Felix Rantschukoff

felix.rantschukoff@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Korsholm vill undvika att nya Smedsby centrum orsakar parkeringsproblem

Utvecklingssektionen i Korsholms kommun diskuterade mest Keskuskoulu på sitt möte. Men man vill också undvika att nya Smedsby centrum ska medföra problem med parkeringen.

Nyhetsbild

Korsholm med i AIKO projekt – ordförande: "Vi vill vara en företagarvänlig kommun"

På Korsholms kommuns utvecklingssektions möte beslöt man en anhållan om medfinansiering i AIKO projektet, ett expertkonsortium. Syftet är att företagen i regionen ska kunna svara på stora offentliga upphandlingar från utlandet.

Nyhetsbild

Vasa stad fäller fyra träd vid Villa Gerby – stormen tog ett

VASA Fyra av de gamla träden som oroat grannar nära Villa Gerby ska fällas. På torsdagen hann ett av de fyra falla, vilket ökar oron för Tina Westergård som bor nära. Vasa stads planering gör ett undantag visar det sig.

Nyhetsbild

Botniahallens tak kan förnyas 2022 – ordförande: "Vi är ute i god tid"

På Vasaregionens arenors samkommunstyrelses möte beslöt man att planeringen för en renovering av Botniahallens tak och inre utrymmen ska inledas nästa år. De årliga reparationerna av taket räcker inte till längre för att hålla det i skick.

Nyhetsbild

SMN Agricenter ordnade öppningsdag – vill vara lyhörda för jordbrukarna

SOLF På onsdagen bjöd SMN Agricenter på korv och kaffe och visade upp sig för Solfborna. Det nygamla företaget har varit aktivt i en och en halv månad och responsen har varit positiv. På sikt vill företaget erbjuda detaljhandel till Solfborna utöver lantbruksvarorna, säger verkställande direktör.

Nyhetsbild

De vill avskaffa pälsnäringen på lång sikt: "Djuren behöver pälsen själva, inte vi"

Den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save stod med skyltar i hand på gågatan nära Vasa torg på lördag för att prata om pälsnäring. De hoppas på att ändra konsumentvanorna för djurens bästa, men det händer inte över en natt, enligt eldsjäl.

Nyhetsbild

Chokladmakare i Vasa använder sig av renkött och fisk – kvinnorna bakom siktar på Asien

VASA Taiga Chocolate är ett företag baserat i Vasa. De kombinerar unika smaker med mörk choklad. Deras senaste uppfinning, choklad med fisk i, har fått en utmärkelse i Asien. Nu siktar Vasaföretaget på marknaden i Hong Kong.

Nyhetsbild

Korsnäsbon Michaela Wikberg och bordercollie Borderliz Sune på sjätte plats i vallnings-EM

EM-tävlingarna i vallning avgjordes i går i Ticha i Tjeckien. Michaela Wikberg från Korsnäs och hennes bordercollie Borderliz Sune tog en sjätte plats i finalen. Enligt Suomen Paimenkoirayhdistys (SPKY) var deras prestation fylld av samarbete, tillit och ett tecken på goda kunskaper i djurhantering.

Nyhetsbild

Matti Vaarastos hund attackerades i skogen: "När jag hörde ylet visste jag att något var på tok"

VASA På lördag morgon tog Matti Vaarastos morgonträning i Merikart i Vasa med sin finska stövare Puskajussin Remu en oväntad vändning. Remu blev attackerad av något som tros varit en stor hund eller en varg. Det är synd eftersom det var en lovande jakthund, säger Vaarasto.

Nyhetsbild

Brand i källarbastu i Karleby

KARLEBY Strax före klockan 22 började det brinna i ett höghus på Sjötullsvägen i Karleby. Räddningsverket lyckades tygla flammorna.

Nyhetsbild

Ofog på flera håll i Vasa – brandmästare: "Det är inte tillåtet att leka pyroman på villaavslutningen"

VASA Gräsmattan vid ruinerna i Gamla Vasa och en skräpkorg vid Nummen koulu i Vasa har utsatts för ofog. Jourhavande brandmästare Riikka Oravainen uppmanar alla att fira villaavslutningen med vettet i behåll.

Nyhetsbild

Så firar österbottningarna – se bilder från villaavslutningen

Kräftor, brasor och god mat och dryck är något som kan associeras med det traditionella villaavslutningsfirandet. I Österbotten finns det gott om variation bland firandet. Se våra läsares bilder här.

Nyhetsbild

Motorbåt utanför Bergö åkte i cirklar utan förare – medelålders man kunde inte räddas

UPPDATERAD 22:32 Ett räddningsuppdrag pågick sydväst om Bergö i Molpegrundet runt klockan 18 tiden på lördagen. En person hittades i vattnet och sjöräddningen försökte återuppliva mannen utan resultat.

Nyhetsbild

Ulla-Maj och Esa är Årets Stojetari: "Att det man gör uppskattas känns bra"

Priset "Årets Malax Stojetarin" ges till en person som har satt Malax på kartan. Ulla-Maj och Esa Pinola tar emot utmärkelsen i år eftersom de gjort Malax känt bland resande folk från när och fjärran genom Åminne stugby.

Nyhetsbild

Efter en månad under ett tyngdtäcke: "Det hjälper men låt det inte falla"

Tyngdtäcken produceras i allt större utsträckning för konsumenter, och för vissa kan de hjälpa. Reportern Felix Rantschukoff testade ett tyngdtäcke i en månad och tyckte att det var både en lättnad och ett irritationsmoment.

Nyhetsbild

Simon Häger levde mellan två ytterligheter – depressionen och den första sanna kärleken

I sommar har skådespelaren Simon Häger gått i Topelius skor när han spelade honom i "Den eviga sommaren" på Kuddnäs i Nykarleby. I dag besöker han sin hemort med en vilja att leva, efter flera kamper med sig själv och flera års terapi.

Nyhetsbild

Enorm marknad för finländsk supermat – också i Österbotten växer värdefulla svampar på träden

Lackticka, sprängticka, björksav och blåbär. Finland har rikligt med dolda hälsojuveler i sina rena skogar. Den globala hälsotrenden och gamla traditioner ger upphov till en stor marknad, även i Österbotten finns det värdefulla svampar på träden.

Nyhetsbild

Rivning orsakar damm bredvid dagis – fick stänga av ventilationen för barnens skull

VASA Byggandet av ett bostadshus nära Evangeliska folkhögskolan har orsakat huvudbry för Strandsvalans daghem. En förälder till ett av barnen på daghemmet ville att barnen skulle evakueras. Men det värsta borde vara förbi nu, enligt daghemsföreståndare.

Nyhetsbild

Ett år efter Åbodådet – dagen som klöv Finland itu

På lördag är det ett år sedan Finland upplevde sitt första terrorrubricerade brott med jihadistiska förtecken. Det var en dag som verkade klyva en hel nation, men som ändå förde många människor samman.

Nyhetsbild

Motorvägen i Vasa får ett ansiktslyft – trafiken dirigeras nästa vecka

VASA På riksväg 3 rör sig diverse maskiner sakta men säkert och lämnar ett spår efter sig. Spåret är återvunnen asfalt blandat med ny asfalt. Projektchefen Timo Kulmala uppmanar alla bilförare att följa hastighetsbegränsningarna.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet