|

HS: Räsänen varnar för alternativmedicin

Kristdemokraternas Päivi Räsänen är orolig över silvervattnets och vaccinmotståndets spridning i svenska Österbotten. Zoom
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kristdemokraternas Päivi Räsänen är orolig över silvervattnets och vaccinmotståndets spridning i svenska Österbotten.

"I svenskspråkiga Österbotten har man fått dille på silvervatten", skriver Kristdemokraternas Päivi Räsänen i en insändare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När en patient är livsfarligt sjuk borde lagen endast tillåta behandlingsformer som har visat sig vara trygga och effektiva. Det skriver riksdagsledamot och medicine licentiat Päivi Räsänen (KD) i en insändare till Helsingin Sanomat.

Alternativmedicin och vaccinmotståndare är vanliga i utvecklingsländer och bland en outbildad befolkning, inleder Räsänen. Men vad är det som får utbildade medborgare med tillgång till hälsovård att vända sig till alternativmedicin, frågar hon. Gemensamt för den brokiga skaran av alternativa behandlingsformer är att det inte finns vetenskapligt bevis på att de fungerar, menar Räsänen.

Vissa anser att alternativa vårdformer fungerar. Problemet är när vården förorsakar allvarliga hälsokonsekvenser eller försenar tillgången till effektiv vård, vilket har skett i Finland. Enligt Räsänen är det från konsumentskyddets synvinkel ohållbart om löften om vårdens effektivitet saknar täckning.


I synnerhet i svenskspråkiga Österbotten har man fått dille på att marknadsföra silvervatten som en hälsoprodukt som bromsar spridning av bakterier och virus. Vattnet marknadsförs också åt barn och gravida, skriver Räsänen.

Annons

I ett Yle Spotlight-program berättar en mamma att hon har gett silvervatten åt sitt barn genom nappflaska, ett fall som polisen nu undersöker. Det finns enligt Räsänen inga belägg för att silvervatten ger några hälsofördelar. Bara några matskedar kan leda till förgiftning. Silvret samlas i kroppen, bland annat i hjärnan och i ett växande foster.


Räsänen påtalar också de ideologiska orsakerna till vaccinmotståndet. Vacciner är de mest lönsamma och betydande hälsoinvesteringarna genom medicinens historia. Genom dem har man kunnat övervinna dödliga sjukdomar och räddar årligen två till tre miljoner barn, skriver hon.

Ju större del av befolkningen som vaccineras, desto svagare blir epidemin och desto bättre klarar sig personer med svag motståndskraft.


Enligt Räsänen behöver Finland lagstiftning som berör alternativmedicin, exempelvis enligt den svenska modellen. I Sverige får ingen utan lagstadgad hälsovårdsutbildning sköta cancersjuka, gravida eller barn under åtta år.

När det handlar om en livsfarlig sjukdom borde lagen endast tillåta effektiva och tillräckligt säkra vårdformer, sammanfattar hon.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"Skapelseteologin har blivit tunn" – medborgarrörelse efterlyser miljöansvar av kyrkan

Församlingarna runtom i landet äger tillsammans omkring 170 000 hektar skog.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Församlingarna runtom i landet äger tillsammans omkring 170 000 hektar skog.

Det finns en konflikt mellan kyrkans budskap och hur församlingarna sköter sina skogar, anser en grupp aktivister. Nu vill man få kyrkan att ta sitt ansvar för den biologiska mångfalden och klimatet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan