Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

2.3.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Kilometerhög askpelare från indonesisk vulkan

Himlen över indonesiska Sumatra förmörkas av ett runt 5 000 meter högt askmoln, sedan vulkanen Sinabung fått ett utbrott på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

USA inför sanktioner mot sju ryssar

USA inför sanktioner mot sju ryssar. Landets underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att Moskva låg bakom förgiftningen av oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj förra året.

Nyhetsbild

Eurovision siktar på liveframträdanden – nödlösningar finns också

Eurovision Song Contest ser ut att genomföras med artister på plats. Nu har EBU tagit fram en coronastrategi för att göra det möjligt.

Nyhetsbild

Tre i Polen frias för Madonnabild med regnbågsgloria

De åtalades för att ha spridit bilder av jungfru Maria i regnsbågsgloria och riskerade fängelse för att ha kränkt religiösa känslor. Men nu frikänns tre hbtq-aktivister av polsk domstol eftersom de inte anses ha haft som uppsåt att kränka någon.

Nyhetsbild

Ännu oklart om äldre elever distansundervisas från måndag: "Situationen är ny"

Ska österbottniska högstadieelever när- eller distansundervisas efter sportlovet? Regeringens åsikt är klar – men ingen vet ännu hur det blir.

Nyhetsbild

Västra parkens skola läggs ner

Karleby Finskspråkiga Västra parkens skola läggs planenligt ner den sista juli. Flytten av eleverna till Storby skola kan ske tidigast vid årsskiftet.

Ellen Strömberg: Jag har varit ett föredöme, men ändå

KOLUMN

Nyhetsbild

279 skolflickor frigavs i Nigeria

Nästan 300 flickor som kidnappades från en internatskola i nordvästra Nigeria har frigivits. Flickorna misshandlades och hotades till livet av kidnapparna.

Nyhetsbild

Ville Itälä på EU:s antibedrägerienhet Olaf varnar för vaccinbedragare

En hel miljard extra vaccindoser har erbjudits till allehanda regeringar inom EU. Fast om doserna verkligen existerar är en annan sak.

Nyhetsbild

Professor i rättsvetenskap: Regeringen skjuter multipla stridsspetsar och hoppas att någon landar rätt

Det råder stor förvirring kring regeringens senaste pressträffar. Regeringen och republikens president har utlyst undantagstillstånd och vill aktivera beredskapslagen medan rättslärda säger att det inte går.

Nyhetsbild

Karl-Gustav åkte Vasaloppet mellan Såka och Nedervetil: "Nu ska jag vila i 120 timmar"

LÄNGDSKIDOR Efter 34 Vasalopp i Sverige åkte Vasaloppsveteranen Karl-Gustav Björk sitt 35:e lopp mellan Såka och Nedervetil på tisdagen. Han är en av deltagarna i Vasaåket Hemma 2021. Det vill säga minst 90 kilometer i eget spår.

Nyhetsbild

Chefsöverläkaren i Egentliga Finland varnar för ökad smittspridning

Största delen av alla nya coronavirusfall i Egentliga Finland konstateras bland vuxna i arbetsför ålder. Trots det rekommenderar landskapets coronakoordinationsgrupp att undervisningen för årskurserna 7–9 och på andra stadiet sker på distans.

Nyhetsbild

Nu får seniorerna träffas ute i byarna – "Vi har så roligt"

KARLEBY Historia, kaffe och kanske lite bingo står på agendan när Rödsöseniorer möts i den nedlagda skolan. De är glada att få umgås och samtalsämnena tar inte slut.

LEDARE: Vaccinfrågan borde ges högsta prioritet

När ska sanningen gå upp för oss finländare om att EU har kört på grund i sin enormt viktiga uppgift att skaffa fram vaccin till EU-medborgarna?

Nyhetsbild

Vanda förbättrar sin smittspårning – försvarsmakten och församlingen rycker in och hjälper

Förra veckan rapporterades om problem med smittspårningen i Vanda. Nu har staden lyckats rekrytera nya smittspårare och därtill fått hjälp utifrån för att klara av situationen.

Nyhetsbild

Bidens budskap till Putin: "Jag är inte som Trump"

USA-experten Jan Hallenberg tolkar de nya sanktionerna mot ryska höjdare som en markering från president Joe Biden om att han inte ser mellan fingrarna på Rysslands agerande.

Nyhetsbild

Nya coronafall vid varvet i Raumo – nu införs mätning av arbetares kroppstemperatur

Raumovarvets vd Jyrki Heinimaa säger att de nya smittfallen var väntade. Med striktare åtgärder hoppas man kunna förhindra framtida coronakluster.

Nyhetsbild

Tegnell planerar för hårdare tag – vill att svenskarna slutar resa inom landet

Smittspridningen av coronaviruset ökar och Folkhälsomyndigheten planerar nu för strängare restriktioner. Det kan bli aktuellt att begränsa kollektivtrafiken till halvfulla fordon och även en nationell reseavrådan för inrikesresor, om utvecklingen går åt fel håll.

Nyhetsbild

581 nya coronafall – ytterligare 5 avlidna

Omkring 6,9 procent av Finlands befolkning har nu fått sin första dos av coronavaccinet. 1,5 procent har fått också den andra dosen.

Nyhetsbild

Nykarlebybo polisanmäls för omfattande svartbygge

NYKARLEBY En Nykarlebybo som gjort en omfattande muddring, byggt bastu, förråd och ett fritidshus på hjul på samfällighetens strand i Socklot polisanmäls för miljövårdsbrott och byggnadsförseelse.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Staten gick miste om 14 miljoner euro på dataaffär – "Ingen vilja att styra om affären", säger Viktor Kock

Staten kunde ha fått 14 miljoner euro när Vasa sjukvårdsdistrikt och tre andra köpte nytt patientdatasystem. Att staten gick miste om det beror på att affären gjordes med Cerner-koncernens irländska dotterbolag i stället för med dess finska bolag. Det visar Svenska Yles granskning av affären.

Nyhetsbild

Femtio sökande till klasslärartjänst i Kronoby

KRONOBY En tjänst som klasslärare med första placering i Centralskolan i Kronoby har lockat hela 50 sökande.

Nyhetsbild

Coronagruppen: Unga får utöva hobbyer i små grupper

Barn och unga får utöva hobbyer om de inte är fler än sex personer. Så säger coronagruppen i Österbotten. Men de uppmanar andra stadiet och högskolor att studera på distans.

Nyhetsbild

Drunkningsolycka i Sibbo – isarna nu mycket förrädiska

Räddningsverket lyckades inte rädda personen som gick genom isen i Sibbo på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Personbil körde in i långtradare i Kauhava – en person omkom

Polisen utreder orsaken till att en personbil plötsligt körde över på fel sida av vägen och krockade in i en långtradare i Kauhava under natten till tisdagen.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 i Jakobstadsområdet

Under tisdagseftermiddagen kunde ett nytt fall av covid-19 konstateras i Jakobstadsområdet.

Nyhetsbild

Stängning väntar Kronobys matställen – "Orättvist och konstigt"

KRONOBY Om regeringens förslag godkänns måste Restaurang Marina's i Terjärv stänga den 8 mars, medan restaurang Pelimanni i Kaustby får hålla öppet. Det känns orättvist, säger Christine Knutar på Marina's.

Nyhetsbild

Den gemensamma ansökan förlängs – ansök om studieplats senast 7 april

Ursprungligen skulle den gemensamma ansökan stängda den 23 mars, men ansökan förlängs nu med drygt två veckor.

Nyhetsbild

Så påverkar sociala medier demokratin – lyssna på nyaste avsnittet av Bakom rubrikerna

Kim Strandberg, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa diskuterar sociala medier och demokrati i dagens avsnitt av Bakom rubrikerna.

Nyhetsbild

Sammanbiten Sarkozy överklagar fängelsedom – också domare och advokat får straff

Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresidenten till tre års fängelse, varav två års villkorligt.

Nyhetsbild

Hela landet drog ner på resandet förra veckan – sportlovet ledde inte till massflykt från Österbotten

Resandet mellan landskapen har minskat i hela landet jämfört med veckan innan. Sportlovet i Österbotten har inte lett till en likadan folkvandring till Lappland som i förra veckan då det var sportlov i Nyland och Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Många frågetecken kring regeringens planer på att införa utegångsförbud – "Kan öppna Pandoras ask"

Enligt Teuvo Pohjolainen, professor emeritus i offentlig rätt, kan ett eventuellt utegångsförbud sänka tröskeln för att kringgå grundlagsstadgade rättigheter i framtiden.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen står bakom Stina Mattila – tar inte upp hennes ledarstil igen

KARLEBY Varken stadsstyrelsen eller fullmäktigegruppernas ordföranden är beredda att på nytt behandla stadsdirektör Stina Mattilas ledarstil.

Nyhetsbild

Johaug bärgade andra VM-guldet med förkrossande marginal – Roponen bästa blåvita åkare: "Grät av lycka"

LÄNGDSKIDOR Samma medaljtrio som i skiathlon klev upp på prispallen också i distansloppet. Och nu var Therese Johaug ännu mer överlägsen. Riitta-Liisa Roponen var bästa finländare med en placering bland de tio bästa.

Nyhetsbild

Frida Hyvönen har ömsat skinn – Medveten om död och tid

Att vara självständig och samtidigt vara tillsammans med någon – är det överhuvudtaget möjligt? Det sjunger Frida Hyvönen om på sin nya fullängdare "Dream of independence".

Nyhetsbild

Saudisk kronprins anmäls för journalistmord

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser anmäler den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi och andra brott mot journalister i kungadömet. – Kronprinsen kan inte fly från sina brott för alltid, säger Khashoggis fästmö.

Nyhetsbild

Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov fyller 90 – firar med Zoomkalas

När Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, fyller 90 år strömmar gratulationerna från världens toppolitiker in.

Nyhetsbild

Inflationen i eurozonen ligger stilla – inflationen väntas snart börja öka

Inflationen i eurozonen höll sig stilla under februari. Priserna i de 19 länderna ökade 0,2 procent.

Nyhetsbild

Atria satsar på nötfoderbolag – Osuuskunta Maitosuomi med

Atria satsar på nötfoderverksamhet. Gruppen bildar ett nytt försäljningsbolag. Även Osuuskunta Maitosuomi med.

Nyhetsbild

Premiär för Sveriges tv-älgar 18 april – i bästa fall syns också orrspel

Startdatum för SVT:s populära "Den stora älgvandringen" blir i år den 18 april. I fjol ville tio miljoner se älgarna gå genom skogen.

Nyhetsbild

Regionförvaltningsverket i Södra Finland håller fast vid sitt beslut – gymmen får vara öppna

Tolkningen av paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar har lett till meningsskiljaktigheter i södra Finland. Nu är frågan utredd och Regionförvaltningsverkets tidigare beslut kommer inte att ändras.

Nyhetsbild

Polisen i Sverige varnar för snåriga virusregler – Färre får delta i religiös begravning än i borgerlig

Polisen i Sverige oroas övar att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat. Otydligheten kan leda till att allmänheten får svårt att veta vad som gäller.

Nyhetsbild

Volvo ska gå över till elbilar som säljs online

Volvo Cars drar i bromsen när det gäller produktion av bilar med förbränningsmotorer. Senast 2030 ska man enbart sälja elbilar. Modellerna ska enbart säljas via onlinehandel.

Nyhetsbild

Just nu: Regeringen håller coronainfo för studerande

Studerande har på förhand fått skicka in frågor som de önskar att tas upp under informationsmötet på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

1,8 miljoner reserverade för kultur förblev oanvända i Vasa – "De skulle ha gått till personalkostnader och föreställningar"

Stadsdirektören tror inte att coronan på lång sikt kommer att skada kulturlivet i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa fortsätter att ha merparten av Österbottens nya coronafall

Många av de nya coronafallen satt redan i karantän när de fick symptom.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall inom Soite – cirka tio satta i karantän

Ett nytt coronafall har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Världens barn har berövats en stor del av skolåret – "Finland har visat en berömvärd initiativförmåga"

Efter ett långt avbrott är Finland med och finansierar verksamheten i samarbetsplattformen Global Partnership for Education med totalt 25 miljoner euro till och med år 2025, skriver Rädda Barnen.

Nyhetsbild

THL: 581 nya coronafall i Finland

Sammanlagt 58 645 fall av sjukdomen covid-19 har hittills bekräftats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Twitter ska ta itu med coronalögner

Twitter ska börja varningsmärka inlägg som vilseleder eller ljuger om coronapandemin. Som exempel tar sociala medier-företaget inlägg som påstår att vaccin används för att skada eller kontrollera människor.

Nyhetsbild

Stort antal permitterade i Österbotten – coronapandemin syns tydligt i sysselsättningssiffrorna

Antalet permitterade i Österbotten och Mellersta Österbotten har ökat med mer än 200 procent jämfört med för ett år sedan.

Nyhetsbild

13 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

UPPDATERAD Incidensen har åter sjunkit något jämfört med gårdagen. Enligt sjukvårdsdistriktet är det nu 9 procent av befolkningen över 16 år som fått den första dosen av coronavaccinet.

Nyhetsbild

Dubbskorna på – "Väderleken ute syns i jourens mottagning"

JAKOBSTAD/KARLEBY Redan förra veckan slog en blixthalka till i och med den milda väderleken. Både vid jouren i Karleby och Jakobstad syns riskfaktorerna med vädret tydligt i det ökade antalet halkskador under helgen.

Nyhetsbild

Över 300 000 finländare utan jobb i januari – läget värst i Nyland

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland skriver att landskapet har den klart sämsta sysselsättningssituationen i Finland.

Nyhetsbild

HS: Statsministern slår bort anklagelser om att ha satt riksdagen under tidspress

Regeringen har uppgett att det tar cirka fyra dagar för riksdagen att godkänna lagförslaget som gör det möjligt att stänga alla restauranger. Helsingin Sanomat skriver att regeringen får en känga för att ha gett riksdagen en tidtabell.

Nyhetsbild

Polisen: Använd vinterdäck när det är vinterföre

Man ska inte ge sig ut med sommardäck om det är halt påminner polisen.

Nyhetsbild

Vasaloppets målgång flyttas – efter 99 år

LÄNGDSKIDOR Vasaloppsmålet i Mora, ett av Sveriges stora idrottshistoriska landmärken, ska byta plats. Därmed blir det klassiska loppet 100 meter kortare. Ändringen får kritik.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Finland gick miste om miljoner i skatteintäkter när Vasa sjukvårdsdistrikt köpte datasystem

Irland får skatteintäkter när finländska sjukvårdsdistrikt köper datasystem för 300 miljoner euro – medan Finland lämnas utan.

Nyhetsbild

KPV lånar spelare från Inter

FOTBOLL KPV lånar en mångsidig defensiv spelare från Inter för denna säsong.

Nyhetsbild

Novavax hoppas på godkänt vaccin i maj

Det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax hoppas kunna få sitt vaccin mot covid-19 godkänt i USA redan i maj, det uppger företagets chef Stanley Erck.

Nyhetsbild

Ministrar söker dialog med Myanmars militär

Nya protester bröt ut i Myanmar i går. För att försöka bringa lugn i landet ska utrikesministrarna i sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean under dagen ha en dialog med landets militärledare och, hoppas de, Aung San Suu Kyi.

Nyhetsbild

Prins Harry: Rädd att historien upprepar sig

Prins Harry, som förra året skakade om sina brittiska landsmän rejält med beskedet att han och hustrun Meghan lämnar sina kungliga åtaganden, var rädd för att historien med hans mors tragiska öde skulle upprepa sig.

Nyhetsbild

Ljuständning på Karleby torg till minne av tonåringen som mördades i Forsby

KARLEBY Minnesstund ordnas fredagen den 5 mars på olika håll i Finland.

Nyhetsbild

300 kidnappade skolflickor i Nigeria nu frigivna

Samtliga av de omkring 300 skolflickor som förra veckan kidnappades i delstaten Zamfara i Nigeria har släppts. Det uppger Zamfaras guvernör.

Nyhetsbild

Besked om Social- och hälsovårdsministeriet och Regionförvaltningsverkets paragraftolkning väntas

Social- och hälsovårdsministeriet och Regionförvaltningsverket i Södra Finland har gjort olika tolkningar av paragraf 58 g i den uppdaterade lagen om smittsamma sjukdomar.

Nyhetsbild

Monstren lurar på den lilla flickan

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE I huset där Sara Mickelsson växte upp fanns det monster under sängen och i källaren. Det var åtminstone vad hon själv trodde som barn.

Nyhetsbild

Frontalkrock i Kauhava

En långtradare och en personbil har frontalkrockat på riksväg 19.

Nyhetsbild

VM I DAG: Fokus på fria milen efter söndagens firande – Pärmäkoski: "Det gav en boost"

LÄNGDSKIDOR Finland ställer upp med en rutinerad kvartett på damernas tio kilometer i fristil som avgörs i dag.

Nyhetsbild

Frontalkrock i Siikalatva – en person omkom

En fyrtioårig man omkom i en olycka på måndagskvällen i Siikalatva i Norra Österbotten.

Nyhetsbild

Skattebyrån i Jakobstad stängd sedan i våras – coronaläget avgör framtiden

JAKOBSTAD I snart ett år har skattekontoret i Jakobstad varit stängt för besökare. Men det ska öppna igen när coronaläget tillåter det.

Nyhetsbild

DEBATT: Barn blir mer delaktiga i Jakobstads beslut

BARN Tjänstemän och politiker är eniga om att barnvänligheten är ett viktigt tema i Jakobstad, skriver Kiti Lindén.

Nyhetsbild

Churchills marockanska raritet såld

En tavla av en moské i Marrakesh målad av Winston Churchill har gått under klubban för sju miljoner pund i London.

Nyhetsbild

Bukele mot stärkt makt i El Salvador

President Nayib Bukele ser ut att stärka greppet om makten i El Salvador. Preliminära siffror från helgens parlamentsval visar att hans anhängare kan få en absolut majoritet i kammaren.

DEBATT: En försmak av vad Kronoby har framför sig

DEBATT: Freda Fäbodas klippor

Nyhetsbild

DEBATT: Viktigt med kontakten med äldre angående vaccinet

CORONA

Nyhetsbild

Många österbottningar har ett undangömt aktiebrev värt över 2 400 euro

En pappersbit i en skrivbordslåda som det står Vasa läns telefon, Anvia eller Viria på kan vara ett aktiebrev värt närmare 2 400 euro. Viria efterlyser pappersaktier till ett värde av närmare 9,4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Transportstyrelsen vill se säkrare elsparkcyklar i Sverige

Rejälare – och säkrare – elsparkcyklar är vad Transportstyrelsen hoppas på efter att myndigheten utrett trafiksäkerheten hos den allt populärare tvåhjulingen.