|

Facebook informerar drabbade i kväll

NyhetsbildZoom
Samtliga Facebook-användare kommer att få ett meddelande där det framgår om de drabbats av Cambridge Analytica-skandalen, meddelar IT-jätten. Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Klockan 19 i kväll kommer alla Facebook-användare att få veta om de finns med bland de 87 miljoner vars data delats med analysföretaget Cambridge Analytica.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Användarna kommer också att få en redovisning över vilka appar de använder och vilka data som apparna kan ha samlat ihop, meddelar IT-jätten enligt BBC.

Majoriteten av dem vars uppgifter kan ha hamnat hos brittiska Cambridge Analytica utan att de själva vetat om det, drygt 70,6 miljoner, finns enligt Facebooks beräkningar i USA. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Av de 87 miljoner drabbade användarna ska omkring 20000 vara finländare.

LÄS MERA: Cambridge Analytica-historien – vad är det som har hänt?

Meddelandet kommer att dyka upp i toppen av flödet på Facebook-kontot, enligt ett pressmeddelande från Facebook. Det är de användare som antingen själva laddat ned appen "This is your digital life", eller vars vänner gjort det, som kan ha drabbats av att deras data missbrukats genom att delas till Cambridge Analytica.

Eftersom appen också kommer åt data från vänner är det betydligt fler som oväntat kan ha delat med sig av sina uppgifter. Det kan handla om uppgifter som mejladress, födelsedagar, hemstad, adress, foton samt information om vad man gillat eller publicerat på plattformen.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan