|

Sjöbevakningen lämnar Kaskö och Kalajoki

NyhetsbildZoom
Foto: Statsrådet
Gränsbevakningsväsendet vill stänga sjöbevakningsstationen i Kaskö.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Statsrådets redogörelse för den inre säkerheten publicerades på torsdagen. Där framgår bland annat att sjöbevakningsstationen i Kaskö ska stängas. Exakt när detta ska ske, är ännu oklart. Gränsbevakningsväsendet planerar att avstå från sjöbevakningsstationerna i Porkala, Kaskö, Kalajoki och Kemi. Man avstår så småningom från stationernas föråldrade kustbevakningsfartyg, som har skaffats på 1960-80-talen och väntar på att bytas ut. De här åtgärderna skulle ytterligare försämra sjöräddningsberedskapen. Även Gränsbevakningsväsendets möjligheter att ge myndighetshandräckning försvagas. Gränsbevakningsväsendet tar årligen hand om cirka 600 polisuppdrag, cirka 1 300 spanings- och räddningsuppdrag i landområdena samt cirka 600 akutvårdsuppdrag i andra sammanhang än sjöräddning. Merparten av de här uppdragen kommer att falla på andra myndigheter eller bli helt oskötta. Det här rör i synnerhet Norra Karelen, Kajanaland, Lappland och Bottniska viken. Gränsbevakningsväsendet effektiverar sin interna förvaltning genom att centralisera och gallra i stabsfunktionerna, minska grund- och fortbildning av personalen samt med att spara in på företagshälsovården och resor. Antalet fortskaffningsmedel minskas och deras brukstid förlängs. I fråga om it- och bevakningssystem satsar man på att upprätthålla de nuvarande systemen på en miniminivå. Med de här åtgärderna vore det möjligt att spara in cirka 9 miljoner euro. Det återstående anpassningsbehovet i fråga om personalen skulle fortfarande vara cirka 100 årsverken, som kan täckas med pensionsavgång och genom att minimera nyrekryteringen i flera år framöver. Gränsbevakare utbildas endast till östgränsen för att ersätta dem som går i pension. Gränsbevakningen avstår från bevakningsfartyget Karhu, som kräver grundläggande reparation. Kvar blir tre bevakningsfartyg. På helikopterbasen i Åbo sänks handlingsberedskapen vid dåligt väder genom att man avstår från flygledningen. Vid dåligt väder skulle flygoperationerna göras från Helsingfors. Hela redogörelsen finns här.

Kommentarer

Jakobstad samarbetar gärna om idrottshallar

Nyhetsbild
Jakobstad öppnar för regionalt samarbete kring simhallen som även används flitigt av de som bor i Pedersöre, Larsmo och Nykarleby. Foto: Malin Henricson/Arkiv
Jakobstads två högsta tjänstemän ger grönt ljus för förslaget från Pedersöre att samarbeta kring större idrottshallar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Jakobstad samarbetar gärna om idrottshallar

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE. Jakobstads två högsta tjänstemän ger grönt ljus för förslaget från Pedersöre att samarbeta kring större idrottshallar.

Nyhetsbild
Kultur

Släpper skiva och framför kultverk på Nordgrens födelsedag

KARLEBY "As in a dream" heter albumet som Juha Kangas och MÖK släpper samma dag som man firar att orkesterns framlidne huskompositör PH Nordgren skulle ha fyllt 75 år.

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan