|

EK: "Rekryteringsproblemen har förvärrats"

NyhetsbildZoom
Byggsektorn går het för tillfället, men tillväxten har börjat plana ut. Foto: Arkiv
Konjunkturläget har bara blivit bättre, men bristen på arbetskraft utgör ett hinder för tillväxt. Rekryteringsproblemen har förvärrats inom alla huvudsektorer, skriver Finlands Näringsliv EK i en färsk konjunkturbarometer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finlands Näringsliv EK varnar för att de tillspetsade rekryteringsproblemen överskuggar det goda konjunkturläget. EK rapporterar att rekryteringsproblemen förvärrats inom samtliga huvudsektorer. Speciellt svårt är läget inom servicebranschen, informationsteknikbranschen och byggsektorn.

– Senast vi har haft motsvarande situation var 2007. Då hade Finland haft en lång period av tillväxt. Den bröts ju sedan av finanskrisen, men denna gång har tillväxten varit snabb och det har lett till att 28 procent av företagen som svarat upplever att bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt, säger direktör Penna Urrila på EK.


EK:s konjunkturbarometer, som publiceras fyra gånger per år, pekar på att konjunkturläget förbättrats ytterligare. I synnerhet inom industrin har utvecklingen varit stark. Utsikterna för de kommande sex månaderna är fortsatt positiva.

– Barometern tittar inte längre än sex månader framåt, men tillväxten fortsätter. Dock finns det branscher, bland annat byggsektorn där tillväxten planar ut. Men jo, det ser fortsatt bra ut.

Orderstocken är större än normalt inom industrin och byggsektorn. Att industrin går för fullt beskrivs av att 88 procent av företagen som svarat utnyttjar hela sin kapacitet.

– Vi ser att investeringarna ökar, men många företag har inte riktigt hunnit med när tillväxten varit så kraftig. Det tar ofta tid att förverkliga investeringar. En broms kan vara planläggningen. Behovet av att investera finns och det har nog gjorts en hel del.

Något svar på hur bristen på arbetskraft ska lösas har Urrila inte, men politikerna borde prioritera sysselsättningen.

– Det finns inga enkla lösningar, men det politiska maskineriet borde nu prioritera sysselsättningen. Det finns alla förutsättningar att skapa arbetsplatser och arbete, därför att jobb finns. Tar vi inte vara på möjligheten finns risken att företagen väljer att växa någon annanstans än i Finland.


Han anser att Finland borde tänka på att utnyttja invandrare bättre, helt enkelt ta modell av Sverige.

– Vi borde kunna utnyttja invandrare som kommer till Finland bättre än vi gör idag. Det är en arbetskraftsresurs. Vi borde också göra det lättare att flytta inom landet. Många vill flytta till tillväxtcentran, men bostadsbristen är ett hinder.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Mest läst senaste veckan