Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.8.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Sanna Nielsen fortsätter leda "Allsången"

"Allsång på Skansen" är slut för i år. I säsongens sista program passade Sanna Nielsen på att meddela att hon kommer tillbaka som programledare nästa år. – Jag har fått vara er allsångsledare i fyra år och jag har njutit av varje sekund. säger hon.

Nyhetsbild

Uppgift: Aktivist pressad att förneka tortyr

Saudiska myndigheter har erbjudit den kända kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul att bli släppt i utbyte mot medverkan i en video där hon förnekar att hon torterats och utsatts för sexuella trakasserier i häktet, uppger hennes familj.

Nyhetsbild

Polis mot demonstranter på Hongkongs flygplats

Det blev tumult mellan kravallpolis och demonstranter på Hongkongs internationella flygplats och för andra dagen i rad stoppas flygningar.USA:s president Donald Trump twittrar om att Kina skickar trupper till gränsen mot Hongkong.

Nyhetsbild

Domingo anklagas för sexuella trakasserier

Plácido Domingo är en av världens mest hyllade operastjärnor. Men bakom kulisserna har han utnyttjat sin ställning och systematiskt sextrakasserat kvinnor, enligt flera vittnesmål.

Såka föll mot K-Pallo på bortaplan

Såka fick se sig besegrat i mötet med K-Pallo på bortaplan i division 6 MÖ-distriktet i fotboll, med 1–4 (1–2). Målgörare för K-Pallo var Tomi Gronoff...

Nyhetsbild

Svensk ungdoms ordförande Sigfrids: Fasa ut användningen av torv

Svensk Ungdoms (SU) förbundsordförande Frida Sigfrids efterlyser snabba åtgärder för att motverka klimatförändringen efter IPCC:s rapport om markanvändningen.

Nyhetsbild

Centralhandelskammaren: sämre förväntningar på den globala ekonomin bådar inte gott för Finland

Enligt en rapport är förväntningarna på den globala ekonomin lika låga som 2011.

Nyhetsbild

Fredrik Westerlund: Oklart varför nukleära experter var i Archangelsk

Vad var det egentligen som hände vid testanläggningen i ryska Archangelsk i torsdags? Myndigheterna är – traditionen trogna –fåordiga. – Grundläggande är försvarssekretessen, men också en rysk kultur som inte vill erkänna svaghet och motgångar, säger Fredrik Westerlund vid FOI.

Hermes slog JHT

ISHOCKEY Karlebylaget vann höstens första träningsmatch.

Nyhetsbild

Roys ruta: NoStars besegrade PeFF

FOTBOLL PUF slog serieledarna från Nedervetil. Såka föll i Kalajoki.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Carlsson skriver om livet och dess labyrinter i sin nya novellsamling

Noveller är lätta att överblicka. Stilmässigt går de att variera nästan hur mycket som helst, säger Vasaförfattaren Ann-Sofi Carlsson.

Nyhetsbild

Ocean Viking begär säker hamn – har 356 migranter ombord

Efter att ha undsatt 356 migranter under fyra dagar på Medelhavet styr nu Ocean Viking norrut – trots att både Italien och Malta nekat räddningsfartyget att gå i hamn.

Nyhetsbild

Framtiden för Italiens regering fortsatt oviss

Italiens premiärminister Giuseppe Conte ska den 20 augusti tala till senaten om den politiska krisen i landet.

Nyhetsbild

Sannfinländares tal i riksdagen till åtalsprövning

Juha Mäenpää (Sannf) misstänks för hets mot folkgrupp. Polisen misstänker också Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Taee (SDP) för samma typ av brott.

PUF höll undan och vann mot Myran II

Hemmalaget PUF tog greppet om matchen mot Myran II i första halvlek, och ledde med 2–0 i paus. I andra halvlek kom Myran II närmare, men matchen i div...

NoStars vann mot PeFF - trots underläge i halvtid

I halvtid var PeFF i ledningen med 1–0 på Yxpila idrottsplan. Men NoStars vände - och vann. Till slut blev det 3–1 i matchen i division 4 MÖ-distrikte...

Nyhetsbild

Norsk längdåkare drabbad av hjärtstopp: "För tidigt att säga något om konsekvenserna"

Norske landslagsåkaren Sondre Turvoll Fossli drabbades under måndagen av plötsligt hjärtstopp, men mår efter omständigheterna bra.

Arg i dag...

...är en Larsmobo.

Nyhetsbild

KPV möter Karlebybördiga Petteri Forsell och HJK: "Vi fokuserar på vårt eget spel"

FOTBOLL KPV står för en utmaning på söndag då de regerande finländska mästarna HJK gästar Karleby. Tränaren Jani Uotinen vill att laget ska hålla nivån i 90 minuter, något som varit ett problem under säsongen.

Nyhetsbild

Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa – satsar på forskning och utveckling

Danfoss fortsätter att satsa och investera trots att det finns tecken på att marknaden viker sig något. Koncernen har fått en bra start på året, speciellt i Vasa. Danfoss investerar i nya produktionslinjer i Vasa.

Nyhetsbild

Riktlinjer för flytt av byggrätter godkändes i Nykarleby

NYKARLEBY För att snabbt kunna hantera enskilda ärenden gällande flytt av byggrätt går staden nu in för klara riktlinjer.

Nyhetsbild

Den tvivlande tron i ny diktsamling

RECENSION "Det är lätt att tro på en god Gud när allt är bra – men vad händer då när vi möts av lidande, död och ångest samtidigt som Gud verkar vara tyst?"

Nyhetsbild

100 år av trädgårdsodling och vänner – förening firar med fin fest i Vasa

I ett sekel har de gjort exkursioner, haft picknick i varandras trädgårdar och bytt plantor på plantbytardagen. Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar 100 år.

Nyhetsbild

Dansk statsminister ber barnhemsbarn om ursäkt

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har framfört en offentlig ursäkt till de tidigare barnhemsbarn som utsatts för våld och vanvård i statens vård.

Nyhetsbild

Trump backar i handelskonflikten

President Donald Trump och USA backar nu i handelskriget med Kina. Planerade tullar på en rad olika kinesiska varor skjuts upp till december.

Nyhetsbild

Tullen skolar ny mathund – vill effektivera bekämpningen av afrikansk svinpest

Den fyra månader gamla labradoren Rico ska hindra bland annat afrikansk svinpest från att spridas till Finland via livsmedel. Om sjukdomen når landet kan det leda till miljonförluster för svinuppfödningen och köttindustrin.

Nyhetsbild

Karleby stad bjuder Vittsarelever på busskort – vill trygga barnens skolväg

Brobygget vid Perho å gör att de elever som bor norr om Vittsar skola får en otrygg skolväg i tio veckor framöver. Därför bjuder staden ut gratis busskort åt eleverna.

Nyhetsbild

Anrik färgbutik i Karleby stänger dörrarna– verksamheten lever vidare

Värisilmä Sandkvist har varit verksam i Karleby sedan 1962. Men i höst lägger den anrika butiken på Skolhusgatan ner.

Nyhetsbild

Hesburger till gågatan – hoppas öppna ännu i år

JAKOBSTAD Hesburger planerar ny restaurang i Åströmshuset i Jakobstad. Snabbmatskedjan väntar på tillstånden men hoppas öppna redan i år.

Nyhetsbild

Trafikknuten vid Perho å öppnades – inga bilköer på Riksåttan

De värsta farhågorna besannades inte: Trafiken löpte förhållandevis problemfritt på Riksåttan under tisdagens rusningstid.

Nyhetsbild

Global tredubbling av mässlingfall – desinformation om skadeverkning en orsak

Antalet rapporterade mässlingsfall i världen ökar kraftigt. Nu slår Världshälsoorganisationen larm om sjunkande vaccinationsgrader, en utveckling som till viss del drivs av "desinformation" om påstådda skadeverkningar.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist och Minna Hollanti till Nordiska juniorkampen

FRIIDROTT Nordiska juniorkampen för 19-åringar arrangeras i norska Kristiansand i helgen. Falkens Nathalie Blomqvist och Minna Hollanti, GIF, är båda uttagna.

"Hongkong har hamnat i recession"

De våldsamma protesterna i Hongkong har skrämt marknaden och skapat svallvågor över Asien. En militär inblandning från Peking vore ödesdiger för finansmetropolen – men skulle skada en redan hårt pressad kinesisk ekonomi alltför mycket för att vara sannolik, bedömer en expert.

Nyhetsbild

Presidenten på Åland: "Viktigt att berätta om Ålandsmodellen i geopolitiskt svåra tider"

Det nya ekonomiska systemet, Ålandsexemplet, det åländska näringslivet och den åländska demokratin var några av de saker som president Sauli Niinistö diskuterade under sitt besök på Åland på tisdagen.

Nyhetsbild

K-gruppens bilbolag samarbetsförhandlar: "Betydligt sämre marknadsläge i branschen"

I år har antalet nyregistrerade bilar fallit med tolv procent. 190 personer kan förlora jobbet vid K-gruppen.

Nyhetsbild

Nya lokaler invigs i Zachariasskolan –" Elever och lärare kan skapa en bättre gemenskap"

Nykarleby I Nykarleby välkomnades skolstarten med en invigning av skolans nybyggda lokaler. Både lärarna och eleverna är nöjda med de nya lokalerna.

Nyhetsbild

Muik värvade back – "Blir en tydlig förstärkning"

ISHOCKEY Under helgen spelade Muik sina första matcher för året. Det blev en lyckad utflykt som slutade med turneringsseger. Dessutom har klubben gjort klar med en ny spelare.

Nyhetsbild

Kreml försvarar polisinsats vid protester

Tusentals gripanden och rapporter om övervåld. Trots det anser styret i Ryssland att polisens agerande vid de omfattande protesterna i Moskva har varit berättigat.

Nyhetsbild

Högre inflation än väntat i USA

De amerikanska konsumentpriserna steg oväntat mycket i juli.

Nyhetsbild

Veikkaus grundar etiskt råd

Spelmonopolbolaget Veikkaus har varit på tapeten de senaste dagarna efter att bolaget drog tillbaka en reklam som kopplades till spelberoende.

Nyhetsbild

Sysselsättningen första prioritet i budgetförhandlingarna

Finansminister Mika Lintilä (C) säger att finanserna ska vara i balans år 2023. Han poängterar vikten av förutsägbarhet och stabilitet i ekonomin.

Nyhetsbild

Rödsö skolas lärare: "Vi ska ha en bra sista termin och skapa fina minnen"

KARLEBY Nu går sista visan för Rödsö och Vittsar skola. Det betyder att den sista terminen någonsin inleddes på tisdagen. Efter årsskiftet börjar barnen i Chydenius skola.

Nyhetsbild

Stark insats av Daniel Enkvist i Danmark – fick förtroendet att döma finalen

FOTBOLL Jakobstadsdomaren Daniel Enkvist tillbringade förra veckan i Danmark där han dömde öppna nordiska mästerskapen för U17- landslag. Det gick så bra att han fick ansvaret att döma finalen.

Nyhetsbild

Tre österbottningar till Sverigekampen för 17-åringar

FRIIDROTT Framgångarna i 16 och 17-åringarnas FM-tävlingar i Kankaanpää i helgen gjorde att Leonard Markén, Alexander Björkgren och Essi Melender är uttagna till Sverigekampen för 17-åringar om två veckor.

Nyhetsbild

Äldre i Vörå väntar en dag på kommunal matservice

Under årets första sex månader måste äldre inom Vörå kommuns område vänta på matservice och hemservice i endast en dag. Väntetiden för närståendevård var betydligt längre.

Nyhetsbild

Trångt i matsalen första skoldagen: "Det är en utmaning"

JAKOBSTAD Skolstarten har gått som planerat vid Oxhamns skola men det finns ännu justeringar som behöver göras, enligt rektorn Peter Lindqvist.

Nyhetsbild

Sju finländare till final på medeldistansen i VM i orientering: "Målsättningen uppfylldes"

VM I ORIENTERING Alla sju finländska deltagare på medeldistansen i VM i orientering klarade kvalet. Det betyder att alla syns i fredagens final.

Nyhetsbild

Nina Åbrandt jobbar på ny bok om yoga för högkänsliga– bytte stol mot matta

KRONOBY Nina Åbrandt gav i våras ut en personligt hållen bok om yoga. Nu har hon redan börjat skriva på nästa bok – om yoga för högkänsliga.

Nyhetsbild

Hastighetsbegränsningen på Paul Hallvars gata sänks

JAKOBSTAD Under sommarens vägarbeten höjdes den tillåtna hastigheten på Paul Hallvars gata tillfälligt. Nu har skolorna startat och hastigheten sänks tillbaka.

Nyhetsbild

Tufft bakslag för finländska NHL-löftet – skada kan spoliera hela säsongen: "Fruktansvärd nyhet"

ISHOCKEY Calgary Flames unga backlöfte Juuso Välimäki lär inte synas i ishockeyrinkarna på flera månader.

Bidra till en konstnärs video om Karleby

KARLEBY En Los Angelesbaserad konstnär som gästar Karleby gör en video om livet i staden – och vill att folk som rör sig i den ska bidra med material.

Nyhetsbild

Efter ännu ett jäv: Storbötet behandlas på nytt i augusti

NYKARLEBY För två år sedan fick planerna för Storbötet rivas upp på grund av jäv, i juni hände det igen. Nu är förhoppningen att Storbötet behandlas i rask takt i augusti.

Nyhetsbild

Aggressiv ko orsakade trafikstopp – sköts

En ko med livsvilja har orsakat tumult i danska Århus. Kon, som rymt från ett slakteri, beskrevs som aggressiv och potentiellt farlig för allmänheten när den rörde sig genom staden.

Nyhetsbild

Kraftigt höjd strålning efter rysk explosion – myndigheterna ger få detaljer

Strålningsnivåerna i staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär testanläggning i förra veckan. Enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala efter olyckan på en havsplattform i Vita havet.

Stor medaljskörd i årets veteran-FM – Haglunds plockade guld

FRIIDROTT Regionens duktiga veteranidrottare tog hem ett stort antal medaljer när FM avgjordes i Åbo i helgen. Det är framför allt löpgrenarna som ger framgång.

Nyhetsbild

Minnesenhet hittad efter flygkraschen i Umeå

Statens haverikommission i Sverige har hittat en minnesenhet som kan bringa klarhet i vad som hände när flygplanet i Umeå kraschade i juli och nio personer omkom.

Nyhetsbild

Lönngren etta i Pieksamäki – har chans på totalsegern

DRAGRACING Jens Lönngren tog hem segern i den senaste deltävlingen i dragracingens Pro Street-klass. Nu är han med och kämpar om totalsegern.

Nyhetsbild

Bayern München lånar kroatisk VM-stjärna

FOTBOLL Fotbollsspelaren Ivan Perisic är klar för den tyska storklubben Bayern München.

Nyhetsbild

Finansieringspaket ska hjälpa kassakrisen i VPS – styrelseordförande: "En lösning finns inom räckhåll"

Det finns muntliga löften och finansieringsavtal ska kunna undertecknas i början av september. Det säger VPS styrelseordförande Riku Asukas.

Nyhetsbild

Spännande start för treor i ny skola: "De har en lite bättre skolgård här"

JAKOBSTAD I Bonäs skola i Jakobstad är det inte bara ettorna som tycker det är lite pirrigt den första skoldagen. En klass treor har nu flyttat hit från Vestersundsby.

Nyhetsbild

Ny gräsmatta i Kipparihallen

FOTBOLL Kipparihallen i Karleby kommer att vara ur bruk några veckor under hösten. Orsaken är att hallen ska få en ny matta.

Nyhetsbild

Junttila lämnar KPV – föreningen söker ersättare

FOTBOLL KPV:s marknadsföringschef och matchansvarige flyttar till huvudstadstrakten.

Nyhetsbild

Regeringen förbereder reform av familjeledigheten

Regeringen vill genomföra en reform av familjeledigheten som ökar jämlikheten och jämställdheten. Reformen ska beredas i en inofficiell arbetsgrupp på trepartsbasis.

Nyhetsbild

Advokat: "Inte omöjligt att Asap Rocky döms hårdare"

När amerikanske hiphopartisten Asap Rocky släpptes på fri fot efter drygt en månad i häktet i Stockholm firade många som om världsstjärnan frikänts. I morgon kommer tingsrättens dom. Den stora frågan är om han kommer att tvingas återvända till Sverige.

Nyhetsbild

Silver och brons i Haj FM till Karleby

SEGLING Tre båtar från Karlebys Hajflottilj deltog i Haj FM-tävlingarna, som arrangerades av SPS i Helsingfors förra veckoslutet. 

Nyhetsbild

På besök i Owe Inborrs studio – "Jag har helt på egen hand byggt upp hela min verksamhet"

PEDERSÖRE Till Owe Inborrs studio i Pedersöre kommer band för att spela in metal, punk och rock. En del av dem reser in från utlandet.

Nyhetsbild

HD tog ställning i husrannsakan mot Helsingin Sanomat-journalist

Högsta domstolen har gett ett prejudikat i ett ärende som gäller beslagtagning av material som innehåller källskyddade uppgifter.

Nyhetsbild

Staden rustade upp lekparker – Lions skapade ny för både barn och vuxna

JAKOBSTAD Staden Jakobstad har satsat på att förbättra barnens tillvaro i sommar genom att byta ut gamla redskap på lekplatserna. Lions Club har aktiverat talkoandan och byggt upp en motionspark vid Gamla hamn.

Nyhetsbild

Yle: Allvarliga klagomål mot byggbolaget Sisco – polisen misstänker brott

Nu har också polisen blivit intresserad av byggbolaget Siscos verksamhet. Bolaget har bytt ägare flera gånger och slarvat med byggandet.

Nyhetsbild

Översvämningar i Norge – 21 evakuerade

21 personer har evakuerats på grund av översvämningar i Brumunddal i Ringsaker i norska Hedmark.

Nyhetsbild

Kvinnokliniken i Helsingfors öppen igen efter eldsvådan

Söndagens eldsvåda ledde till att Kvinnokliniken evakuerades. I dag kan arbetet återupptas.

Nyhetsbild

Isa Lindgren-Backman om ny musikalkurs: "Vi har så roligt så vi gråter"

KARLEBY Kanske det är dags att förverkliga dina musikaldrömmar, lära dig ryska eller kanske du vill ta del av smugglarhistorien i Karlebynejden? Då är Karlebynejdens institut rätt adress.

Nyhetsbild

Detta är också hedersmord

RECENSION Katarina Wennstam återkommer till våld mot kvinnor i folkhemmet i sin nya bok "Vargen".

Nyhetsbild

Händer i dag: Finansminister Mika Lintilä(C) berättar om nästa års budget

De ekonomiska utsikterna ser osäkra ut när nya regeringen inleder sina första budgetförhandlingar.

Nyhetsbild

DEBATT: Kan garagen på Järnvägsgatan räddas?

Noterar till min besvikelse att man har börjat riva de gamla trägaragen på Järnvägsgatan. Går det ännu att rädda några av dem?

Nyhetsbild

Skogsägare uppmanas ge akt på granbarkborren– flera regioner ligger i riskzonen

Stora mängder stormfälld skog ökar risken för angrepp av granbarkborre. Karleby, Vasatrakten och Sydösterbotten har utpekats som riskområden, men än har barkborren inte slagit till.

Nyhetsbild

Forskare uppspelta: Fynd ger stöd för biblisk förstörelse i Jerusalem

Fynd vid utgrävningar av Sionberget i Jerusalem ger stöd för den babyloniska invasionen som beskrivs i bland annat Bibeln. Förstörelsen av Jerusalem är en viktig händelse både för judar och kristna.

Nyhetsbild

Positiva försök med ny ebolamedicin – "Fantastiska nyheter"

Forskare knutna till WHO har kommit ett steg närmare att hitta de första effektiva behandlingsmetoderna mot Ebola.

Nyhetsbild

FBI slog till mot miljardären Jeffrey Epsteins privat-ö

Epstein, miljardär och dömd sexförbrytare, satt häktad misstänkt för nya sexbrott när han hittades död i sin cell, där han misstänks ha tagit sitt liv.

Misstänkta mördarna i Kanada begick självmord

De bägge tonåringar som misstänks ha dödat tre personer i Kanada begick självmord, bekräftar polisen nu efter att obduktioner genomförts.

Nyhetsbild

EU:s försvarsministrar träffas i Helsingfors

Ministrarna är intresserade av hur digitaliseringen påverkar försvaret. Företrädare från Nato och FN deltar också.

Nyhetsbild

Veronica Rehn-Kivi: Förbättringar inom äldreomsorgen måste fås till stånd

Måltiderna på äldreboenden ska vara välsmakande och vackert upplagda för att höja livskvaliteten för de äldre, säger Veronica Rehn-Kivi (SFP).

KUF hade målfest borta mot PeFF II

Det blev en riktig storseger för KUF mot PeFF II borta i division 6 MÖ-distriktet i fotboll. Matchen slutade 1–7 (0–4). Matchen blev den nionde i rad ...

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I eufemismernas mångsidiga värld råder både värdighet och fördunkling

På väg hem från veterinären skickade jag ett meddelande till mina vänner. Nu är hon borta, skrev jag.

Nyhetsbild

LEDARE: Mänsklighetens många färger

Medan de flesta inte uppfattar sexuella minoriteter som ett hot mot samhällsmoralen för bakåtsträvare en desperat kamp för att samla sina led.