|

Facebook informerar drabbade i kväll

NyhetsbildZoom
Samtliga Facebook-användare kommer att få ett meddelande där det framgår om de drabbats av Cambridge Analytica-skandalen, meddelar IT-jätten. Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Klockan 19 i kväll kommer alla Facebook-användare att få veta om de finns med bland de 87 miljoner vars data delats med analysföretaget Cambridge Analytica.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Användarna kommer också att få en redovisning över vilka appar de använder och vilka data som apparna kan ha samlat ihop, meddelar IT-jätten enligt BBC.

Majoriteten av dem vars uppgifter kan ha hamnat hos brittiska Cambridge Analytica utan att de själva vetat om det, drygt 70,6 miljoner, finns enligt Facebooks beräkningar i USA. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Av de 87 miljoner drabbade användarna ska omkring 20000 vara finländare.

LÄS MERA: Cambridge Analytica-historien – vad är det som har hänt?

Meddelandet kommer att dyka upp i toppen av flödet på Facebook-kontot, enligt ett pressmeddelande från Facebook. Det är de användare som antingen själva laddat ned appen "This is your digital life", eller vars vänner gjort det, som kan ha drabbats av att deras data missbrukats genom att delas till Cambridge Analytica.

Eftersom appen också kommer åt data från vänner är det betydligt fler som oväntat kan ha delat med sig av sina uppgifter. Det kan handla om uppgifter som mejladress, födelsedagar, hemstad, adress, foton samt information om vad man gillat eller publicerat på plattformen.

Kommentarer
Andra läser just nu
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Jaro fick SJK att svettas - Ny spelare klar

FOTBOLL Jaro bjöd på bra motstånd mot Alexei Eremenkos SJK och förlorade bara med 1-2 (1-2) inför 408 åskådare i Tellushallen. Tränarna var ense om vem som övertygade mest. En testspelare blev också klar för Jaro.

Nyhetsbild
Lokalt

Fest invigde jubileumsåret i Kronoby

KRONOBY Kronoby fyller 50 och firade med jubileumsfest på lördagen i en nästan fullsatt festsal i Ådalens skola.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Nyhetsbild
Sport

Krutet vått för Muik Hockey

ISHOCKEY När Muik Hockey tog emot HCIK i Finlandsserien var det positiva att man släppte bara in ett mål under 58 minuter. Det negativa var att man fick lämna rinken mållösa och då är det omöjligt att vinna hockeymatcher.

Mest läst senaste veckan