|

EK: "Rekryteringsproblemen har förvärrats"

NyhetsbildZoom
Byggsektorn går het för tillfället, men tillväxten har börjat plana ut. Foto: Arkiv
Konjunkturläget har bara blivit bättre, men bristen på arbetskraft utgör ett hinder för tillväxt. Rekryteringsproblemen har förvärrats inom alla huvudsektorer, skriver Finlands Näringsliv EK i en färsk konjunkturbarometer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands Näringsliv EK varnar för att de tillspetsade rekryteringsproblemen överskuggar det goda konjunkturläget. EK rapporterar att rekryteringsproblemen förvärrats inom samtliga huvudsektorer. Speciellt svårt är läget inom servicebranschen, informationsteknikbranschen och byggsektorn.

– Senast vi har haft motsvarande situation var 2007. Då hade Finland haft en lång period av tillväxt. Den bröts ju sedan av finanskrisen, men denna gång har tillväxten varit snabb och det har lett till att 28 procent av företagen som svarat upplever att bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt, säger direktör Penna Urrila på EK.


EK:s konjunkturbarometer, som publiceras fyra gånger per år, pekar på att konjunkturläget förbättrats ytterligare. I synnerhet inom industrin har utvecklingen varit stark. Utsikterna för de kommande sex månaderna är fortsatt positiva.

– Barometern tittar inte längre än sex månader framåt, men tillväxten fortsätter. Dock finns det branscher, bland annat byggsektorn där tillväxten planar ut. Men jo, det ser fortsatt bra ut.

Orderstocken är större än normalt inom industrin och byggsektorn. Att industrin går för fullt beskrivs av att 88 procent av företagen som svarat utnyttjar hela sin kapacitet.

– Vi ser att investeringarna ökar, men många företag har inte riktigt hunnit med när tillväxten varit så kraftig. Det tar ofta tid att förverkliga investeringar. En broms kan vara planläggningen. Behovet av att investera finns och det har nog gjorts en hel del.

Något svar på hur bristen på arbetskraft ska lösas har Urrila inte, men politikerna borde prioritera sysselsättningen.

– Det finns inga enkla lösningar, men det politiska maskineriet borde nu prioritera sysselsättningen. Det finns alla förutsättningar att skapa arbetsplatser och arbete, därför att jobb finns. Tar vi inte vara på möjligheten finns risken att företagen väljer att växa någon annanstans än i Finland.


Han anser att Finland borde tänka på att utnyttja invandrare bättre, helt enkelt ta modell av Sverige.

– Vi borde kunna utnyttja invandrare som kommer till Finland bättre än vi gör idag. Det är en arbetskraftsresurs. Vi borde också göra det lättare att flytta inom landet. Många vill flytta till tillväxtcentran, men bostadsbristen är ett hinder.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Jaro fick SJK att svettas - Ny spelare klar

FOTBOLL Jaro bjöd på bra motstånd mot Alexei Eremenkos SJK och förlorade bara med 1-2 (1-2) inför 408 åskådare i Tellushallen. Tränarna var ense om vem som övertygade mest. En testspelare blev också klar för Jaro.

Nyhetsbild
Lokalt

Fest invigde jubileumsåret i Kronoby

KRONOBY Kronoby fyller 50 och firade med jubileumsfest på lördagen i en nästan fullsatt festsal i Ådalens skola.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Nyhetsbild
Sport

Krutet vått för Muik Hockey

ISHOCKEY När Muik Hockey tog emot HCIK i Finlandsserien var det positiva att man släppte bara in ett mål under 58 minuter. Det negativa var att man fick lämna rinken mållösa och då är det omöjligt att vinna hockeymatcher.

Mest läst senaste veckan