Att det finns gott om vaccinmotståndare i Svenska Österbotten vet vi från förut. Efter ett uppmärksammat reportage i Svenska Yle (19.11) vet vi nu också att många svenskösterbottningar tror att silvervatten har en läkande effekt på kroppen.

Linda Holm och Carolina Beijar i Korsholm figurerade i huvudroller i reportaget. De berättade öppet med namn och bild om att de dricker silvervatten för att motverka angrepp från bakterier och virus.

Holm ger också silvervatten till barnen när de blir sjuka.

– Jag ger det i stället för antibiotika. Om barnen blir ordinerade en halv deciliter antibiotika kan jag ge dem en mindre mängd silver i stället, sa Linda Holm.

Det här var ett uttalande som fick forskare att utfärda en skarp varning. Enligt Kirsi Vähäkangas, professor i toxikologi vid Östra Finlands universitet är silvervatten toxiskt – alltså giftigt – och därför skadligt för kroppen.

– Silver tas upp ur matsmältningskanalen och ansamlas i inre organ, i njurar och i hjärnan, sa Vähäkangas.

Mer än så behövdes inte för att dra i gång en upprörd debatt om hur oansvarigt och korkat det är att tvångsmata barnen med gift. Både Holm och Beijar blev rullade i tjära och fjädrar till den grad att de i dag djupt ångrar att de alls ställde upp på intervjun.

Den yviga och anonyma debatten på Svenska Yles webbsida gav också eko i sociala medier som omfattar hela Svenskfinland och delar av Sverige. I och med att det i reportaget hade framkommit att Holm har bloggat om sina erfarenheter på Sevendays-bloggportal blev också plattformens ägare HSS Media indragen i byktvätten.

Vissa uppfattade att de nu hade hittat själva syltfabriken, det vill säga den smittohärd och källa som sprider kvacksalveri och häxkonster bland enfaldiga och godtrogna österbottningar. I och med det på ÖT och VBL:s webbsidor finns länkar till bloggportalen påstods plötsligt nu också de österbottniska medievarumärkenas publicistiska trovärdighet vara ifrågasatt.

Det här blev ett stickspår med tanke på att Opinionsnämnden för massmedier har redogjort för en förhållandevis klar linjedragning mellan redaktionellt material och publikt stoff. Bloggar som skrivs av utomstående är och förblir publikstoff som inte begränsas av de etiska journalistreglerna.

ÖT ser allvarligt på bruket av silvervatten, speciellt som en ökad silveranvändning ökar bakterieresistensen och silvret därför bidrar till att etablerade mediciner blir verkningslösa.

Enligt de förhållningsregler ONM har spikat är plattformens ägare enbart tvungen att ingripa om det i den här typen av publikbloggar finns direkta olagligheter av typ kränkningar av människovärdet eller individens integritetsskydd. Den som alltså påstår att Linda Holms personliga betraktelser om silvervatten på Sevendays-portalen skulle undergräva Österbottens Tidnings och Vasabladets journalistiska trovärdighet är enbart ute för att smutskasta de österbottniska medierna. Någon sådan koppling finns inte, och har aldrig funnits.

ÖT ser allvarligt på bruket av silvervatten, speciellt som en ökad silveranvändning ökar bakterieresistensen och silvret därför bidrar till att etablerade mediciner blir verkningslösa. Därför har vi journalister all orsak att i våra egna kanaler föra en kontinuerlig debatt om faktaresistensen och om orsakerna till att denna kunskapsrelativism och pseudovetenskapliga verksamhet verkar få allt starkare fotfäste i samhället.

Några experter serverade ett antal förklaringar i en förtjänstfull artikel av ÖT-reportern Jonna Hongell i fredagens tidning. Eftersom vi svenskösterbottningar kontinuerligt utsätts för ett massivt korstryck av intryck västerifrån är det kanske också naturligt att vi ligger i den främsta riskzonen för detta intuitiva beteende.

Men det intuitiva beteendet rår vi inte på genom att medierna börjar diktera vad folk får skriva och inte skriva om i sina högst personliga bloggar. Kunskapsrelativismen ska i stället bemötas med upplysning och varför inte också med en skärpt lagstiftning om hur olika preparat får marknadsföras.

Men vi har ett allvarligt systemfel i processen om en sådan journalistisk granskning leder till att oskyldiga människor utsätts för en respektlös behandling och seriösa medier utsätts för smutskastningskampanjer

Det finns en hel del kommersiella krafter som skor sig på silvervatten och en massa andra preparat som folk häver i sig i en bestämd övertygelse om att de har undergörande effekt. I den meningen var det bra att Yle gjorde en djupdykning i temat.

Men vi har ett allvarligt systemfel i processen om en sådan journalistisk granskning leder till att oskyldiga människor utsätts för en respektlös behandling och seriösa medier utsätts för smutskastningskampanjer. Den anonyma mobben på Ylewebben är en del av systemfelet.

Linda Holm har i sin Sevendays-blogg redogjort för de kränkningar hon har utsatts för och som är orsaken till att hon valde att tacka nej till en medverkan i Yles OBS-debatt om faktaresistensensen i torsdags. Bland annat har hon reagerat skarpt på att Yle X3M säger sig vilja förebygga mobbning samtidigt som ungdomskanalen friskt mobbar alternativtänkare som hon.

- De målar ut alla som dricker silvervatten som idioter och påstår att vi har varit skator i vårt förra liv. Är det faktiskt detta våra skattepengar skall gå till? Att Yles ungdomslyssnare skall lära sig hur man mobbar andra, frågar sig Holm i bloggen.

Svar nej. Människorespekten har hamnat ut med badvattnet då samhällsdebatten flyttade från de etablerade medierna till de sociala medierna.