Sommarjobben inom Karleby stad kan sökas till 28 februari via en elektronisk blankett.

Ungdomar födda åren 1997-2001 kan söka stadens sommarjobb. Dessutom är det möjligt att delta i en sommarjobbstävling.

Staden erbjuder årligen ca 250 ungdomar ett sommarjobb. Sommarjobbare anställs närmast för olika assisterande arbetsuppgifter. De som har hunnit längre i sina studier eller är klara med dem har möjlighet att bli anställda som vikarier för mer krävande uppgifter beroende på situationen.
Karleby stad erbjuder i första hand sommarjobb till unga som inte tidigare har fått sommarjobb hos staden. Man försöker erbjuda sommarjobb för så många unga som möjligt och arbetserfarenhet för studerande inom den egna branschen.

Beskedet om sommarjobb sänds senast den 24 april till alla sökande, det vill säga också till dem som inte kan erbjudas sommarjobb.
Stadens ungdomstjänster och Navigatorn Mellersta Österbotten ordnar 15.1-26.2 en tävling där unga själva kan hitta på och planera sitt sommarjobb. De som kommer med den bästa idén anställs av staden för jobbet under juni-juli 2018.
Tävlingsbidraget ska vara en jobbeskrivning där man föreslår en lämplig yrkesbeteckning (titel), förklarar vilken nytta arbetsgivaren får, beskriver arbetets innehåll och motiverar varför jobbet passar just en själv.
Deltagande i tävlingen förutsätter också en ansökan via den egentliga sommarjobbsansökan. I tävlingen kan man delta enskilt eller som grupp (högst tre personer) och man bör vara Karlebybo född 1997-2001.
Ett råd som består av representanter för Navigatorn Mellersta Österbotten väljer de bästa tävlingsbidragen och vinnarna meddelas i slutet av april 2018.