för Larsmo Bollklubb

Bortaförlust för Sääripotku II.

KPS föll på slutet – spelade länge tio mot elva

FOTBOLL Trots en man mindre orkade KPS länge hålla emot borta mot serieledarna Kiisto i Vasa.

Målrik sista kvart i Karleby

FOTBOLL Mållöst i 75 minuter, men sedan öppnades målkranarna i matchen KPV-Akatemia-Sundom IF.

Nyhetsbild

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Säl räddades i Skutnäs, togs till Högholmen

JAKOBSTAD I onsdags hittades en kut vid vattenbrynet i Skutnäs. Teija Löfholm på Jakobstadsnejdens Djurvänner blev kontaktad och inledde räddningsoperationen som tog sälen till Helsingfors.

I-JBK föll borta mot Sporting

Bortalaget I-JBK fick se sig besegrat av Sporting i fredagens match i division 3 Vasa-/MÖ-distriktet i fotboll. 2–0 (1–0) slutade matchen. I och med d...

Nyhetsbild

Ny skola presenterade sig på karnevalen

STAFETTKARNEVALEN Någon medalj blev det inte den här gången, men eleverna i Zachariasskolans gatustafettlag trivdes i Albergaterrängen.

Nyhetsbild

Första dagen på Stafettkarnevalen bjöd på strålande solsken – se bilder

Tusentals barn och unga från olika håll samlades på fredagen i Esbo för årets stora finlandssvenska idrottsfest. Se de bästa bilderna från den första dagen.

Nyhetsbild

Man kanonskadad vid 17 maj-salut

En man som skulle skjuta salut med en kanon på Norges nationaldag fick sin hand eller arm avsliten i en olycka.

Nyhetsbild

Nyfödda korpungar – Storbritanniens räddning?

Brexitkaos och en premiärminister vars dagar verkar vara räknade. Men Storbritannien kan i alla fall glädjas över att ha räddats från total undergång – av fyra nyfödda korpungar. Åtminstone om man ska tro myten om korparna som håller till i Towern i London.

Nyhetsbild

Muik fick plats i Finlandsserien

ISHOCKEY Muik kommer att spela i Finlandsserien också nästa år. Det står klart sedan hockeyförbundet delat ut licenserna inför 2019–20.

Nyhetsbild

IL: Petri Sarvamaa polisanmäler Heidi Hautala

EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa gillar inte att han framstår som abortmotståndare i Heidi Hautalas kollage på sociala medier.

Nyhetsbild

Supers budskap till Ständerhuset: Lagstifta om 0,7 vårdare per kund i äldreomsorgen

Regeringsförhandlarna har möjlighet att infria löftet om lagstadgad personaldimensionering inom äldreomsorgen, anser Super.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Bomb eller inte bomb? En av många snackisar i Slovakien

Den påstådda bomben i närheten av VM-arenan i Kosice hann både bekräftas och dementeras. Lejonens förbundskapten har i sin tur stått för explosiva uttalanden.

Nyhetsbild

Starkt försöksheat av Östensö

STAFETTKARNEVALEN Det lutkar medaljchans för Östensö skola på 5x80 meter. Det vittnar fredagens finfina försökstid om.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen är också köernas och bussarnas karneval

STAFETTKARNEVALEN Stafettkarnevalen är inte bara löpning – och solsken. Den är också köernas och bussarnas karneval. Lakritsen är grej som många köar för intill stadion i Alberga.

Nyhetsbild

Lånet bärgat för Kvarkenfärja – oväntat låg ränta lättar bördan för Vasa och Umeå

VASA Europeiska investeringsbanken lånar ut 70 miljoner på 25 år. Högre vinst från trafiken är ett krav. Sänkt räntenivå gör lånet lättare att bära.

Nyhetsbild

Fusknärvårdare i Nykarleby undersöks av polisen

En kvinna som fått anställning som närvårdare på Attendos nya äldreboende i Nykarleby hann inte ens börja jobba innan hennes  anställning var till ända och polisen inlett en förundersökning mot henne.

Nyhetsbild

Politiken når inte innanför Eurovisionsbubblan

När Eurovision Song Contest ordnas i Tel Aviv är den politiska situationen i landet inget som de närvarande journalisterna och fansen tänker så mycket på. Däremot talas det desto mer om säkerheten.

Författaren Herman Wouk är död

Den amerikanske författaren Herman Wouk är död, det uppger hans agent för nyhetsbyrån AP. Wouk blev 103 år gammal.

Nyhetsbild

Guldcoachen om Kaapo Kakkos potential: Han liknar Auston Matthews och Peter Forsberg

ISHOCKEY-VM Mikko Manner har följt med Kaapo Kakkos framfart på nära håll i landslaget och från motståndarbåset i FM-ligan. Att det handlar om en exceptionell talang finns det inget tvivel om.

Nyhetsbild

Den nya stafetten var en succé: "Både eleverna och lärarna blev rörda"

STAFETTKARNEVALEN Kirjala skola från Pargas gjorde det tillsammans. De vann i Stafettkarnevalen – i en stafett som gav elever med en funktionsnedsättning möjligheten att delta.

Europarådet vill försonas med Ryssland

Europarådet har enats om att låta Ryssland åter delta i dess arbete, efter en flera år lång dispyt som följde den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Nyhetsbild

Finlands honorärkonsuler i Latinamerika kommer på besök

Utrikesministeriet har bjudit in Finlands honorärkonsuler i Latinamerika för att sprida kunskap om Finland och finskt näringsliv.

Nyhetsbild

Finlandssvenska Robson fick en osynlig hjärnskada – Nu vill han få andra att tro på sina drömmar

Robson Lindbergs skada i en hockeymatch förändrade hans liv. Nu föreläser om livet före och efter olyckan. På fredagen besökte han Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Eurovisionen och de mänskliga rättigheterna: Hellre dialog än bojkott

På lördag avgörs finalen i Europas största sångtävling Eurovision Song Contest. Årets tävling utspelar sig i Tel Aviv i Israel och många upprörda röster har hörts kring evenemangets värdland.

Nyhetsbild

Stenman lämnar kommunstyrelsen: "Nu binder inget mig till Larsmo"

LARSMO Ulf Stenman har slutat både som Larsmos kommunstyrelseordförande och sportaffärens vd. Vad han ska göra i framtiden är vidöppet.

Nyhetsbild

Ledare för proteströrelse flyr Marocko

Aktivisten Nawal Benaissa, som under ett par månader ledde en proteströrelse i norra Marocko 2017, har flytt landet och sökt politisk asyl i Nederländerna, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

Glad i dag...

...är en ung dam

Nyhetsbild

Simhallen i Karleby stängd i fyra veckor

KARLEBY Badcentret Vesi-Veijari är stängt och öppnar igen först andra veckan i juni. Orsaken är en omfattande renovering.

Nyhetsbild

Korsholms högstadiums buss gick sönder – ändå inga större förseningar

STAFETTKARNEVALEN Bussen som Korsholms högstadium tagit till Stafettkarnevalen började plötsligt sakta ner – och stannade precis vid en uttänkt rastplats. "Vi skulle ändå ha matpaus och fick en ny buss under tiden", säger läraren Robert Bergkulla.

Nyhetsbild

Sist i mål i skolans sista karneval – Veikars njuter ändå: "Bästa skoldagen"

STAFETTKARNEVALEN Målet var att inte bli sist. Veikars skolas elever blev sist i gatustafetten. Eleverna är ändå positiva under skolans sista resa till Stafettkarnevalen.

Nyhetsbild

Elton John "lycklig" av filmen om sig själv

Skulle han komma, eller skulle han inte? Till sist dök Elton John upp och gjorde en överraskningsspelning i Cannes i samband med världspremiären på "Rocketman", filmen om hans liv. Men filmarbetet har superstjärnan inte lagt sig i.

Nyhetsbild

Kostnaderna för Nedervetil skola stiger – bygget försenas

NEDERVETIL Det blir dyrare än väntat att bygga Nedervetil skola på den plats som kommunen bestämt. Marken kräver bland annat djupare pålning.

Nyhetsbild

Europarådet vill mjuka upp sanktionerna mot Ryssland

Europarådets ministerkommitté gav på fredagen grönt ljus för att återinföra Rysslands rösträtt i organisationens parlamentariska församling, trots att Ryssland har kränkt Europarådets principer.

Nyhetsbild

Ari Stenman ny säkerhetschef på polisen i Sverige

Ari Stenman, som har sina rötter i Purmo, blir den svenska Polismyndighetens nya säkerhetschef från och med september. I dag jobbar han som säkerhetschef på Regeringskansliet i Sverige.

Nyhetsbild

Trump skjuter på beslut om biltullar

Trumpregeringen skjuter upp beslutet om att införa tullar på bilar och bildelar till USA i ett halvår, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Vita huset.

Nyhetsbild

Påven avslutar tjänst för brasiliansk biskop

Påve Franciskus har entledigat en brasiliansk biskop som utreds för att ha mörkat sexövergrepp mot barn inom sitt stift, uppger Vatikanen i ett uttalande.

Nyhetsbild

Pundet faller efter avbrutna brexitsamtal

Det brittiska pundet har fallit till den lägsta nivån på fem månader efter det att sex veckors fruktlösa brexitsamtal avbrutits mellan premiärminister Theresa Mays konservativa parti och det oppositionella Labour-partiet.

Nyhetsbild

"Bonde söker fru" flyttar ut i världen

Sverige är inte stort nog för "Bonde söker fru". Nästa år flyttar TV4:s populära dejtingsåpa ut i världen i spinoffen "Bonde söker fru: Jorden runt". Programledare är Linda Lindorff och rekryteringen av svenska utlandsbönder är i full gång.

Nyhetsbild

Obehöriga tog sig in på Eurovision – utreds

Trots utlovad hög säkerhet lyckades två obehöriga män ta sig in på skyddat området intill Eurovision Song Contest-arenan, uppger Aftonbladet.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen har kört i gång: "Roligt att vara här – vi vill vinna" – se videor

VIDEO OCH BILDSPEL Stafettkarnevalen bjuder på många känslor. Mitt i myllret av färger finns elever som är nervösa och förväntansfulla.

Författarnas hälsningar till regeringsförhandlingarna: Värna om nationallitteraturen!

Författar- och översättarorganisationerna vill att beslutsfattarna beaktar finländarnas läslust och Finlands rika nationallitteraturer i regeringsförhandlingarna.

Nyhetsbild

Henriksson förvånad över Sipiläs utspel: SFP försvarar också lantbruket

Juha Sipilä (C) säger att klockan går och målet är ännu inte i sikte. Antti Rinne (SDP) säger att Sipilä ger utlopp får stundens känslor och att det hör till förhandlingsprocessen.

Nyhetsbild

Bildspel: Karnevalen har startat

STAFETTKARNEVALEN Stafettfesten är i gång. Den första finalen är löpt och en hel helg med häftiga dueller väntar.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Dags för Stafettkarnevalen!

STAFETTKARNEVALEN Den 59:e upplagan av Stafettkarnevalen är här. Gör Jesper von Hertzens quiz och kolla vad du vet om den anrika stafettävlingen!

Nyhetsbild

André Haga har en bra träningssäsong bakom sig: "Jag har aldrig tränat så här bra"

CYKELORIENTERING FM i cykelorientering avgörs i helgen i Seinäjoki med stafetter på lördag och medeldistans på söndag. Botnias André Haga inriktar sig helt på söndagens individuella tävling.

Nyhetsbild

VPS gjorde storförlust i fjol – "Läget är allvarligt"

FOTBOLL VPS förlust i fjol är den största på 2010-talet. Klubben gick nästan 450 000 euro på minus. Nu är dessutom bolagets kapital slut.

Nyhetsbild

Barn skickade nakenbilder åt varandra och föreslog sex – polisen inte överraskad

Barn och unga i Åbotrakten har skickat nakenbilder till varandra, och elevvården i S:t Karins ska diskutera fenomenet på ett möte på fredagen. Polisen betonar att det för tillfället inte finns säker information om fenomenets omfattning.

Nyhetsbild

Amos Rex fick museibranschens pris

Konstsamfundets nya museum har belönats med ett museipris. Enligt juryn var invigningen av Amos Rex en av de största museihändelserna i fjol.

Nyhetsbild

Kampen mot hatretorik splittrad och ineffektiv – ministerier presenterar 12 åtgärdsförslag

Hatretorik är ett så allvarligt problem att det borde skrivas in i regeringsprogrammet. Det säger ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen som är ordförande för en arbetsgrupp som har analyserat näthat och hatretorik.

Glad i dag...

är en kvinna över beroendevårdsklinikens jobb.

Nyhetsbild

Gågrupper ska aktivera äldre

JAKOBSTAD Att vara ute och röra på sig är bra både för hjärta och hjärna, inte minst då man börjar komma upp i åren. Därför startar projektet Kraft i åren gågrupper för personer i åldern 75 och uppåt.

Arg i dag

är en person

Arg i dag

är flera frisörer

Nyhetsbild

Från utmattning till livslust: "Jag glömde vårda själen"

NYKARLEBY Pappans dödsfall, ett nytt krävande jobb och ett dåligt förhållande tömde Josefin Ahlskog på krafter. I all stress glömde hon återhämtningen.

Nyhetsbild

Sports ytter byter kedja – Finlands NHL-center tillbaka i träning

ISHOCKEY-VM Efter segern mot Danmark laddar Finland om för att möta Storbritannien i kväll. Joel Kiviranta får nya kedjekamrater och mellan stolparna hittas en VM-debutant.

Nyhetsbild

Nu släpper Dansbandsrävarna sitt album – på en riktig dansfest

"Minnenas melodier" heter skivan som fyra erfarna dansbandsartister har spelat in tillsammans.

Nyhetsbild

Polisen efterlyser försvunnen Teuvabo

ÖSTERMARK Tapio Otsomaa försvann för tre år sedan i Östermark (Teuva). Nu ber Centralkriminalpolisen om iakttagelser.

Nyhetsbild

Beväring skadad på övning utanför Karleby

KARLEBY En beväring fick skador i ansiktet, på händerna och låren när en projektil exploderade på en övning i Lochteå.

Nyhetsbild

Omöjligt husprojekt gav pris – "Det var snudd på en ruin"

JAKOBSTAD Att det skulle bli Skata visste de, men att hitta ett hus var värre. Charlotte Snellman gick runt i området och tog reda på vem som ägde tomma hus. I det tionde huset fick hon napp.

Nyhetsbild

Taiwan godkänner homoäktenskap: "Stort steg"

Som första land i Asien har Taiwan tillåtit samkönade äktenskap. Tusentals gayaktivister stod samlade utanför parlamentet när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

Nyhetsbild

Seta kräver regnbågspolitiskt program

Den sjuttonde maj firas den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi. Människorättsorganisationen Seta mötte politikerna utanför Ständerhuset för att påminna om regnbågsfolkets rättigheter.

Nyhetsbild

Ny festival håller på att slå ut i blom

KARLEBY En ny blomma i den österbottniska festivalfloran är kammarmusikfestivalen ”Vid vårens brant” som nu arrangeras för andra gången av Mellersta Österbottens kammarorkester (MÖK).

Nyhetsbild

Regeringsprogrammet ska vara färdigt om en vecka

Regeringssonderare Antti Rinne (SDP) håller fast vid att regeringsprogrammet ska vara färdigt om en vecka. I dag fortsätter grupperna sitt arbete och väntas leverera en rapport till ordförandegruppen på tisdag.

Nyhetsbild

Muddringen i full gång igen i Karleby – Försvarsmakten tog hand om granat

KARLEBY Muddringsarbetet har kunnat återupptas med full kraft igen i Karleby, efter att Försvarsmakten avlägsnat den granat ett mudderverk sög upp på torsdagen.

Ordkonstskola och radioröster får språkpris

Sydkustens ordkonstskola tilldelas Hugo Bergroth-priset 2019. Programledarna Simon Karlsson och Märta Westerlund vid Yle Extrem får årets språksporre.

Nyhetsbild

Brexit: Ny folkomröstning rycker närmare

Brexitsamtalen mellan brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer att avslutas utan någon överenskommelse, rapporterar BBC. Labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning rycker närmare.

Nyhetsbild

Förbundskaptenen hyllar Sports ytter: "Han har gjort det fantastiskt bra"

ISHOCKEY-VM Kaapo Kakko stal åter showen när Finland tvålade till Danmark på torsdagskvällen. Men även andra spelare får beröm av förbundskapten Jukka Jalonen.

Nyhetsbild

Aktionsgrupp vill se klimatnödläge – "Nu är sista chansen att nå klimatmålet"

Klimataktionsgruppen Elokapina ordnade en fredlig demonstration utanför Ständerhuset på fredagen. Målet är att ett klimatnödläge ska utlysas i Finland.

Nyhetsbild

Löparglädje i Esbo – nu har karnevalen öppnat sina portar

STAFETTKARNEVALEN 10 000 barn och unga från olika håll i Svenskfinland samlas i Esbo för att springa och heja när Stafettkarnevalen ordnas för 59:e gången.

Arg i dag

är vi

Glad i dag

är en mamma

Glad i dag

är en person

Nyhetsbild

Larsmoföretag växer kraftigt – expanderar till Seinäjoki

LARSMO Larsmoföretaget Löfs Ab växer så det knakar, även utanför kommungränsen. Nu investerar de i ett ytbehandlingsföretag i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Fel i samband med underhållet orsakade nödcentralernas dataproblem

Inget tyder på att något nödsamtal blev obesvarat under tiden som det inte gick att ringa till Vasa nödcentral under torsdagen meddelar Nödcentralsverket.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Dags för Stafettkarnevalen!

Den 59:e upplagan av Stafettkarnevalen är här. Gör Jesper von Hertzens quiz och kolla vad du vet om den anrika stafettävlingen!

Nyhetsbild

Karta uppdateras – helikopter i farten i Jakobstad

JAKOBSTAD På fredag eller lördag kommer en helikopter att cirkla över delar av Jakobstad. Uppgiften är att fotografera staden ovanifrån för att uppdatera baskartan över Jakobstad.

Nyhetsbild

Meteorologen: Det börjar se ut som sommar

I de västra delarna av Finland kan temperaturen stiga till 25 grader under veckoslutet. Helgen är solig och varm i nästan hela landet.

Nyhetsbild

Förskolan flyttade in i egnahem: "En dröm som går i uppfyllelse"

KARLEBY I Såka har förskolebarnen fått ett hus alldeles för sig själva. Det ger barnen arbetsro och underlättar steget från daghem till skola.

Nyhetsbild

Smältande isar väcker stormakters Arktisintresse

Mängder av olja och gas och en snabb genväg mellan Asien och Europa – alltihop gömt i Arktis. I takt med att isarna smälter av den globala uppvärmningen växer stormakternas intresse för Nordpolen. Och oron för vilken roll Kina kan få.

Nyhetsbild

Döda gråvalar förbryllar i USA

Tiotals gråvalar har under de senaste månaderna hittats strandade döda längs Nordamerikas västkust. Orsaken är oklar, men flera experter misstänker klimatförändringarna.

Nyhetsbild

Boston Bruins till Stanley Cup-final – Rask höll nollan i den fjärde konferensfinalen

ISHOCKEY Målvakten Tuukka Rask räddade 24 skott och höll nollan när hans lag Boston Bruins avgjorde matchserien mot Carolina Hurricanes i NHL-slutspelet.

Nyhetsbild

Djurvännerna äntligen i egen lokal

JAKOBSTAD Det finns många som älskar djur, men också alltför många som inte gör det. Därför behövs det upplysning om hur man sköter ett husdjur.

DEBATT: EU skapar möjligheter

EU är idag mycket mer än en gemensam marknad, flagga och valuta.

DEBATT: Klimatfrågan kräver samarbete

Valet till EU-parlamentet den 26 maj är synnerligen viktigt.

Debatt: Hedersvåld måste förebyggas i Finland

Ilta-Sanomat berättade den 10 maj om hur en invandrarkvinna med afghanistansk bakgrund råkade ut för hedersvåld på grund av att hon valde att inte bära slöja.

Nyhetsbild

Överraskande parti toppar statistik över antal unga kandidater

I fyra nationella val i rad har Svenska folkpartiet haft flest kandidater under 30 år. Något överraskande, säger statsvetare Claus Stolpe.

KOLUMN: Europa runt på 15 dagar

Fastän allt inte gick som på räls har vi definitivt fått mersmak. Att resa med tåg är dessutom ett klimatsmart alternativ.

Nyhetsbild

Wasa Teater får fint pris för att teatern lyfter fram de österbottniska berättelserna

Wasa Teater får Choraeuspriset av Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen. Prissumman är 10 000 euro.

Nyhetsbild

Kakkofoni kvällens melodi när Finland sänkte Danmark: "Det blev till att prova ett litet trick"

ISHOCKEY-VM Jämnt i första perioden, sedan nätade danskarna. Frågan som väcktes: Kan Kaapo Kakko göra det igen? Svaret lät inte vänta på sig.

Nyhetsbild

Sverige, Norge och Danmark vidare i Eurovisionen

Alla nordiska länder utom Finland är klara för final på lördag.